Το ποστάρισμα των selfies, μία σύγχρονη on line διαταραχή
Η μόνη δικαιολογία για την κατά συρροή ανάρτηση αυτοπορτρέτων είναι η ιδιαίτερα δύσκολη φάση της εφηβείας που θα παρέλθει μετά από λίγα χρόνια. Ωστόσο, οι selfies μπορεί να είναι μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αυτοπεποίθησης και της έμμονης ιδέας γύρω από το πώς οι άλλοι μας βλέπουν. Θέλεις να μάθεις τι θα γίνει όταν σταματήσεις να εξαρτάσαι από την επικύρωση των selfies από τους φίλους σου;
Υγιής αυτο-εικόνα
Σίγουρα βλέποντας μια ωραία εικόνα του εαυτού σου αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη τόνωση της αυτοπεποίθησης. Δεν έχει σημασία ο σωματότυπος, τα ρούχα και το μακιγιάζ. Η θετική εικόνα του εαυτού προέρχεται από την αξιολόγηση των εσωτερικών σας χαρακτηριστικών και όχι από το look εκείνης της βραδιάς…
Βελτίωση της ψυχικής υγείας
Δεδομένου ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει πρόσφατα συνδεθεί με ορισμένες ψυχικές καταστάσεις, είναι σημαντικό να ισορροπήσετε το ενδιαφέρον στoν online κόσμο με την πραγματικότητα στον offline κόσμο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν η εμμονή στις selfies θα μπορούσε δυνητικά να είναι ένας παράγοντας στην ανάπτυξη προβλημάτων μεταξύ άλλων όπως της κατάθλιψης, της ναρκισσιστικής διαταραχής και της δυσμορφίας του σώματος.
Ανιδιοτέλεια στις σχέσεις
Η εμμονή στο ποστάρισμα των selfies μπορεί τελικά να αποβεί επιζήμια στις σχέσεις. Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με την αύξηση του ναρκισσισμού και κατ’ επέκταση του εγωισμού. Η καλή εμφάνιση είναι σίγουρα προσωρινή, ενώ ένας καλός φίλος είναι αναγκαίος για μία υγιή ζωή. Ως εκ τούτου, καμία σχέση δεν μπορεί να είναι φυσιολογική, αν ένα άτομο νοιάζεται αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό του.
Ανάκτηση ελέγχου
Το έντονο ενδιαφέρον γύρω από το πώς οι άλλοι σχολιάζουν ή αντιδρούν στις selfies δίνει τη δύναμη στους άλλους ανθρώπους να ελέγχουν τη διάθεση και τις αντιλήψεις μας. Όντας πιο ισορροπημένοι για το τι δημοσιεύουμε ή ένα σύντομο διάλειμμα από την ανάρτηση των selfies θα αποκτήσετε τον έλεγχο της στάσης, της εμπιστοσύνης και της διάθεσης.
Ζήσε τη στιγμή
Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία σημειώνει ότι η λήψη περισσότερων από τρεις selfies την ημέρα συνδέεται με πραγματική διαταραχή. Είτε συμφωνείτε είτε όχι με την ταξινόμηση αυτή, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η λήψη φωτογραφιών του εαυτού σας πάνω από τρεις φορές την ημέρα μειώνει αναμφίβολα την ικανότητά σας να ζήσετε όμορφες στιγμές. Βγες έξω και ασχολήσου με τις αγαπημένες δραστηριότητες που έθεσες σε δεύτερη μοίρα.
Μεγαλώνοντας και καλλιεργώντας μια υγιή εικόνα του εαυτού είναι κάτι ξεχωριστό από την προσοχή που λαμβάνουμε από τους άλλους. Η αναζήτηση της ισορροπίας στον διαδικτυακό τρόπο επικοινωνίας μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή, αλλά αποτελεί αδήριτη ανάγκη σε αυτούς τους νέους και συναρπαστικούς τρόπους επικοινωνίας.