Όλη η αλήθεια για την πιο γλυκιά αμαρτία μιας σοκολάτας

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη

Όλη η αλήθεια για την πιο γλυκιά αμαρτία μιας σοκολάταςΓια όλους μας η σοκολάτα είναι η πιο γλυκιά «αμαρτία» στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε το βάρος μας στα σωστά επίπεδα και να προσέξουμε την υγεία μας. Ως βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι τα προϊόντα που προέρχονται από το κακαόδεντρο όπου ο καρπός μετά την επεξεργασία χωρίζεται σε 2 βασικά συστατικά, την κακαόμαζα και το βουτυροκακάο. Ποια είναι τα βασικότερα είδη σοκολάτας σύμφωνα με την περιεκτικότητά τους σε κακάο; Και ποια είναι η αλήθεια της που κρύβεται με συνέπεια και μας μπερδεύει;

Βασικά είδη σοκολάτας

  • Κακάο: Το κακάο είναι ένα προϊόν σοκολάτας σε σκόνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο μεταξύ 10% και 25%.
  • Κουβερτούρα: Αποτελείται από κακαόμαζα, βούτυρο κακάο και ζάχαρη. Το ποσοστό της κακαόμαζας είναι αυτό που καθορίζει την ποιότητα αλλά και τη γεύση της σοκολάτας. Το ποσοστό αρχίζει από το 50% και φτάνει το 70% για σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας σε κακαόμαζα και αγγίζει το 95% στο υψηλότερο ποσοστό της απόλυτης μπίτερ σοκολάτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
  • Σοκολάτα γάλακτος: Αποτελείται από κακαόμαζα, ζάχαρη και γάλα (ή σκόνη γάλακτος). Το ποσοστό της κακαόμαζας είναι κατά μέσο όρο 35%.
  • Λευκή σοκολάτα: Αποτελείται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα (ή σκόνη γάλακτος) και δεν περιέχει καθόλου κακαόμαζα.

Ιδιότητες της σοκολάτας

Η σοκολάτα παρόλο που αποτελεί ένα γευστικό επιδόρπιο από μόνη της, οι γιατροί συχνά μας προειδοποιούν να μην επιτρέπουμε κυρίως στα παιδιά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, πως η σοκολάτα είναι γνωστή και για τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον οργανισμό μας φτάνει να μην υπερβαίνουμε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αναλυτικά:

  • Πολυφαινόλες οι οποίες ενισχύουν την ελαστικότητα των αγγείων δηλαδή προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Επικατεχίνη η οποία αποτελεί το δεύτερο σημαντικό αντιοξειδωτικό καθώς προστατεύει τα αγγεία από την εμφάνιση φλεγμονών.
  • Προκυανιδίνες οι οποίες συμβάλουν ευεργετικά στον οργανισμό καθώς έχουν αντικαρκινική δράση.

Όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές που περιέχουν σημαντικά για τον οργανισμό στοιχεία τα οποία και δεν πρέπει να αντικαθιστούμε με συμπληρώματα διατροφής, το ίδιο συμβαίνει και με τη σοκολάτα, καθώς λόγω των ιδιοτήτων της λειτουργεί ως υποκατάστατο σημαντικών τροφών.

Το μαγνήσιο που περιέχει βοηθάει στη διατήρηση της καλής μνήμης χάρη στην τονωτική δράση της. Το πιο σημαντικό είναι ότι βοηθάει πολύ και στην καταπολέμηση του έντονου άγχους που βιώνουμε στις μέρες μας.

Όλη η αλήθεια για την πιο γλυκιά αμαρτία μιας σοκολάταςΕπιπλέον, περιέχει πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι τανίνες. Αυτές συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Η σοκολάτα περιέχει αρκετό σίδηρο και οξαλικό οξύ. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως η έντονη κατανάλωσή της προκαλεί έντονες ημικρανίες.

Γυναίκες και σοκολάτα

Συχνά λέμε ότι ο καλύτερος φίλος της γυναίκας είναι η σοκολάτα και όχι άδικα καθώς εκτός από τις παραπάνω ιδιότητές της συμβάλλει θετικά στη διατήρηση της καλής μας διάθεσης. Όλες μας γνωρίζουμε πως όταν πλησιάζουν οι «δύσκολες μέρες» καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες σοκολάτας. Σε πρώτη σκέψη αυτό μας δημιουργεί ενοχές, όμως, τελικά παρατηρούμε ότι και σε αυτή την περίπτωση τα οφέλη της είναι σημαντικά.

Εξαιτίας της απώλειας αίματος από τον οργανισμό μας μειώνονται τα επίπεδα ζαχάρου. Για να το αντιμετωπίσουμε καταναλώνουμε σοκολάτα όπου και τα επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μύθοι και πραγματικότητα

Είναι ευρέως γνωστό πως για τη σοκολάτα έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι σχετικά με την κατανάλωσή της και το πόσο μας επηρεάζει. Ας δούμε τι ισχύει και τι όχι.

Μύθος

Η σοκολάτα δημιουργεί ή χειροτερεύει την ακμή.

Πραγματικότητα

Γενικά τη συγκεκριμένη άποψη την έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές και σε ορισμένες περιπτώσεις την έχουμε υιοθετήσει. Ευτυχώς, αποτελεί έναν μύθο. Στην ουσία η ακμή δημιουργείται στην εφηβεία καθαρά από ορμονολογικές αλλαγές και όχι από την κατανάλωση σοκολάτας.

Μύθος

Η κατανάλωση σοκολάτας προκαλεί εθισμό.

Πραγματικότητα

Παρόλο που η σοκολάτα περιέχει κάποιες ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλούν σε μικρό βαθμό κάποιο είδος εθισμού, δεν μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε εθιστική.

Μύθος

Η σοκολάτα γάλακτος είναι σημαντική πηγή ασβεστίου.

Όλη η αλήθεια για την πιο γλυκιά αμαρτία μιας σοκολάταςΠραγματικότητα

Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν υφίσταται παρόλο που κάποιοι λόγω της περιεκτικότητάς της σε ποσότητα γάλακτος θεωρούν πως όντως αποτελεί πηγή ασβεστίου αλλά περιέχει έξι φορές λιγότερο ασβέστιο από τη μαύρη σοκολάτα. Όπως και να έχει βέβαια, το ασβέστιο είναι ένα συστατικό, το οποίο θα πρέπει να αναζητάμε σε άλλες τροφές και όχι στην κατανάλωση σοκολάτας.

Μύθος

Η σοκολάτα περιέχει μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.

Πραγματικότητα

Είναι αλήθεια πως η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, η ποσότητά της όμως είναι πολύ μικρή. Ο καφές τύπου ντεκαφεϊνέ περιέχει περισσότερη, ενώ ο κανονικός καφές περιέχει ασύγκριτα μεγαλύτερη ποσότητα.

Μύθος

Η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα και καταστρέφει τα δόντια.

Πραγματικότητα

Μια μελέτη που έγινε πρόσφατα σχετικά με την ανάπτυξη της πλάκας στα δόντια από κατανάλωση σοκολάτας διαπίστωσε ότι η σοκολάτα έχει μικρότερη επίδραση στην οδοντική πλάκα από ό, τι η επιτραπέζια ζάχαρη.

Μύθος

Η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει το στρες.

Πραγματικότητα

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός μικρού κομματιού μαύρης σοκολάτας την ημέρα για δύο εβδομάδες μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών του στρες σε ανθρώπους που υποφέρουν από έντονο άγχος.

Ολοκληρώνοντας καταλαβαίνουμε πως πολλές απόψεις που έχουμε υιοθετήσει για τη σοκολάτα απλά δεν έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Αν λοιπόν καταναλώνουμε μέσα σε λογικά πλαίσια, τότε μόνο καλά αποτελέσματα μπορούμε να κερδίσουμε.

Συντάκτης: Μαρία Γέραλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.