Πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτεΐνες για τον οργανισμό μας δεν είναι απαραίτητο να τις …
Mindful eating: η απάντηση στην υγιή σχέση μας με το φαγητό
Το mindful eating είναι ίσως το μυστικό για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό ή να τη βελτιώσουμε. Είναι και ένας τρόπος για να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος.
Ο λόγος για το «mindful eating», ή διαφορετικά «φαγητό με επίγνωση ή συνείδηση», που αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους και το αδυνάτισμα, και παντρεύει διαφορετικές επιστήμες, όπως αυτές της βιολογίας, της διατροφής και της ψυχολογίας. Οι ρίζες του φαίνεται να βρίσκονται στην Ανατολή, παρόλο που μπορούμε να αναγνωρίσουμε πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του τρόπου διατροφής και στην κουλτούρα της δικής μας παραδοσιακής ελληνικής – μεσογειακής διατροφής.
Προέλευση
Με βαθιές ρίζες στον βουδιστικό και θιβετιανό διαλογισμό, η κλινική ψυχολογία και η ψυχιατρική από τη δεκαετία του ’70 έχουν αναπτύξει διάφορες θεραπευτικές εφαρμογές που βασίζονται στην ενσυνείδηση και στην προσοχή για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που βιώνουν μια ποικιλία ψυχολογικών συνθηκών. Η ενσυνείδηση έχει όντως βοηθήσει πολλούς να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διαχείριση χρόνιου πόνου, κατάθλιψης, άγχους, στρες και διαταραχών ύπνου. Έχει επίσης γίνει ένας δημοφιλής τρόπος για να αλλάξουν οι διατροφικές συμπεριφορές με τον όρο «mindful eating» που αποδίδεται ως «ενσυνείδητη ή σκεπτόμενη διατροφή».
Τι είναι, λοιπόν;
Το να τρώμε ενσυνείδητα μας ενθαρρύνει να δώσουμε προσοχή στο φαγητό με όλες τις αισθήσεις μας, είναι η προσήλωση της προσοχής μας στον σκοπό και στην πράξη της κατανάλωσης τροφής παρατηρώντας τις σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια εμπειρία φαγητού.
Είναι η επίδειξη πλήρους επίγνωσης, προσοχής και σεβασμού στη διαδικασία κατανάλωσης τροφής. Αφορά την αξία του να δίνουμε στο σώμα μας αυτό ακριβώς που χρειάζεται, συνειδητοποιώντας τις αισθήσεις που διεγείρει το φαγητό (μυρωδιά, γεύση, όραση, αφή, ήχος, κατάποση), δεχόμενοι τα συναισθήματα που έρχονται μαζί με αυτό.
Επιτρέπει στον εαυτό μας να συνειδητοποιήσει τις θετικές και θρεπτικές δυνατότητες που δίνουν η επιλογή και η προετοιμασία των τροφίμων, με σεβασμό και αναζήτηση της δικής μας εσωτερικής σοφίας. Περιλαμβάνει την ενσυνείδηση της φυσικής πείνας και του αισθήματος κορεσμού που μπορούν να καθοδηγήσουν σωστά την απόφασή μας να αρχίσουμε και να σταματήσουμε να τρώμε. Δεν έχει να κάνει με θερμίδες, υδατάνθρακες, λίπος ή πρωτεΐνες.
Δεν αποτελεί μια φιλοσοφία ή ένα διατροφικό πλάνο με στόχο την απώλεια βάρους.
Αν και ο σκοπός της δεν είναι η απώλεια βάρους, η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους αγωνίζονται να ακολουθήσουν μακροχρόνιες δίαιτες διορθώνοντας τη στάση τους απέναντι σε «καλά» και «κακά» τρόφιμα.
Το να τρώει κανείς σκεπτόμενα φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση της συναισθηματικής πείνας και προωθεί την κατανάλωση μικρότερων μερίδων και λιγότερων θερμίδων.
Τι θα πετύχεις
Πιο συγκεκριμένα αυτό που θα πετύχεις είναι να μάθεις να εστιάζεις την προσοχή σου στα εξής:
- Γιατί αισθάνεσαι πως θες να φας και ποια συναισθήματα πυροδοτούν αυτή την αίσθηση
- Τι τρως και κατά πόσο σου είναι ωφέλιμο ή όχι
- Τι επίδραση έχει στις αισθήσεις σου έχει η όψη, η υφή, η οσμή της τροφής σου
- Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι η γεύση του φαγητού σου την στιγμή που τρως και πώς κατά τη διάρκεια που το χωνεύεις μέσα στην ημέρα
- Πόσο κορεσμένος αισθάνεσαι πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του φαγητού, ώστε να επιλέγεις την κατάλληλη ποσότητα για τις ανάγκες σου
- Ποια είναι η ποιότητα της τροφής, η προέλευσή της, η επεξεργασία της, ο τρόπος μαγειρέματός της κ.τ.λ.