Τι αλλάζει στη φορολογία με το νέο έτος;

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Η έλευση του νέου έτους φέρνει αρκετές αλλαγές στο φορολογικό περιβάλλον, αρκετές προς το καλύτερο (!). Στο σημερινό άρθρο, σας αναφέρουμε τις κυριότερες προγραμματισμένες μεταβολές, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με την επιφύλαξη πως μπορεί να αλλάξουν, δεδομένων και των επικείμενων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

  • Φόρος Υπεραξίας Ακινήτων

Από φέτος για τα επόμενα δύο χρόνια, ο εν λόγω φόρος αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας.

  • Έκτακτη Εισφορά

Η έκτακτη εισφορά που καταβάλλουν οι μισθωτοί θα μειωθεί κατά 30%. Για παράδειγμα, μισθωτός με μισθό 1.500€ θα χάσει 21€ αντί για 30€ που έχανε μέχρι τώρα. Αυτό δεν αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα κάτω των 12.000€, καθώς αυτοί απαλλάσσονταν ούτως ή άλλως. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως κάποιοι μισθωτοί μπορεί να παρατηρήσουν μειώσεις στους μισθούς τους, επειδή θα αρχίσουν να φορολογούνται κάποιες παροχές σε είδος που λαμβάνουν από τον εργοδότη τους, όπως είναι οι πληρωμές παιδικών σταθμών ή ενοικίων, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και τα εταιρικά αυτοκίνητα.

  • ΦΠΑ

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν το 2014 ετήσιο τζίρο έως 10.000€ δε θα υποχρεούνται πλέον ούτε στην είσπραξη, ούτε στην απόδοση ΦΠΑ.

  • Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Στις νέες φορολογικές δηλώσεις, κατά τον υπολογισμό του φόρου, κάποιοι πολίτες μπορεί να δουν αρκετές αλλαγές. Μέχρι στιγμής, αυτές αφορούν τα αγροτικά εισοδήματα (τα οποία θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ), τα έσοδα από ενοίκια (τα οποία θα φορολογούνται με 11% για τις πρώτες 12.000€, με ταυτόχρονη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου) και τη συγκέντρωση αποδείξεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, η οποία φέτος θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 10% του εισοδήματος.

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Influence:

Ο Παναγιώτης Γουρνάς είναι οικονομολόγος, με σπουδές σχετικά με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τα πληροφοριακά συστήματα και τα διεθνή οικονομικά…