Η υγεία του κόλπου σας: Τι είναι φυσιολογικό, τι δεν είναι

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η κολπική υγεία είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής υγείας της γυναίκας. Τα κολπικά προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, την επιθυμία για σεξ και την ικανότητα για οργασμό. Διαρκή κολπικά προβλήματα επίσης επιφέρουν άγχος ή προβλήματα στις σχέσεις, αλλά και επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση. Γνωρίστε τα σημεία και τα συμπτώματα των κολπικών προβλημάτων και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την κολπική σας υγεία.

Τι επηρεάζει την υγεία του κόλπου;

Σεξ χωρίς προφυλάξεις. Μπορεί να κολλήσετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, αν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Επιθετικό σεξ. Το βίαιο σεξ ή μια βλάβη στην περιοχή της λεκάνης μπορεί να τραυματίσει τον κόλπο.

Παθήσεις. Ο διαβήτης και το σύνδρομο του Sjogren μια -αυτοάνοση διαταραχή- μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του κόλπου.

Φάρμακα και προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής καντινίασης. Ορισμένα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα του κόλπου. Παράλληλα, τα υπεραπορροφητικά ταμπόν μπορεί να οδηγήσουν σε σύνδρομο τοξικού σοκ, μια σπάνια και απειλητική για τη ζωή επιπλοκή μιας βακτηριακής μόλυνσης.

Εγκυμοσύνη και τοκετός. Εάν μείνετε έγκυος, η περίοδος διακόπτεται μέχρις ότου γεννήσετε. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κολπικό έκκριμα συχνά αυξάνει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η περινεοτομή, τομή στον ιστό μεταξύ του κολπικού ανοίγματος και του πρωκτού κατά τη διάρκεια του τοκετού, είναι απαραίτητη. Ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί επίσης να μειώσει τον μυϊκό τόνο στον κόλπο.

Ψυχολογικά προβλήματα. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να συμβάλουν σε ένα χαμηλό επίπεδο διέγερσης και ως αποτέλεσμα να υπάρχει δυσφορία ή πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Μεγαλύτερη ηλικία. Ο κόλπος χάνει την ελαστικότητα μετά την εμμηνόπαυση, το τέλος της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας.

Τα επίπεδα ορμονών. Αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να επηρεάσουν τον κόλπο σας. Για παράδειγμα, πτώση της παραγωγής οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η απώλεια των οιστρογόνων μπορεί να καταστήσει οδυνηρή τη σεξουαλική πράξη.

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα του κόλπου;

Οι συνθήκες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κόλπο σας είναι οι εξής:

Σεξουαλικά προβλήματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονο ή επαναλαμβανόμενο πόνο των γεννητικών οργάνων πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία). Πόνος κατά τη διάρκεια της διείσδυσης μπορεί να προκληθεί από ακούσιους σπασμούς των μυών του κολπικού τοιχώματος.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Διάφορες σεξουαλικές μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών κονδυλωμάτων, τη σύφιλη και τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ανώμαλη κολπική απαλλαγή ή έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Κολπίτιδα. Μια μόλυνση ή αλλαγή στη φυσιολογική ισορροπία των κολπικών βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του κόλπου (κολπίτιδα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κολπικό έκκριμα, οσμή, φαγούρα και πόνο. Κοινοί τύποι κολπίτιδας είναι η βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία προκύπτει από την υπερανάπτυξη ενός από αρκετούς οργανισμούς που υπάρχουν κανονικά στον κόλπο σας, μολύνσεις ζύμης, που συνήθως προκαλείται από ένα φυσικώς ενυπάρχοντα μύκητα που ονομάζεται Candida albicans και τριχομονάδες, που προκαλείται από ένα παράσιτο και συνήθως μεταδίδεται με το σεξ.

Άλλες ασθένειες και παθήσεις. Οι κολπικές κύστες μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή να είναι δύσκολο να εισάγετε ένα ταμπόν. Ο κολπικός καρκίνος, που θα μπορούσε να εμφανιστεί για πρώτη φορά ως κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση ή το φύλο, είναι επίσης ένα σπάνιο ενδεχόμενο.

Ποια είναι τα σημάδια ή τα συμπτώματα κολπικών προβλημάτων;

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε:

  • Μια αλλαγή στο χρώμα, την οσμή ή την ποσότητα των κολπικών εκκρίσεων, ειδικά όταν συνοδεύεται από πυρετό.
  • Κολπική ερυθρότητα, φαγούρα ή ερεθισμό.
  • Κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μετά τη σεξουαλική επαφή ή μετά την εμμηνόπαυση.
  • Μια μάζα ή εξόγκωμα στο αιδοίο.
  • Μια αίσθηση πίεσης ή βάρους στον κόλπο.
  • Μπορεί να μην χρειαστεί να δείτε τον γιατρό σας κάθε φορά που έχετε οποιοδήποτε ερεθισμό του κόλπου, ιδιαίτερα αν έχετε διαγνωσθεί κατά το παρελθόν με κολπίτιδα και γνωρίζετε τη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τον συμβουλευτείτε.

Τι μπορώ να κάνω για να κρατήσω τον κόλπο μου υγιή;

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για την προστασία του κόλπου της υγείας σας και τη γενική υγεία. Για παράδειγμα:

  • Να είστε σεξουαλικά υπεύθυνη. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά ή διατηρήστε μία αμοιβαία μονογαμική σχέση.
  • Κάντε εμβόλιο. Οι εμβολιασμοί μπορεί να σας προστατεύσουν από ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), καθώς και της ηπατίτιδας Α και ηπατίτιδας Β, σοβαρές λοιμώξεις του ήπατος που μπορεί να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής.
  • Πρακτική καλής υγιεινής. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις ή μην χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια. Μην χρησιμοποιείτε γυναικεία σπρέι ή αρωματικά ταμπόν. Εάν χρησιμοποιείτε ερωτικά παιχνίδια, να τα καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση.
  • Κάντε ασκήσεις Kegel. Οι ασκήσεις Kegel μπορεί να βοηθήσουν να τονώσετε τους μύες του πυελικού εδάφους σας. Απλά σφίξτε τους πυελικούς μύες σας, όπως αν προσπαθούσατε να διακόψετε τα ούρα σας. Προτείνονται τρία σετ των 10 επαναλήψεων την ημέρα.
  • Περιορίστε την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε και μην καπνίζετε ή κάνετε χρήση ναρκωτικών. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορεί να προκαλέσουν σεξουαλική δυσλειτουργία. Η νικοτίνη μπορεί να αναστείλει τη σεξουαλική διέγερση.
  • Αν και δεν μπορούν όλα τα κολπικά προβλήματα να προληφθούν, οι τακτικές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι τα προβλήματα που επηρεάζουν τον κόλπο σας έχουν διαγνωστεί το συντομότερο δυνατόν.
  • Μην αφήνετε την αμηχανία σας να αποτρέψει την ανοιχτή συζήτηση με τον γιατρό σας για οποιεσδήποτε ανησυχίες που μπορεί να έχετε για την κολπική υγεία σας.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…