Νάτσος, τορτίγιας, γκουακαμόλε, λέξεις που ηχούν σαν μουσική στα αυτιά μας. Μουσική κατευθείαν από το Μεξικό για γεύσεις που νιώθουμε …
«Ταξίδι» γαστρονομίας με χαρακτηριστικά φαγητά της Μεξικανικής κουζίνας- ΜΕΡΟΣ Α
«Ταξίδι» γαστριμαργικό και …καυτερό στα πρώτο μέρος του άρθρου μας διερευνάται η ουσία της μεξικανικής κουζίνας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της , η ιστορία της και κάποια χαρακτηριστικά εδέσματα.
Η σύντομη ιστορία της Μεξικανικής κουζίνας
Το 1519 το Μεξικό κατακτήθηκε από τους Ισπανούς. Ο λαός των Αζτέκων συνήθιζε παλιά να χρησιμοποιεί παραδοσιακές συνταγές οι οποίες, αν και διαφορετικές, «ενώθηκαν» με τις γεύσεις των Μάγιας. Αφότου συνδυάστηκαν με τις προτιμήσεις των φαγητών που είχαν οι Ισπανοί άποικοι, δημιουργήθηκε η σημερινή Μεξικανική κουζίνα. Με επιρροές από την προκολομβιανή μαγειρική, την ευρωπαϊκή και τη μαγειρική της Βόρειας Αφρικής, η μεγάλη παραδοσιακή κουζίνα του Μεξικού ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για τα μπαχαρικά και τις σάλτσες της.
Οι πικάντικες, έντονες και αρωματικές γεύσεις έχουν την «τιμητική» τους στο Μεξικό
Τα γευστικά, πικάντικα πιάτα με έντονο άρωμα χαρακτηρίζουν την Μεξικανική κουζίνα. Χρώματα, Φρέσκα υλικά, σε συνδυασμό με το καυτερό και το δροσερό, αν αναμειχθούν σωστά, δημιουργούν ένα γευστικό αποτέλεσμα, όπως τις πίτες.
Από τα περισσότερα Μεξικανικά φαγητά δεν λείπουν βασικά συστατικά όπως: το κοτόπουλο, το τυρί, το μοσχάρι, το χοιρινό, το σκόρδο.
Μιτσοακάν (Michoacan), στα ανατολικά της πόλης του Μεξικού
Η Michoacan είναι μια από τις 31 πολιτείες του Μεξικού, με πρωτεύουσα τη Μορέλια, παλιότερα γνωστή ως Βαγιαδολίδ. Η Μορέλια πήρε το όνομά της από τον ήρωα του Μεξικανικού Απελευθρωτικού αγώνα, Χοσέ Μαρία Μορέλος και μία από τα τρία είδη τοπικής κουζίνας του Μεξικού, μαζί με τις Οαξάκα (Οaxaca) και Καμπέτσε (Campeche).
Η επίσημη της ονομασία είναι Μιτσοακάν ντε Οκάμπο και βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης του Μεξικού. Είναι χωρισμένη σε 113 δήμους. Το όνομα της πολιτείας πήρε το όνομα της από την Ναουάτλ γλώσσα, μίτσουα (michhuah), από τον επεξεργαστή των ψαριών, και -καν (-kan), μέρος του. Η σημασία του αναφέρεται σε αυτούς που ψαρεύουν στη λίμνη Πάτσκουαρο και υποδηλώνει μέρος του επεξεργαστή των ψαριών.
Η Μιτσοακάν διαθέτει μεν την πιο απλή κουζίνα από το υπόλοιπο Μεξικού, αλλά πολύ νόστιμη δε. Ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά τους είναι το carnitas (είναι σιγοψημένο χοιρινό).
Μεξικό: Η γενέτειρα της σοκολάτας
Ο Ισπανός κατακτητής Χερνάντο Κορτέζ δοκίμασε για πρώτη φορά σοκολάτα, στο Μεξικό. Ο Μοντεζούμας ο Β΄, ο τελευταίος βασιλιάς των Αζτέκων, τον είχε προσκαλέσει στο σπίτι του, εκεί γεύτηκε επίσης για πρώτη φορά και: καλαμπόκι, ντομάτες και πιπεριές τσίλι. Οι Ευρωπαίοι όχι μόνο δεν γνώριζαν, αλλά δεν είχαν δοκιμάσει τίποτα από τα παραπάνω. Κι όμως έως και σήμερα σε σπίτια και σε εστιατόρια χρησιμοποιούνται σχεδόν τα ίδια υλικά στη μαγειρική.
Ταξίδι γαστρονομίας στις νοστιμιές του μακρινού Μεξικού
Η ιστορία της χώρας αντανακλάται στην μεξικάνικη κουζίνα πριν και μετά την άφιξη των Ισπανών. Τα πιάτα της μεξικανικής κουζίνας μπορείτε να τα γευτείτε σε ένα μεξικανικό εστιατόριο ή να δοκιμάσετε, αγοράζοντας τα κατάλληλα υλικά να τα φτιάξετε οι ίδιοι στο σπίτι σας. Σκέφτεστε πως θα θέλατε να βρίσκεστε τώρα στο Μεξικό και σας φαίνεται σχεδόν αδύνατο; Ας μεταφερθούμε, λοιπόν, μέσω της φαντασίας μας στο πανέμορφο Μεξικό, «ταξιδεύοντας» γευστικά…
Guacamole
Αρκετά χρόνια προς τα πίσω μέχρι την εποχή των Αζτέκων μετράει το guacamole. Το guacamole είναι ένα από τα αγαπημένα ντιπ της μεξικανικής κουζίνας, που χρησιμοποιείται και στις σαλάτες.
Το guacamole, φτιαγμένο από λιωμένα αβοκάντο, χυμό λεμονιού, κρεμμύδια, πιπεριές τσίλι, ντομάτες και σπανιότερα από μία ή δύο σκελίδες σκόρδο, τρώγεται συνήθως με τσιπ από tortillas.Εναλλακτικά, χρησιμοποιείται και σαν συνοδευτικό πιάτο, για παράδειγμα με μια μαργαρίτα.
Τορτίγιες (tortillas): Αποτελούν την βάση πολλών πιάτων της Μεξικανικής κουζίνας και όχι μονο
Ένα από τα πιο δημοφιλή γεύματα της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, πλούσιο σε φυτικές ίνες, είναι οι τορτίγιες. Τορτίγια με κοτόπουλο και μαγιονέζα ή τορτίγια με κιμά, με ό,τι κι αν συνδυαστεί η τορτίγια είναι πεντανόστιμη!
Η τορτίγια είναι ένα είδος λεπτής πίτας, χωρίς ζυμάρι, με βάση το νερό, με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, φτιαγμένη από αλεσμένο καλαμπόκι.
Στη Γουατεμάλα και το Μεξικό, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τρία είδη καλαμποκιού: τον λευκό, τον κίτρινο και τον μπλε (ή μαύρο) για να φτιάξουν τις τορτίγιες.
Οι τορτίγιες αποτελούν πρόχειρο γεύμα ή σνακ, ιδανικό για να το απολαύσεις στο γραφείο σου ή αλλού. Αν πεινάς, λείπεις από το σπίτι και θέλεις να φας κάτι πρόχειρο, μπορείς να τα συνδυάσεις με chips. Όταν επισκεφτείς ένα μεξικανικό εστιατόριο, μπορείς να επιλέξεις συνδυαστικά και λαχανικά, πατάτες, τυρί, ή κρέας μαζί με την τορτίγια.
Οι τορτίγιες καλαμποκιού χρησιμοποιούνται ως υλικά σε πιάτα όπως: enchiladas, flautas, chilaquiles, tostadas. Τρώγονται είτε αλμυρές, είτε γλυκές. Η τορτίγια με κοτόπουλο ή με χοιρινό ή με και ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως ντομάτα, πιπεριές ή μανιτάρια, ξεχωρίζει στην κατηγορία της αλμυρής τορτίγια.
Δείτε επίσης: Νόστιμες τορτίγιες με χειροποίητο γουακαμόλε και κοτόπουλο!
Όσον αφορά τις γλυκές τορτίγιες, είναι ιδιαίτερα γευστική η: τορτίγια με μπανάνα μέλι και ταχίνι, η τορτίγια με cranberries, με ταχίνι και μούρα, η τορτίγια με καρύδια, σύκο και ταχίνι κ.α., η τορτίγια με vegan τυρί από κάσιους, κεράσια, ροδάκινο, ταχίνι και λιναρόσπορο.