Οι κρεατοελιές: Ένα σημάδι καρκίνου του μαστού

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Οι δερματικοί σπίλοι, ευρέως γνωστοί ως κρεατοελιές, μπορεί να είναι το σημάδι μιας νέα πρόβλεψης του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLoS Medicine τον Ιούνιο του 2014. Ο Jiali Han και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και η Marina Kvaskoff και οι συνεργάτες της από το INSERM στη Γαλλία, αναφέρουν ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερο αριθμό σπίλων είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά χρησιμοποιώντας δεδομένα από δύο μεγάλα περιβάλλοντα, παρακολούθησαν 74.523 νοσοκόμες στις Ηνωμένες Πολιτείες για 24 χρόνια και 89.902 γυναίκες στη Γαλλία για 18 χρόνια.

Ο Han και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τις γυναίκες στις ΗΠΑ να αναφέρουν τον αριθμό των σπίλων >3 χιλιοστών στο αριστερό χέρι τους κατά την αρχική εκτίμηση. Παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με 15 ή περισσότερους σπίλους είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού από τις γυναίκες που δεν ανέφεραν σπίλους. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ανέρχεται στο 8,48% σε γυναίκες χωρίς σπίλους και 11,4% για τις γυναίκες με 15 ή περισσότερους σπίλους. Σε μία υποομάδα γυναικών, παρατήρησαν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με έξι ή περισσότερους σπίλους είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνου και τεστοστερόνης στο αίμα από τις γυναίκες χωρίς σπίλους, και η σύνδεση μεταξύ σπίλων και του κινδύνου καρκίνου του μαστού ακυρώθηκε μετά την προσαρμογή ως προς τα επίπεδα των ορμονών.

Στη Γαλλία ο Kvaskoff και οι συνεργάτες του ζήτησαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη να αναφέρουν αν είχαν λίγες, πολλές ή πάρα πολλές κρεατοελιές. Παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με “πάρα πολλούς” σπίλους είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που δεν ανέφεραν σπίλους, αν και η συσχέτιση δεν ήταν πλέον στατιστικά σημαντική μετά τη διερεύνηση γνωστών παραγόντων κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα για τις καλοήθεις παθήσεις του μαστού ή το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Πόρισμα

Αυτές οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι σπίλοι είναι η αιτία του καρκίνου του μαστού, αλλά εγείρουν την πιθανότητα ότι οι σπίλοι επηρεάζονται από τα επίπεδα των ορμονών του φύλου, που μπορεί να εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο αριθμός των σπίλων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης του κινδύνου καρκίνου του μαστού, αλλά δεν είναι σαφές αν και πώς αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εκτίμηση του κινδύνου. Επιπλέον, τα ευρήματα αυτά μπορεί να μην ισχύουν για μη λευκές γυναίκες, δεδομένου ότι στις μελέτες αυτές συμμετείχαν ως επί το πλείστον λευκές.

Σε μια κοινή προοπτική, η Barbara Fuhrman και ο Victor Cardenas συζητούν τις πιθανές συνέπειες των ευρημάτων από τις μελέτες αυτές, και υπογραμμίζουν: «Πρόσθετες μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν σχετικά με τη διερεύνηση των σπίλων και άλλων δερματικών χαρακτηριστικών σε σχέση με τους κινδύνους του καρκίνου του μαστού και των οιστρογόνων που σχετίζονται με πολλαπλασιαστικές ασθένειες.»

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…