Κοιμήσου γλυκά, κοιμήσου βαθιά

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Κοιμήσου γλυκά, κοιμήσου βαθιάΜήπως στριφογυρίζατε στο κρεβάτι χθες το βράδυ; Το μέτρημα των προβάτων δεν βοήθησε; Και ποιον βοηθάει, άραγε; Ακολουθούν μερικές φυσικές θεραπείες για την αϋπνία, που θα σας βοηθήσουν ενδεχομένως να απολαύσετε έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

Αν και η αϋπνία είναι η πιο κοινή διαταραχή του ύπνου, είναι ένα σύμπτωμα (συνήθως κάποια μορφή στρες) και όχι μια ασθένεια. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στα υπνωτικά χάπια. Τα υπνωτικά χάπια μπορεί να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου.

Μαγνήσιο και ασβέστιο

Το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι και τα δύο ενισχυτές του ύπνου, και όταν λαμβάνονται μαζί, λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Πλέον, η λήψη μαγνησίου ακυρώνει οποιαδήποτε πιθανά καρδιακά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη λήψη ασβεστίου και μόνο. Πάρτε 200 mg μαγνησίου, ενώ ελαττώσετε τη δόση αν προκαλεί διάρροια και 600 mg ασβεστίου κάθε βράδυ.

Άγριο μαρούλι

Εάν έχετε άγχος, πονοκεφάλους ίσως να είστε ήδη εξοικειωμένοι με το άγριο μαρούλι. Μάλιστα, μπορεί να καταστείλει ακόμη και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Όταν χρησιμοποιείτε ένα συμπλήρωμα από άγριο μαρούλι, πάρτε 30 έως 120 χιλιοστόγραμμα πριν από τον βραδινό σας ύπνο.

Αρωματοθεραπεία

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η λεβάντα είναι ένας φτηνός, μη τοξικός τρόπος να βυθιστείτε σε έναν ήσυχο ύπνο. Βρείτε ένα σπρέι με πραγματική λεβάντα και βρέξτε λίγο στο μαξιλάρι σας. Ή αγοράστε ένα μαξιλάρι που είναι γεμάτο από λεβάντα.

Μελατονίνη

Κοιμήσου γλυκά, κοιμήσου βαθιάΗ μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου, ελέγχει τον χρόνο και την προσπάθειά μας για ύπνο. Προκαλεί υπνηλία, μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος και βάζει το σώμα σε κατάσταση αναστολής της λειτουργίας.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη μελατονίνης αποκαθιστά και βελτιώνει τον ύπνο σε άτομα με αϋπνία. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η μελατονίνη δεν βοηθά.

Αν και ορισμένοι ειδικοί συνιστούν τη λήψη υψηλότερων δόσεων, οι μελέτες δείχνουν ότι οι χαμηλότερες δόσεις είναι πιο αποτελεσματικές. Πλέον, υπάρχει ανησυχία ότι οι μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα, καθώς και αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης ή στειρότητας.

L-θεανίνη

Αυτό το αμινοξύ προέρχεται από το πράσινο τσάι και δεν βοηθά μόνο στη διατήρηση της εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και επιφέρει έναν βαθύτερο ύπνο τη νύχτα. Μια μελέτη του 2007 έδειξε ότι η L-θεανίνη μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και τις ανοσολογικές αντιδράσεις στο στρες. Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν τη λήψη της.

Ζεστό γάλα

Μπορείτε να επιστρέψετε στη φυσική θεραπεία της αϋπνίας, τότε που η γιαγιά σας σας έβαζε με το ζόρι να πιείτε ζεστό γάλα πριν από το κρεβάτι. Έτσι, το ζεστό γάλα μπορεί να σας προκαλέσει ευχάριστες και ξεκούραστες αναμνήσεις μέχρις ότου κλείσετε τα μάτια σας.

Βαλεριάνα

Αυτό το φαρμακευτικό βότανο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των προβλημάτων του ύπνου από τους αρχαίους χρόνους.

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της είναι διφορούμενη. Ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία απαιτεί υπομονή, καθώς μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να τεθεί σε ισχύ. Συζητήστε με τον γιατρό σας πριν από τη λήψη της και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…