Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. Κεντρικοί …
Προσβασιμότητα ΑμεΑ
Τα κτίρια είναι η εστία της ζωής μας και φυλάσσουν τα πιο αγαπημένα μας άτομα και τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά μας. Τι αξίζουν όμως αν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και τους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες; Ο κόσμος δεν ανήκει μόνο στους υγιείς και ο καθένας μας μπορεί να μεταπέσει στην ομάδα των ΑμεΑ.
Καθολικός σχεδιασμός
Οι επιταγές της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας είναι τα έργα υποδομών και τα κτίρια να σχεδιάζονται για όλους, άρα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά γνωρίσματα όλων των πληθυσμιακών ομάδων και οι αντίστοιχες απαιτήσεις. Δε νοείται να εμποδίζονται άνθρωποι με σωματικές ιδιαιτερότητες και κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό έργο δεν μπορεί να αμελεί να υιοθετήσει υψηλά στάνταρντς ασφαλείας και ευχρηστίας.
Οι τεχνικές προδιαγραφές
Οι προδιαγραφές είναι διάσπαρτες σε κανονισμούς και πρότυπα τεύχη και ακόμη δεν υπάρχει ένας περιεκτικός οδηγός που να συγκεντρώνει όλη την κρίσιμη πληροφορία. Παρόλα αυτά ο όρος μελέτη προσβασιμότητας περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές πληροφορίες για να είναι προσβάσιμο το κτίριο σε ΑμεΑ, μια κατάκτηση που έγινε νόμος μόλις το 2021. Ιδιαίτερη μνεία μπορούμε να κάνουμε στις Οδηγίες Σχεδιασμού «Σχεδιάζοντας για όλους» του Γραφείου Μελετών ΑμεΑ του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Οι μελέτες
Λίγο ή πολύ όλες οι μελέτες μιας οικοδομικής άδειας επηρεάζονται από τις απαιτήσεις για ΑμεΑ. Η μελέτη προσβασιμότητας περιλαμβάνει την επίλυση των λειτουργικών, τεχνικών και μορφολογικών στοιχείων του έργου, ώστε να διασφαλίζεται η οριζόντια και κατακόρυφη, ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλής διακίνηση ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο και γενικότερα ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων κάθε κατηγορίας.
Οι οδηγίες που ενσωματώνονται αφορούν ενδεικτικά σε εξυπηρετήσεις για την κυκλοφορία, προβλεπόμενες προσβάσιμες διαδρομές, τον τρόπο διασφάλισης της διαφυγής, κ.ά. Τα σχέδια λαμβάνουν υπόψη διαγράμματα κινήσεων, ειδικούς εξοπλισμούς, ειδικές θέσεις στάθμευσης, ανάγλυφες πινακίδες σήμανσης, επιδαπέδια σήμανση, οδηγούς τυφλών, κ.λπ.
Κοινωνική προτεραιότητα
Έχει σημασία να μην αποκλείουμε κανέναν από τη χρήση ενός κτιρίου. Η κοινωνία μας δείχνει κατανόηση και ανοχή σε όλες τις κατηγορίες πολιτών και η ίδια η Ε.Ε. επικροτεί κάθε πολιτική που προσδίδει ίση πρόσβαση σε όλους. Υπάρχει ένα κόστος, αλλά είναι αμελητέο μπροστά στην κοινωνική αναβάθμιση που επιφέρει και στη δυνατότητα να εξελιχθούμε σε μια δίκαιη κοινωνία με ισότιμες ευκαιρίες, αλληλοσεβασμό και αλληλεγγύη.
Για έναν καλύτερο κόσμο
Δε χωράει αμφιβολία ότι ο σχεδιασμός ενός κτιρίου είναι ένα τεχνικό θέμα. Η εμπέδωση της ίσης μεταχείρισης όλων και της πρόνοιας από τη φάση της μελέτης είναι μια εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών. Αναμφισβήτητα οι σχετικές προδιαγραφές θα εμπλουτίζονται όσο εξελίσσεται το τεχνικό δίκαιο. Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούμε ότι δε ζούμε μόνοι και δε χτίζουμε μόνο για εμάς και τις οικογένειές μας.
Το ατύχημα ή η ασθένεια δεν κάνουν διακρίσεις. Οι πολιτικοί και οι μηχανικοί είναι υπεύθυνοι για την ορθή τήρηση των τεχνικών κανονισμών και τελικά είναι θέμα πολιτιστικού επιπέδου ο βαθμός τήρησης και εφαρμογής όλων των νόμων και διατάξεων που προστατεύουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ.