Κλιματική κρίση: Άνθρωπος VS Φύση

Συντάκτης: Ζωή Κόρδα

Αν ο άνθρωπος επιθυμεί πραγματικά να «σώσει οτιδήποτε αν σώζεται»,σε ό,τι αφορά τον πλανήτη μας, αυτό προϋποθέτει ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση και ραγδαίες αλλαγές σε επίπεδο κυβερνητικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα βάλλεται από οικονομικές, κοινωνικές και πολεμικές συγκυρίες, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Αν εξαιρέσει κανείς αυτές τις δυσμενείς καταστάσεις, ένα εξίσου μείζον θέμα της εποχής είναι η κλιματική αλλαγή. Μία αλλαγή ή αλλιώς κρίση, η οποία αν δεν αναχαιτιστεί, θα επηρεάσει εντονότερα τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη για τα επόμενα χρόνια.

Το 2015 τέθηκαν νέοι στόχοι

Το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες έθεσαν νέους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επόμενα χρόνια και την επιτακτική ανάγκη να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία κατά 2οC. Ειδικότερα, συμφωνήθηκαν τα εξής: 

1) η στρατηγική της σταδιακής μείωσης όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

 2) η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη οικονομία και κοινωνία ως το 2050 και

 3) ως πρωτοπόρος να αποτελέσει παράδειγμα για τις υπόλιπες μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη.

Ατζέντα του 2030

Παράλληλα, υιοθετήθηκε η δέσμευση της ΕΕ στην ατζέντα του 2030 για τη λεγόμενη βιώσιμη ανάπτυξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η ατζέντα περιλαμβάνει 17 καίρια και κρίσιμα ζητήματα της εποχής, τα οποία κατά σειρά στοχεύουν στη μηδενική φτώχεια, πείνα, την καλή υγεία και ευημερία, ποιοτική εκπαίδευση, ισότητα των φύλων, καθαρό νερό και αποχέτευση, φθηνή και καθαρή ενέργεια, αξιοπρεπής εργασία, βιομηχανία-καινοτομία, λιγότερες ανισότητες, βιώσιμες πόλεις, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, δράση για το κλίμα, ζωή στο νερό και τη στεριά, ειρήνη-δικαιοσύνη και συνεργασία για τους στόχους . Εάν αυτοί οι στόχοι επιτευχθούν θα έχουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο και ειρηνικό ή τουλάχιστον θα έχει γίνει το βήμα για μία γενικότερη αλλαγή.

Ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές στην Ελλάδα

Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει δεχθεί ένα ισχυρό περιβαλλοντικό πλήγμα με συνεχείς καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα τη τελευταία δεκαετία. Οι καταστροφές αυτές σχετίζονται με την εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής, στην οποία έχει συμβάλλει αρνητικά ο άνθρωπος. Πίσω από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την υπερραλίευση, την εκμετάλλευση χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την εξαφάνιση πολλών ειδών κρύβεται ο ΑΝΡΘΩΠΟΣ.

 Ο άνθρωπος, ο οποίος θέλοντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, καταπατά και δεν σέβεται το πολυτιμότερο μέρος που αξίζει, τον ΠΛΑΝΗΤΗ μας. Συνεπώς, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται προ των πυλών και χρειάζεται η ανθρωπότητα να κάνει το επόμενο βήμα της αλλαγής.

Τι θα μπορούσε ωστόσο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα όσον αφορά το θέμα της κλιματικής αλλαγής; Πρώτα απ’όλα, η σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση για το περιβάλλον θα ήταν σημαντική σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα. Άρα η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι απαραίτητη και αναγκαίο μάθημα στη σχολική κοινότητα. Ήδη οι μικρές ηλικίες μπορούν να εκπαιδευτούν και να υιοθετήσουν μία συνολική οικολογική κουλτούρα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οφείλουν να αναλογιστούν ο καθένας ξεχωριστά το περιβαλλοντικό αποτυπωμά τους και να δράσουν. Εξάλλου, με μία γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί εύκολα κανείς να πληροφορηθεί θέματα περιβάλλοντος, όπως η αναγκαιότητα της ανακύκλωσης, η κυκλική οικονομία, η προστασία περιοχών Natura και  άγριας φύσης. Γενικότερα είναι σημαντικό να επέλθει αλλαγή στην νοοτροπία μας ως προς το πώς αντιλαμβάνεται κανείς την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του πλανήτη μας.

Νορβηγία: μια διαφορετική περιβαλλοντική συνείδηση

 Δυστυχώς, οι περισσότερες χώρες του πλανήτη υστερούν ως προς την υιοθέτηση αυτής της κουλτούρας. Ωστόσο στις σκανδιναβικές χώρες και συγκεκριμένα τη Νορβηγία για παράδειγμα, μία πολυμελής οικογένεια μπορεί να χρησιμοποιήσει το τρένο για εφτά ώρες για να μετακινηθεί προς τη βόρεια Νορβηγία αντί το αυτοκίνητο, μόνο και μόνο γιατί γνωρίζει ότι το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα με το αμάξι θα είναι μεγαλύτερο και πιο επιβλαβές για τον πλανήτη συγκριτικά με το τρένο. Στο παραπάνω παράδειγμα, μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική περιβαλλοντική κουλτούρα σε σχέση με τη δική μας.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά να γίνει μία αρχή μπροστά σε μία απειλή που μπορεί να βλάψει βαθύτατα αφενός τις ζωές μας και αφετέρου τον πλανήτη μας. Άρα είναι στο χέρι μας να δράσουμε ατομικά και συνάμα συλλογικά και ΕΜΕΙΣ μπροστά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. Εξάλλου, για να έρθει η αλλαγή χρειάζεται η συλλογική προσπάθεια και η αξία της ενσυναίσθησης.

Συντάκτης: Ζωή Κόρδα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.