Η συγχώρεση είναι μια δύσκολη πρόκληση

Συντάκτης: Flowmagazine

Η συγχώρεση δεν είναι εύκολη, μας βοηθάει όμως να πηγαίνουμε μπροστά. Ποια είναι τα 7 βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην πορεία μας  προς την συγχώρεση;

 1. Πάρτε την ευθύνη: Πείτε στον εαυτό σας ότι δε θα επιρρίψετε άλλες ευθύνες σε κανέναν, για το γεγονός που έγινε.

 2. Θυμηθείτε ξανά το αίσθημα: Θυμηθείτε το περιστατικό και αυτό που νιώσατε εκείνη τη στιγμή που συνέβη το λάθος. Νιώστε το στο σώμα σας. Βιώστε την αίσθηση ακριβώς σαν να ξανασυμβαίνει.

 3. Δώστε έναν τίτλο: Βάλτε έναν τίτλο συναισθήματος  για εκείνο το συμβάν. Ήταν: θυμός, φόβος, θλίψη, ζήλια;

 4. Εκφραστείτε: Γράψτε σε ένα χαρτί περιγράφοντας ακριβώς ό,τι συνέβη στο περιστατικό σε πρώτο πρόσωπο, μετά να το γράψτε το πάλι σε δεύτερο πρόσωπο. Τέλος, να το ξαναγράψετε σε τρίτο πρόσωπο σαν να το βλέπει αντικειμενικά και ουδέτερα και απλά το περιγράφετε.

 5. Μοιραστείτε την ιστορία σας. Μοιραστείτε το περιστατικό και το πως αισθάνεστε γι’ αυτό με ένα άτομο που εμπιστεύεστε. 

 6. Απελευθέρωθείτε: Ποτίστε με τα δάκρυά σας, καταστρέψτε ή κάψτε  αυτό το χαρτί.

 7. Γιορτάστε: Σηκωθείτε και γιορτάστε την  απελευθέρωση που ήρθε. Ίσως να χορεύατε και λίγο με μουσική;

Ακολουθεί ένας διαλογισμός για την ανάληψη της ευθύνης των πράξεών σας.

Aυτό είναι και το πρώτο που χρειάζεται για να μπορέσετε να συγχωρέσετε τον εαυτό σας.

Είναι εύκολο να ρίχνουμε στους άλλους το φταίξιμο για τα δικά μας προβλήματα. Η συνήθεια του καταλογισμού των δικών μας ευθυνών στους άλλους, τον καιρό, την οικονομία ή σε οτιδήποτε άλλο είναι ανειλικρινής και μας αποδυναμώνει. 

Άσκηση:

 1. Καθίστε σ’ ένα μαξιλάρι ή σε μια καρέκλα. Διαλογιστείτε παρακολουθώντας την αναπνοή σας για πέντε λεπτά.

 2. Σκεφτείτε μια κατάσταση ή ένα σχέδιο, όπου τα πράγματα δεν πήγαν καλά, όχι από κάτι που κάνατε εσείς, αλλά εξαιτίας των πράξεων κάποιου άλλου. Για παράδειγμα, ολοκληρώσατε μια σημαντική πρόταση μια μέρα πριν την προθεσμία και τη δώσατε στον βοηθό σας για να την καταθέσει. Ο βοηθός, όμως, δεν το έκανε. Όταν το μαθαίνει το αφεντικό σας, γίνεται έξαλλο από θυμό και εσείς με τη σειρά σας, θυμώνετε κατηγορείτε τον βοηθό σας. Πώς νιώθετε που κατηγορείτε τον βοηθό σας; Θυμηθείτε ένα πρόσφατο περιστατικό, κατά το οποίο κατηγορήσατε άλλους για τις δικές σας δυσκολίες.

 3. Τώρα, δείτε την άλλη πλευρά, ότι δηλαδή εσείς είχατε την ευθύνη για την σύνταξη και την έγκαιρη κατάθεση της πρότασης. Πώς νιώθετε γι’ αυτό; Νιώθετε μεγαλύτερη δύναμη; Όταν έχετε την πλήρη ευθύνη, μπορείτε να διδαχτείτε από τα λάθη σας. Ίσως, την επόμενη φορά, όταν τελειώσετε την πρόταση, φροντίσετε ο ίδιος/η ίδια να κατατεθεί εγκαίρως.

 4. Σκεφτείτε μια ανάλογη κατάσταση, κατά την οποία ρίξατε σε κάποιον άλλο το φταίξιμο για τη δική σας αποτυχία. Ξανασκεφτείτε την κατάσταση και αυτήν τη φορά αναλάβετε την πλήρη ευθύνη. Τί διδαχθήκατε; Πώς σας έδωσε δύναμη η ανάληψη της ευθύνης;

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…