3 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε σε μία έγκυο γυναίκα

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η παρακολούθηση του σώματος μίας εγκύου που μεγαλώνει και αλλάζει τη στιγμή που δημιουργεί μια νέα ζωή αποτελεί μία μοναδική εμπειρία. Το σώμα της καθεμίας γυναίκας το κάνει διαφορετικά. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που εγείρονται διάφορα σχόλια. Συχνά κάποια σχόλια είναι ανεπιθύμητα ή απλά αγενή με σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχισμό. Το μυστικό κρύβεται στο να αφήσουμε την έγκυο γυναίκα να κινηθεί μόνη της στα ευαίσθητα ζητήματα που την απασχολούν κατά τη συνομιλία.

Παρακάτω διάβασε τι δεν πρέπει να πεις σε μία εγκυμονούσα.

1. Οτιδήποτε σχετικά με το σχήμα ή το μέγεθος της

«Είσαι τεράστια!», «Είστε σίγουροι ότι δεν έχετε δίδυμα;» και «Πάχυνες και άλλο από την τελευταία φορά που σε είδα!»

Τα παραπάνω σχόλια κάνουν πολλές έγκυες γυναίκες να σωπάσουν. Αν και σπάνια συμβαίνουν κακόβουλα, ειδικοί θεωρούν ότι τέτοιες παρατηρήσεις αποτελούν ένα είδος διάκρισης που έχει αποδειχθεί ότι επιφέρει ολέθριες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία όμοια με το ρατσισμό.

Σχόλια για το πόσο μικρή είναι η κοιλιά μιας γυναίκας δεν είναι καλύτερα. Μία γυναίκα ενδέχεται να αμφισβητήσει την ανάπτυξη του μωρού της, λέει ο Rubin, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία των γυναικών με διατροφικές διαταραχές. «Δεν ωφελεί να μιλάμε για το μέγεθος της κοιλιάς» λέει. Αντί αυτών των σχολίων, ο Rubin προτείνει τα εξής: «Είσαι όμορφη», «Είσαι λαμπερή» ή «Πώς αισθάνεσαι;».

2. Οτιδήποτε σχετικά με το πόσο τρώει ή τι τρώει

Οι άνθρωποι πραγματικά προσπαθούν να είναι καλοπροαίρετοι με καλές προθέσεις, αλλά πολλές φορές σε κάνουν να νιώθεις ένοχος.

Σύμφωνα με μία ποιοτική έρευνα στο περιοδικό BMC Pregnancy and Childbirth που ανέλυσε τις σκέψεις εγκύων γυναικών σε φόρουμ, καθώς ανέφεραν συχνά ότι βιώνουν ενοχές και ευθύνες που σχετίζονται με το βάρος και τη διατροφή τους. Μία γυναίκα, για παράδειγμα, είπε ότι οι συνεργάτες της σχολίαζαν τα πάντα που έτρωγε, μέχρι το σέλινο και τα μήλα.

«Καμία γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται ένοχη για το βάρος της, τη στιγμή που χαίρει καθοδήγησης και υποστήριξης» έγραψε ένας σχολιαστής στο BMC Pregnancy and Childbirth.

3. Γέννηση και ιστορίες τρόμου

Είναι φυσιολογικό για τις έγκυες γυναίκες να αισθάνονται κάποια ανησυχία σχετικά με τη γέννηση του παιδιού και τη ζωή τους μετά τον τοκετό. Μία έρευνα στο περιοδικό Archives of Gynecology and Obstetrics διαπίστωσε ότι όταν μία έγκυος γυναίκα φοβάται τον τοκετό, το πιο πιθανό είναι προχωρήσει σε καισαρική τομή. Είναι επίσης πολύ πιθανό να αξιολογήσει την εμπειρία του τοκετού αρνητικά.

«Νομίζεις ότι αυτό είναι μόνο μια ιστορία, αλλά συνεχώς δημοσιεύονται εκατοντάδες ιστορίες τρόμου που μία έγκυος γυναίκα μπορεί να διαβάσει διαδικτυακά» σημειώνει η Allison McGill, η οποία ασχολήθηκε με το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Τέτοια ανέκδοτα τείνουν επίσης να συγκαλύψουν το γεγονός ότι κάθε εμπειρία της γέννησης είναι διαφορετική. Αντί αυτών, η γυναίκα πρέπει να ενθαρρύνεται μέσα από χαρούμενες ιστορίες.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…