8 μύθοι και αλήθειες γύρω από την κυτταρίτιδα

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

8 μύθοι και αλήθειες γύρω από την κυτταρίτιδαΚυτταρίτιδα, ένας εφιάλτης που «στοιχειώνει» το 90% των γυναικών… ακόμα και όσων διαθέτουν λεπτό και fit σώμα! Άραγε, όμως, τι γνωρίζουμε για τη γνωστή και ως όψη «φλοιού πορτοκαλιού» και πόσα από αυτά είναι απλώς μύθοι που παραπληροφορούν το γυναικείο φύλο; Παρακάτω θα βρείτε οκτώ αλήθειες και μύθους που κυκλοφορούν γύρω από την κυτταρίτιδα, έτσι ώστε να την «πολεμήσετε» αποτελεσματικά.

Αλήθεια: Η άσκηση μειώνει την κυτταρίτιδα σε αντίθεση με το κάπνισμα

Η γυμναστική ή η γιόγκα δεν μπορεί να «θεραπεύσει» την κυτταρίτιδα στους γοφούς και τους μηρούς, αλλά βοηθά στην πρόληψη ή τη μείωση της εμφάνισής της. «Η σύσφιξη και η τόνωση των μυών θα βοηθήσουν στην τόνωση της επιδερμίδας, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι διαθέτετε λιγότερη κυτταρίτιδα», λέει ο McDaniel, διευθυντής του Ινστιτούτου Αντι-γήρανσης. Αντίθετα, το τσιγάρο φράζει τα αιμοφόρα αγγεία και αποδυναμώνει το σχηματισμό του κολλαγόνου στο δέρμα, «ανοίγοντας» την πόρτα στην κυτταρίτιδα.

Μύθος: Η κυτταρίτιδα προκαλείται από τις τοξίνες στο σώμα

Η κυτταρίτιδα κάνει την εμφάνισή της, όταν το αποθέματα λίπους περάσουν από τα στρώματα των ινών του κολλαγόνου ή του συνδετικού ιστού και καταλήξουν κάτω από την επιδερμίδα. «Η κυτταρίτιδα δεν προκαλείται από τις τοξίνες. Αντίθετα, ο συνδετικός ιστός χάνει τη δύναμή του εξαιτίας των ορμονών, της έλλειψης γυμναστικής, του υπερβολικού λίπους και της κακής κυκλοφορίας του αίματος», αναφέρει η δερματολόγος Cheryl Karcher από τη Νέα Υόρκη.

Αλήθεια: Οι γυναίκες έχουν περισσότερη κυτταρίτιδα από τους άνδρες

Είναι γνωστό ότι το γυναικείο φύλο διαθέτει περισσότερο λίπος γύρω από τους γοφούς και τους μηρούς, ενώ παράλληλα διαθέτει λιγότερο συνδετικό ιστό. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μόνο το 10% των ανδρών παγκοσμίως παρουσιάζει κυτταρίτιδα.

Μύθος: Οι υπέρβαροι είναι οι μόνοι «φορείς» κυτταρίτιδας

Σίγουρα το υπερβολικό βάρος κάνει πιο αισθητή την κυτταρίτιδα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν «επιτίθεται» στις λεπτές γυναίκες. «Ακόμα και τα μοντέλα της Victorias Secret αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Έχουν πολύ χαμηλό βάρος, κάνουν γυμναστική και τρώνε υγιεινά, αλλά παρ’ όλο που τα κάνουν όλα σωστά… εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα», αναφέρει ο Shira Ein-Dor, ιδιοκτήτης του Αμερικάνικου Κέντρου για τη Μείωση της Κυτταρίτιδας.

Αλήθεια: Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται με την ηλικία

8 μύθοι και αλήθειες γύρω από την κυτταρίτιδαΜε το πέρασμα των χρόνων, οι γυναίκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, ορμόνες δηλαδή που διασφαλίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος μέσα στα αγγεία. Έτσι, η χειρότερη κυκλοφορία του αίματος οδηγεί με τη σειρά της στην πιο μικρή παραγωγή κολλαγόνου, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στο λίπος να περνάει πολύ πιο εύκολα μέσα από τον συνδετικό ιστό.

Μύθος: Οι κρέμες σύσφιξης θεραπεύουν την κυτταρίτιδα

Παρά τα όσα αναφέρουν οι ετικέτες των κρεμών σύσφιξης, δεν έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν στη μόνιμη απομάκρυνση της κυτταρίτιδας. Μελέτες έχουν φέρει στο φως ότι τα προϊόντα με ρετινοειδή παρέχουν προσωρινά αποτελέσματα, δημιουργώντας ένα παχύ κάλυμμα στο δέρμα που προκαλεί κάτι σαν «καμουφλάζ». Λιγότερο αποδεδειγμένες είναι οι diy κρέμες με καφεϊνη, τζίντζερ και πράσινο ή μαύρο τσάι που θεωρούνται ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στις περιοχές με κυτταρίτιδα.

Αλήθεια: Η κυτταρίτιδα συνδέεται με την κληρονομικότητα

Είναι άραγε κληρονομική η κυτταρίτιδα; «Ναι», εάν η μητέρα ή η γιαγιά σας είχαν κυτταρίτιδα, τότε το πιο πιθανό είναι να έχετε και εσείς! Ωστόσο, ακριβώς επειδή οι περισσότερες γυναίκες θα εμφανίσουν κυτταρίτιδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους… πιο σημαντικοί είναι παράγοντες, όπως η διατροφή, η άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Μύθος: Η λιποαναρρόφηση θα «τερματίσει» την κυτταρίτιδα

Η λιποαναρρόφηση, όχι μόνο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, αλλά είναι σε θέση να χαλάσει τη δομή του λίπους και να κατευθύνει την κυτταρίτιδα σε άλλα σημεία του σώματος. Αποτέλεσμα, είναι να αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε κυτταρίτιδα π.χ. στην κοιλιά, ενώ ποτέ δεν είχατε σε εκείνο το σημείο.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.