3 άγνωστοι ήρωες με μεγάλα κατορθώματα

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Υπάρχουν άνθρωποι που αποτελούν την περηφάνια του ανθρώπινου γένους. Άνθρωποι που μόλις ακούσουμε τις ιστορίες τους θα πάρουμε κουράγιο για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε πως αυτός ο κόσμος αξίζει να υπάρχει.

Στα σχολεία, λανθασμένα, μάς έμαθαν πως κατά κύριο λόγο, ήρωας είναι εκείνος που κατατρόπωσε τον εχθρό την ώρα που απειλούνταν η δική του ζωή ή που επέδειξε αυτοθυσία σε κάποια μάχη. Το σωστό όμως είναι πως ήρωας είναι εκείνος, που αν και δεν είχε κάποιο προσωπικό συμφέρον προσφέροντας τη βοήθειά του, διακινδύνευσε την ίδια του τη ζωή προκειμένου να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.

Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε τρεις ήρωες, οι οποίοι βοήθησαν αλλήλους χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα.

Σαβάρς Καραπετιάν

Ο Καραπετιάν είναι Αρμένιος κολυμβητής. 17 φορές απέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή και άλλες 7 έσπασε το ρεκόρ. Το 1976 όμως θα βρισκόταν μπροστά σε ένα περιστατικό που θα του χάριζε όλα τα «μετάλλια» του κόσμου.

Ο Καραπετιάν, όπως κάθε μέρα, τέλειωνε την προπόνησή του, η οποία περιλάμβανε 20 χλμ. κολύμπι και ξαφνικά άκουσε ένα δυνατό θόρυβο. Ο θόρυβος προέρχονταν από ένα λεωφορείο με 92 επιβαίνοντες, το οποίο είχε πέσει στη λίμνη στην οποία ο Καραπετιάν προπονούνταν με τη βοήθεια του αδερφού του. Όταν έφτασε κοντά στο συμβάν το λεωφορείο βρίσκονταν ήδη 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η ζωή των επιβαινόντων έμοιαζε ήδη χαμένη.  Εκείνος ωστόσο κατάφερε να σπάσει το πίσω τζάμι του λεωφορείου. Ανέσυρε 40 ανθρώπους εκ των οποίων τα κατάφεραν οι 20. Και για τον ίδιο όμως αυτό το περιστατικό θα στοιχίσει την ίδια του την καριέρα, καθώς χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 1,5 μήνα στο νοσοκομείο λόγω σηψαιμίας και πνευμονίας. Αυτό ήταν και ο λόγος που η καριέρα του σταμάτησε εκεί. Λίγα χρόνια αργότερα ο Καραπετιάν μπήκε σε ένα φλεγόμενο κτήριο και έσωσε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε. Δεν περνάει μέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, που να μην αναλογιστεί το αν θα μπορούσε να σώσει μερικούς ακόμη. Τι άλλο συμπυκνώνει καλύτερα την  έννοια του αληθινού ήρωα;

Σερ Νίκολας Γουίντον

Από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου έως και το 1988 κανείς δεν ήξερε τι είχε προσφέρει ο Σερ Νίκολας Γουίντον στην ανθρωπότητα. Η γυναίκα του ανακάλυψε μία λίστα με ονόματα παιδιών που ο Σερ Νικόλας Γουίντον είχε στο γραφείο του. Τα παιδιά αριθμούσαν τα 669. Η λίστα αυτή αφορούσε τα παιδιά που στην κυριολεξία ο Γουίτον έσωσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και τα έστειλε να ζήσουν ασφαλή σε ανάδοχες οικογένειες. Τα παιδιά αυτά έμεναν στην Τσεχία και τη Σλοβακία και λίγο πριν ξεσπάσει ο Πόλεμος ο Γουίτον φρόντισε να τα μεταφέρει με άκρα μυστικότητα και ασφάλεια σε ανάδοχες οικογένειες. Οργάνωσε τη συγκέντρωση χρημάτων για τη μεταφορά τους και  βρήκε μία-μία τις ανάδοχες οικογένειες στις οποίες θα στέλνονταν τα παιδιά.  Οι απόγονοι των παιδιών που έσωσε αριθμούν σήμερα τους 6.000. Το συγκινητικότερο από όλα ήταν όταν σε μία τηλεοπτική εκπομπή στην οποία η σύζυγός του τού είχε κανονίσει να πάει, βρέθηκε μπροστά στη μεγαλύτερη έκπληξη της ζωής του: εκεί βρίσκονταν  πολλά από τα διασωθέντα παιδιά, τα οποία πλέον ήταν πάνω από 50 ετών. Η συγκίνησή του ήταν απίστευτη και των τηλεθεατών επίσης.

Huang Yung

Στα 86 του χρόνια ο Huang Yung έμαθε ότι η κυβέρνηση της Ταïβάν θα κατεδάφιζε ολόκληρο το χωριό του. Το χωριό είχε ήδη λιγοστούς κατοίκους και μάλιστα μεγάλης ηλικίας. Κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ο Yung όμως επινόησε ένα σχέδιο και το έβαλε σε εφαρμογή άμεσα. Ζωγράφισε όλα τα σπίτια του χωριού με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην γκρεμιστεί το χωριό αλλά και να γίνει δημοφιλής τουριστική ατραξιόν. Πλέον στα 97 του ο Huang Yung απολαμβάνει το όμορφο χωριό του και συνεχίζει τη ζωγραφική του. Τελικά, όταν πραγματικά θέλουμε κάτι, βρίσκουμε τη δύναμη να το κάνουμε πραγματικότητα.

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.