Χορτοφαγικές σούπες που πρέπει να δοκιμάσεις

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Τι καλύτερο από μια λαχταριστή σούπα με τέτοιο κρύο εκεί έξω; Συγκεντρώσαμε τις αγαπημένες μας χορτοφαγικές σούπες για να τις δοκιμάσεις και εσύ! 

Σούπα λαχανικών 

Υλικά 

  • 5 πατάτες  
  • 1 κολοκυθάκι 
  • 1 καρότο 
  • λίγο λάχανο 
  • 1 κρεμμύδι 
  • 1 λεμόνι 
  • ½ ποτήρι ρύζι καρολίνα 
  • Μαϊντανό 
  • 1 κύβο λαχανικών 
  • Λάδι 
  • Αλάτι
  • Πιπέρι 

Εκτέλεση 

  1. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα και μετά ρίχνουμε τα λαχανικά, κομμένα όπως θέλουμε. 
  2. Ρίχνουμε νερό (λίγο παραπάνω νερό, αφού καλυφτούν τα λαχανικά), τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τον κύβο.
  3. 20 λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό ρίχνουμε το ρύζι και 5 λεπτά πριν το χυμό λεμονιού. 

Σούπα με παντζάρια 

  • 3 μεγάλα παντζάρια, καθαρισμένα, κομμένα σε κύβους
  • 1/2 κόκκινο λάχανο, κομμένο σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κύβους
  • 1 μεγάλη πατάτα, σε κύβους
  • 1 μέτριο καρότο, σε φετάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
  • μυρώνια ή άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1500 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση 

  1. Σε φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο. 
  2. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με το νερό ή το ζωμό λαχανικών. 
  3. Ρίχνουμε αλάτι, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει περίπου 50΄. Μόλις γίνει χλιαρή, προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και την πολτοποιούμε. 
  4. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι και τα ψιλοκομμένα μυρώνια ή άνηθο. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, με μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο (προαιρετικά). 

Ντοματόσουπα 

Υλικά 

  • 5 ντομάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά
  • 2 αγγούρια
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • ¼ φλιτζανιού μπαλσάμικο
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση 

  1. Πλένουμε τα αγγούρια, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε. Πλένουμε την πιπεριά, βγάζουμε τους σπόρους και την κόβουμε. Καθαρίζουμε εξωτερικά το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε.   
  2. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τη ντομάτα, το αγγούρι, την πράσινη πιπεριά, το κρεμμύδι και το σκόρδο. 
  3. Προσθέτουμε νερό, ξύδι και αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  4. Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε το ελαιόλαδο μαζί με τον ντοματοπελτέ μέχρι να πάρει τη μορφή πουρέ.

Σούπα με καρότο 

  • 500 γρ. καρότα
  • 2 πατάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 4 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
  • 2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση 

  1. Καθαρίζουμε και ξεφλουδίζουμε τα καρότα, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα για 5 λεπτά. 
  2. Ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών. Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, καλύπτοντας με το καπάκι, για περίπου 25 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά. 
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και πολτοποιούμε τη σούπα με μπλέντερ χειρός μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.