Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές – είτε πρόκειται για ιδιωτικά νοικοκυριά, είτε για μεγάλες επιχειρήσεις – στρέφονται προς την «καθαρή ενέργεια» …
Η τεχνολογία αλλάζει την βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται εδώ και μήνες και τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται σε πρωτοφανείς τιμές, η ανάγκη για εναλλακτικές πηγές ενέργειας κρίνεται πλέον επιτακτική.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξελίσσονται σε παράγοντα κλειδί τόσο στην ενεργειακή κρίση όσο και στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, με την αγορά να στρέφεται πλέον σε αυτές. Μέχρι το 2024, προβλέπεται πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύπτουν το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, πρόβλεψη που στηρίζεται στην συνεχόμενη ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Διαβάστε επίσης: Τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας
Μέσα στην τελευταία δεκαετία, οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάνελ, πρωτοστάτησαν στην παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με την συνεχιζόμενη τεχνολογική τους εξέλιξη, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε δραστικά. Μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google και η Amazon, επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια και σχεδιάζουν την παραγωγή των μελλοντικών τους project σε αυτή.
Ο εξηλεκτρισμός αποτελεί μια σημαντική λύση στο πρόβλημα της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Με την ηλεκτροκίνηση να αποτελεί το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Ευρώπη, προβλέπεται πως έως το 2050, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα έχουν μειωθεί κατά 90%. Η τάση της ηλεκτροκίνησης, ωθεί εταιρείες σαν τη Pivot Power, στην εγκατάσταση αποθηκών ενέργειας 100 MW, που θα τροφοδοτήσουν ολόκληρα δίκτυα με σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Με την άνοδο της τεχνολογίας έρχονται και νέες χρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η παραγωγή υδρογόνου από το νερό με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης, η ανακύκλωση του διοξειδίου του άνθρακα, η παραγωγή αζώτου κλπ.. Η αυξανόμενη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην πτώση της τιμής της με άμεσο επακόλουθο την απανθρακοποίηση των οικονομιών, άρα και την βελτίωση του ατμοσφαιρικού αέρα.
Μία από τις νέες τεχνολογίες που αλλάζουν τα δεδομένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το Power-to-X, είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει διαφορετικές διαδικασίες που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα, υδρογόνο ή ανανεώσιμα συνθετικά καύσιμα. Προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων και την μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων σε τομείς όπως η βιομηχανία χάλυβα, η βιομηχανία τροφίμων, η χημική βιομηχανία κι η βιομηχανία λιπασμάτων. Η τεχνολογία μπορεί, επίσης, να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίλυση μακροπρόθεσμων προβλημάτων σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας, ρυθμίζοντας τα σκαμπανεβάσματα στον εφοδιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Power-to-X, είναι απαραίτητο, καθώς η επανεπένδυση σε υποδομές και τεχνολογίες (αεροπορία, ναυτιλία και ηλεκτρικά αυτοκίνητα) δεν είναι δυνατή τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Το κατά πόσο η αποθήκευση ενέργειας μπορεί να επιταχύνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει συζητηθεί ευρέως στους επιστημονικούς κύκλους και φαίνεται ότι θα είναι καίριας σημασίας τα επόμενα χρόνια. Η αποθήκευση ενέργειας κρίνεται αναγκαία, λόγω της μεταβλητής παραγωγής ανέμου κι ηλιακής ενέργειας. Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας κι η πρόκληση είναι στο να τις συνδυαστούν σε ένα σύστημα.
Ορισμένες από τις λύσεις που είναι πιθανό να διερευνηθούν τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνουν υδροδεξαμενές, μπαταρίες, καύσιμα Power-to-X κι εποχιακή αποθήκευση θερμικής ενέργειας. Οι ίδιες τεχνολογίες θα είναι, επίσης, χρήσιμες για χώρες με μεγάλες βιομηχανίες πυρηνικής ενέργειας. Η αποθήκευση ενέργειας, επιτρέπει τη διατήρηση μιας αποδοτικής ροής ενέργειας, παρά τη διαλείπουσα φύση των πηγών ανέμου ή ηλιακών πηγών. Οι τεχνολογίες αποθήκευσης, θα εξελιχθούν εντός του ενεργειακού συστήματος, μαζί με την αυξημένη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.