Σπιτικό άσπρο ψωμί
Αξίζει να δοκιμάσετε –έστω και μια φορά- να φτιάξετε σπιτικό ψωμί. Αν και απαιτεί περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας παρά στο ψήσιμο που δεν θέλει παραπάνω από μισή ώρα, το αποτέλεσμα θα σας αρέσει!
Υλικά:
2 1/2 φλ. χλιαρό νερό
1 κ. σ. μαγιά σκόνη
1 κ. σ. ζάχαρη
7 φλ. αλεύρι μαλακό
1 κ. γλ. αλάτι
1/4 φλ. βούτυρο
Εκτέλεση:
- Βάζετε σε μία λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύετε την μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνετε το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Το αφήνετε γύρω στα 15 λεπτά.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνετε.
- Συνεχίζετε να ζυμώνετε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι.
- Τέλος προσθέτετε και το αλάτι και συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη.
- Προσθέτετε το βούτυρο λίγο, λίγο τη φορά και εξακολουθείτε το ζύμωμα.
- Εάν η ζύμη διαλυθεί με το βούτυρο μην ανησυχήσετε, θα επανέλθει με το ζύμωμα ξανά στην κανονική της κατάσταση.
- Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνετε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζετε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη.
- Αφήνετε να ξεκουραστεί η ζύμη για μια ώρα περίπου και να διπλασιαστεί.
- Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζετε και την ζυμώνετε ελαφρά να ξεφουσκώσει.
- Βουτυρώστε δύο ταψάκια ψωμιού και χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
- Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και διπλώστε το ως εξής: Φέρτε το επάνω κομμάτι στη μέση του παραλληλογράμμου και μετά φέρτε το κάτω επίσης να συναντήσει το πρώτο. Κλείστε το με τσιμπήματα.
- Βάλτε τη ζύμη στο κάθε ταψάκι με το ενωμένο μέρος προς τα κάτω.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C.
- Σκεπάζετε τα ταψάκια με μία βουτυρωμένη μεμβράνη και αφήστε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
- Ξεσκεπάστε τα ψωμιά και ψήστε τα για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Μόλις είναι έτοιμα βγάλτε τα από τον φούρνο και αμέσως και από τα ταψάκια και αφήστε τα να κρυώσουν.