Μία ιστορία – σαμπουάν για την τοξικότητα

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Πέρυσι, μία ιστορία-σαμπουάν έκανε τον γύρο του κόσμου από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας (Center for Environmental Health/ CEH). Αποκάλυψε ότι το καρκινογόνο χημικό συστατικό κοκαμίδιο διαιθανολαμίνη (κοκαμίδιο DEA), μία χημικά τροποποιημένη έκδοση του ελαίου καρύδας, βρέθηκε σε 98 σαμπουάν, σαπούνια και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Το CEH άσκησε αγωγή κατά των εταιρειών στην Καλιφόρνια των οποίων τα προϊόντα διατίθενται χωρίς ετικέτα. Ποιες άλλες χημικές ουσίες με μυστηριώδη ονόματα ζουν στα σαμπουάν σας;

Ορισμένες χημικές ουσίες προστίθενται στα σαμπουάν για να γίνουν αφρώδη με σκοπό να δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχει καθαρισμός υψηλής ενέργειας σε εξέλιξη όπως το λαυρυλο θειικό νάτριο (Sodium lauryl sulphate). Οι ουσίες αυτές προκαλούν ξηρότητα στα μαλλιά. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αν απορροφηθούν από τον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα, αλλά γιατί να το ριψοκινδυνέψει κανείς; Γι’ αυτό λούστε τα μαλλιά σας με λιγότερο αφρό.

Φυσικά έχετε ακούσει προϊόντα να καυχώνται ότι αφήνουν τα μαλλιά σας γυαλιστερά. Η διμεθικόνη δίνει μία ανάλογη υπόσχεση, μια μορφή σιλικόνης που κλειδώνει την υγρασία της τρίχας. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται ορισμένοι άνθρωποι να αντιδρούν βγάζοντας εξανθήματα και ερεθισμούς και φαγούρα στο δέρμα. Μάλιστα, επειδή μπορεί να μπλοκάρει τους πόρους προκαλεί ακμή.

Τα parabens προστίθενται σε σαμπουάν και σε άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηριδίων. Όμως, ερεθίζουν το τριχωτό της κεφαλής πολλών ανθρώπων. Και επειδή μιμούνται τα οιστρογόνα, υπήρξε μια έντονη συζήτηση σχετικά με το αν εμπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Η έρευνα κλίνει προς το “μάλλον όχι”. Πολλές εταιρείες πλέον παρασκευάζουν τα προϊόντα τους χωρίς paraben.

Υπάρχει σχεδόν πάντα άρωμα στα προϊόντα μαλλιών παραπέμποντας σε φυσικές μυρωδιές φρούτων, λαχανικών, βοτάνων, λουλουδιών ή σε μια τροπική παραλία. Όμως, η σύνθεση τους αποτελείται από εκατοντάδες χημικές ουσίες, και είναι συνήθως το «εμπορικό μυστικό». Ωστόσο, τα αρώματα είναι συχνά ο ένοχος των ερεθισμών του δέρματος και των αλλεργικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της ζάλης και των πονοκεφάλων. Είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι προτιμούν άοσμα προϊόντα.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…