Και εγώ και εσύ και οι περισσότεροι που χρησιμοποιούμε τα social media έχουμε βάλει τον εαυτό μας στη διαδικασία των …
Πώς το TikTok συνδέεται με την αύξηση των διατροφικών διαταραχών;
Πώς μέσα από ένα συνονθύλευμα συμβουλών και ισοπεδωτικών προτύπων, το δημοφιλές TikTok δημιουργεί τελικά περισσότερα προβλήματα στο θέμα των διατροφικών διαταραχών, απ’όσα (υποτίθεται πως) επιδιώκουν να λύσουν οι διάφοροι influencers.
Μπορεί το TikTok να είναι ένα σχετικά καινούργιο μέσω κοινωνικής δικτύωσης, μετράει όμως πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες εκ των οποίων το 60% έχει ηλικίες 16-24. Το συγκεκριμένο μέσο έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι «πυροδοτεί» τις διατροφικές διαταραχές. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που το TikTok ανακοίνωσε πως θα καταργήσει το περιεχόμενο που προωθεί τις διατροφικές διαταραχές.
Καθένας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μεγάλο κοινό χάρη στα hashtags
Η Guardian ανέφερε πως οι διαταραχές πρόσληψης τροφής εξαπλώνονται σαν μια…πανδημία και το TikTok (όπως και όλα τα social media) ευθύνεται σε ένα ποσοστό για αυτή τη μάστιγα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη εφαρμογή περιέχει κάτι που την καθιστά επικίνδυνη: δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε κάποιον με λίγους followers να γίνει viral χρησιμοποιώντας διάφορα hashtags.Τα βίντεο λοιπόν με hashtags, #Whatieatinaday,#weightlossκ.α μπορούν να οδηγήσουν σε άλλα όπως #ketodiet ή #reversedieting καθώς το TikTok στη σελίδα ForYou εμφανίζει περιεχόμενο που σχετίζεται με βίντεο στα οποία σταματήσαμε να κάνουμε scroll και παρακολουθήσαμε. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για κάποιον που δεν ξέρει;
Άπειρες «συμβουλές» για το πώς να χάσουμε κιλά ή για το τι να τρώμε
Ο αλγόριθμος του TikTok μας εμφανίζει συνεχώς βίντεο παρόμοια με αυτά που είχαμε παρακολουθήσει σε προηγούμενες «επισκέψεις» μας στην εφαρμογή παρόλο που μπορεί να μην ακολουθούμε το άτομο που έχει ανεβάσει το βίντεο. Έτσι, ο καθένας μπορεί να ανεβάζει βίντεο που παρουσιάζει τι τρώει σε μια ημέρα, πώς έχασε 10 κιλά ή να δείχνει τη γυμναστική που κάνει και διάφορες ακραίες δίαιτες περνώντας το μήνυμα πως για να έχεις ένα ιδανικό σώμα πρέπει να ακολουθείς αυτές τις συμβουλές.
Φίλτρα σαν επέμβαση πλαστικής χειρουργικής
Επιπλέον τα «αψεγάδιαστα» σώματα που βλέπουμε στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι απόρροια και κάποιων φίλτρων κάμερας τα οποία μιμούνται την πλαστική χειρουργική. Για μερικούς αυτό φαντάζει υπερβολικό καθώς δεν πιστεύουν ότι τους επηρεάζει, όμως κάποιος που έχει ανασφάλειες με το σώμα του και βρίσκεται σε ευαίσθητη ηλικία, όπως είναι το μεγαλύτερο ποσοστό του TikTok μπορεί να επηρεαστεί με επιβλαβή τρόπο.
Το απατηλό body positivity και τα πρότυπα ομορφιάς
Ταυτόχρονα, το TikTok έχει και μία άλλη «πλευρά», αυτή του λεγόμενου body positivity δηλαδή να αποδέχεσαι τον σώμα σου έτσι όπως είναι και να μην πιέζεσαι με δίαιτες συγκρίνοντας τον εαυτό σου με κάποιον άλλον. Χιλιάδες fitness influencers, κατά κύριο λόγο κορίτσια, ανεβάζουν συμβουλές διατροφής και γυμναστικής χωρίς καν να είναι διατροφολόγοι ή γυμνάστριες. Σκοπός τους δεν είναι να προβάλλουν το skinny (πολύ αδύνατο) πρότυπο, αλλά το δήθεν υγιές, προωθώντας διάφορα συμπληρώματα διατροφής, σκόνες και μπάρες πρωτεΐνης, προϊόντα βλαβερά για την υγεία. Παράλληλα, πουλάνε προγράμματα γυμναστικής για λεπτή μέση και μεγάλους γλουτούς, ένας σωματότυπος που θεωρείται υγιής και γίνεται εμμονή για πολλές γυναίκες. Για ποιο λόγο πρέπει μία γυναίκα ή ένας άντρας να πιέζεται να έχει συγκεκριμένο σωματότυπο απλά επειδή αυτό προστάζει η εποχή;
Η ανάρρωση από διατροφικές διαταραχές «φιλοξενείται» στο TikTok- πάλι με λάθος μηνύματα
Το παράδοξο είναι ότι ενώ το TikTok κατηγορείται από πολλούς ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές πως «έχει καταστρέψει τη ζωή τους», η εφαρμογή παραδόξως φιλοξενεί και υποστηρίζει διάφορες κοινότητες αποκατάστασης αυτών των διαταραχών. Διάφοροι δημιουργοί στην πλατφόρμα, ενθαρρύνουν τους χρήστες που αναρρώνουν από διατροφικές διαταραχές να ενωθούν στην εφαρμογή για να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές. Τα hashtags όπως το #edrecovery είναι επίσης δημοφιλή στους χρήστες που καταγράφουν τον αγώνα τους με τις διατροφικές διαταραχές. Τέτοια βίντεο είναι το ίδιο επιβλαβή.
Η μόνη λύση είναι τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το φαγητό να απευθύνονται σε ειδικούς και να μην επηρεάζονται όσο είναι δυνατόν από όσα προβάλλονται στις διάφορες εφαρμογές. Αυτές, έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν πως προωθούν βλαβερό για την ψυχική και σωματική υγεία περιεχόμενο για ζητήματα που άπτονται των επαγγελματικών υγείας. Μόνο σε αυτούς θα πρέπει να προστρέχει ο καθένας μας όταν αντιμετωπίζει προβλήματα οποιασδήποτε φύσεως.