Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα της τροφικής δηλητηρίασης είναι η κατανάλωση μη ποιοτικών φαγώσιμων προϊόντων. …
Αυτές οι 5 τροφές μπορεί να δηλητηριάσουν το έντερό σας
Τις πέντε χειρότερες τροφές για την υγεία του εντέρου, καθώς είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, αποκάλυψε ένας ειδικός.
«Αποφύγετε αυτές τις τροφές επειδή είναι αυτές που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Αυτή με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο να έχετε μακροπρόθεσμα προβλήματα στο έντερο, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)» δήλωσε βρετανός επιστήμονας σε βίντεο που ανάρτησε στο TikTok. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, ένας στους επτά πάσχει από IBS.
Διαβάστε επίσης: Τι κάνουμε σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης
Ποιες είναι όμως αυτές οι 5 τροφές και γιατί μπορούν να δηλητηριάσουν το έντερό σας;
Όπως λέει, η πέμπτη χειρότερη τροφή είναι τα στρείδια, καθώς «μαζεύουν τα πάντα», συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων. «Υποτίθεται ότι είναι αφροδισιακό, αλλά δεν υπάρχει τίποτα σέξι στον εμετό» αστειεύτηκε.
Το τέταρτο χειρότερο τρόφιμο είναι τα μισοψημένα μοσχαρίσια μπιφτέκια. «Μην παραγγέλνετε τα burger σας με μισοψημένο μπιφτέκι, δεν είναι το ίδιο με το να παίρνετε μια μπριζόλα. Τα μπιφτέκια βοδινού κρέατος συνήθως φτιάχνονται από κιμά, οπότε όλα τα βακτήρια αναμειγνύονται».
Σύμφωνα με τον επιστήμονα και το σούσι μπορεί επίσης να είναι κακό νέο για την υγεία του εντέρου. «Τα περισσότερα ψάρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σούσι είναι στην πραγματικότητα κατεψυγμένα ώστε να σκοτώσουν τα παράσιτα και τα βακτήρια. Εάν μπορείτε βρείτε σούσι με φρέσκο ψάρι» ανέφερε.
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, το δεύτερο πιο επικίνδυνο τρόφιμο είναι τα λαχανάκια. «Τα λαχανάκια καλλιεργούνται σε θερμές συνθήκες και συνήθως δεν μαγειρεύονται. Ξέρω ότι υποτίθεται πως είναι υπερτροφές, αλλά το ρίσκο δεν αξίζει την ανταμοιβή, κατά τη γνώμη μου».
Φτάνοντας στην κορυφή της λίστας, αυτό που πρέπει να αποφεύγετε είναι η συσκευασμένη σαλάτα, καθώς υπάρχουν πολλά πιθανά σημεία διασταυρούμενης μόλυνσης και το υγρό περιβάλλον είναι ιδανικό για τα βακτήρια.
«Το 22% όλων των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία έχουν συνδεθεί με σαλάτες. Τα θαλασσινά ευθύνονται μόνο για το 6% όλων των περιπτώσεων», εξήγησε ο επιστήμονας.
Πολλοί ακόλουθοί του σοκαρίστηκαν με την ανάρτησή του για τα τρόφιμα, αλλά κάποιοι δεν ξαφνιάστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι η συσκευασμένη σαλάτα είναι τόσο επικίνδυνη. «Συμφωνώ απόλυτα με τις σαλάτες», σχολίασε κάποιος.
Στα σχόλια παρενέβη και ένας μικροβιολόγος για να πει ότι τα φαγητά μπάρμπεκιου και το μη παστεριωμένο τυρί είναι επίσης επικίνδυνα. Ένας άλλος χρήστης πρόσθεσε όμως αστειευόμενος: «Δηλαδή τα ντόνατς είναι ασφαλή;»