Fanga: Χορός ζωής και ενέργειας

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Λέξη αφρικανικής προέλευσης, το Fanga σημαίνει «πηγή ενέργειας». Ένας χορός που συνδυάζει την άσκηση της αεροβικής με βήματα παραδοσιακών αφρικάνικων χορών. Το fanga, είναι δημιούργημα μια Ελληνίδας, της γυμνάστριας Ακριβής Κόλλια! Γίνεται όλο και δημοφιλέστερο, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να κινούνται στους ρυθμούς του.

Η Ακριβή, άνετη, χαλαρή και με πολύ ενέργεια μέσα της, μας μίλησε γεμάτη ενθουσιασμό για το χορό που εμπνεύστηκε. Χορός που εκτός από την αεροβική και τις αφρικανικές κινήσεις, δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη φαντασία και την ψυχολογία. «Αυτό που νιώθουμε εκείνη την ώρα το βγάζουμε με κίνηση και χορό» δήλωσε στο flowmagazine.gr η Ακριβή Κόλλια. Όμως από πού ξεκίνησε όλο αυτό; «Η ιδέα προέκυψε όταν έκανα μάθημα σε ένα γυμναστήριο και μια κοπέλα μου είπε πως η κίνησή μου, της θύμιζε το ρυθμό των αφρικανών. Τότε πήγα σε μια σχολή για να κάνω αφρικάνικους χορούς και αποδείχτηκε πως ήταν μια κίνηση πολύ οικεία σε μένα. Λατρεύω τα κρουστά και όλο αυτό πέρασε μέσα μου. Έκανα κανονικά τα μαθήματα αερόμπικ και άρχισαν να μου βγαίνουν τέτοιες κινήσεις. Παρατήρησα πως οι μαθητές προσπαθούσαν να επαναλάβουν αυτές τις κινήσεις όταν με έβλεπαν. Έτσι το δοκιμάσαμε και τελικά είπαμε να το συνδυάσουμε. Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ καλή ιδέα να παντρέψουμε τους γυμναστικούς κανόνες του αερόμπικ, που ο κόσμος είναι συνηθισμένος και ξέρει τα βήματα του, με κάποιες αφρικανικές κινήσεις. Ήθελα να δω αν νιώθαμε ωραία. Και νιώσαμε».

Ο καθένας μπορεί να χορέψει Fanga, είτε είναι άντρας, γυναίκα ή παιδί. Έχει βαθμίδες, έτσι ώστε να μπορούν να το κάνουν άνθρωποι οποιασδήποτε μυϊκής και φυσικής κατάστασης, από αρχάριους έως πάρα πολύ προχωρημένους. Όσο πιο πολύ γυμναζόμαστε εμείς σε τόσο υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας μπορούμε να φτάσουμε. Όσον αφορά στο βηματολόγιο η Ακριβή Κόλλια εξηγεί: «Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα στους παραδοσιακούς χορούς των αφρικανών όπως έχουμε και εμείς εδώ. Επειδή ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι αφρικανοί δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας, έχω πάρει αυτά τα βήματα, τα έχω κάνει πιο απλά στην κίνησή τους και τα έχω εντάξει μέσα σε κάποια συνηθισμένα βήματα του αερόμπικ. Έπειτα βάζω τη δική μου τρέλα και φαντασία εκείνη την ώρα».

Η μουσική του Fanga δεν είναι συγκεκριμένη. Είναι μουσική που αρέσει και εκφράζει αυτούς που το χορεύουν, προσαρμοσμένη με τύμπανα έτσι ώστε να μπορεί να πιάσει και τους αφρικάνικους ρυθμούς. Ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος σε αυτά τα ακούσματα, οπότε η όλη διαδικασία γίνεται σταδιακά. Σε αυτή τη φάση η Ακριβή είναι η μόνη που διδάσκει fanga. Υπάρχουν όμως και άλλοι γυμναστές που θέλουν να ασχοληθούν. Τι το ιδιαίτερο όμως έχει η λέξη “Fanga” και την επέλεξε; «Έψαχνα να βρω μια λέξη που να εκφράζει το τι αισθάνομαι εγώ όταν κάνω αυτό. Και αυτό που αισθάνομαι είναι ενέργεια και ελευθερία. Βρήκα λοιπόν μαζί με τους δασκάλους των αφρικανικών χορών αυτή τη λέξη που σημαίνει πραγματικά πηγή ενέργειας».

Η ιδεολογία του Fanga«προστάζει» να δώσεις ψυχή και σώμα. «Οι αφρικανοί όταν χορεύουν το κάνουν είτε για να λατρέψουν κάτι, είτε για να προσευχηθούν, είτε πρόκειται για χορούς πολέμου. Άρα ανάλογος είναι και ο τρόπος με τον οποίο κινούνται. Οπότε παίρνοντας κάποια από αυτά τα βήματα, ανάλογη μπορεί να είναι και η χορογραφία. Όμως ουσιαστικά η ενέργεια είναι κύκλος και το fanga είναι κύκλος. Είναι αυτό που παίρνουμε, που δίνουμε και μας το δίνουν πίσω. Και γι’ αυτό είναι ωραίο να υπάρχει χαρά. Δημιουργεί χαρά. Είναι κάτι που δεν είναι τυπικό. Βγαίνει έξω από σένα μαζί με σένα και όλα αυτά ενώνονται. Νιώθεις ελευθερία, δεν έχει τυπικά βήματα και η κίνηση των αφρικανών είναι ελεύθερη. Αυτό που βγαίνει από μέσα σου είναι ζωή».

Το Fanga βοηθάει πολύ στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Μια μαθήτρια της Ακριβής έσπευσε να συμπληρώσει «Σε αναζωογονεί πολύ το fanga. Βγαίνω από το γυμναστήριο και είμαι άλλος άνθρωπος». Το Fanga αρχίζει να διαδίδεται από στόμα σε στόμα και οι μαθητές αυξάνονται. Ποια είναι όμως τα σχέδια για το μέλλον; «Αρχικά θέλω να το γνωρίσει ο κόσμος, γιατί πιστεύω ότι είναι ένας τρόπος να ξεφύγει από το καθημερινό και το στημένο. Λόγω της κοινωνίας, έχουμε ανάγκη να ελευθερωθούμε και νομίζω πως είναι ένα είδος άσκησης, που χορεύεις, περνάς καλά, δουλεύεις την καρδιά και τους μυς σου γιατί είναι έτσι το στήσιμό του. Οπότε αρχικά θέλω να δω αν θα αρέσει στον κόσμο και από ‘κει και πέρα να χορεύουμε όλοι μαζί, να κάνουμε γυμναστική κάνοντας fanga. Ήδη το κάνουμε σε κάποια γυμναστήρια και σιγά-σιγά τελειώνοντας αυτή τη σεζόν θα ξεκινήσουμε και σε κάποια άλλα πιο εντατικά. Κάποια στιγμή μπορεί να βρούμε και το δικό μας χώρο».

Τελικά το Fanga είναι μια χορευτική άσκηση ή ένας χορός που ασκεί; Το αποτέλεσμα πάντως σε κάνει να νιώθεις απελευθερωμένος, πολύ γυμνασμένος, δυνατός, χαρούμενος και – αν ακολουθήσεις τις οδηγίες της Ακριβής – στο τέλος, πολύ ιδρωμένος!

Που θα το βρείτε;

JOEWEIDER, Αγία Παρασκευή, κάθε Τρίτη στις 6 η ώρα.

City Gym, Αιγάλεω, κάθε Τετάρτη στις 7

Fitness Star, Ρέντη κάθε Πέμπτη στις 7.

Mini bio

Η Ακριβή Κόλλια έχει κάνει σπουδές σύγχρονου και κλασικού χορού αλλά και γυμναστικής στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Η επαγγελματική της εμπειρία ξεπερνάει τα 13 χρόνια. Εμπνεύστηκε και δημιούργησε το “fanga”, που συνδυάζει τη δύναμη της άσκησης με την καθαρότητα της χορευτικής έκφρασης. Σήμερα εργάζεται σε διάφορα γυμναστήρια ως καθηγήτρια αεροβικής και ταυτόχρονα αναπτύσσει τη μέθοδο του “fanga”.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.