Τουρκία: Μηχανή ανακυκλώνει πλαστικά… ταΐζοντας τα αδέσποτα!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Μηχάνημα αυτόματης πώλησης στην Κωνσταντινούπολη προσφέρει τροφή και νερό στα αδέσποτα σκυλιά της Πόλης… με αντάλλαγμα την ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών! Πρόκειται για μια ιδέα της Τούρκικης εταιρείας Pugedon που προωθεί την ανάγκη για προστασία, όχι μόνο του περιβάλλοντος, αλλά και των αδέσποτων που η επιβίωσή τους βασίζεται στην τροφή από τα σκουπίδια ή τους κατοίκους της περιοχής.

Μόλις κάποιος τοποθετήσει ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι στην κορυφή της «έξυπνης» συσκευής, αυτή απελευθερώνει αυτόματα τροφή σε ειδική υποδοχή στο κάτω μέρος. Την ίδια στιγμή, υπάρχει και ένα μπολ με νερό, το οποίο παρακινεί τους πολίτες να ρίχνουν το περίσσευμα του νερού πριν πετάξουν το μπουκάλι στην υποδοχή της μηχανής.

Βέβαια, η διαδικασία δεν διαθέτει καμία επιβάρυνση για τους πολίτες ή την κυβέρνηση, αφού η ανακύκλωση των πλαστικών καλύπτει το κόστος της ξηράς τροφής. Η πρωτότυπη ιδέα έχει ήδη φέρει θετική αλλαγή σε μια μεγαλούπολη που είναι γνωστή για τον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων ζώων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, μόνο η Κωνσταντινούπολη διαθέτει 150.000 αδέσποτους σκύλους και γάτες.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα αρκετοί που παραπονιούνται για τις ασθένειες που κουβαλούν τα αδέσποτα και τον κίνδυνο που προκαλούν στη δημόσια υγεία. Οι καταγγελίες που έχουν γίνει στην Τούρκικη κυβέρνηση, ανάγκασαν τους υπεύθυνους να μεταφέρουν χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά σε «πάρκα άγριων ζώων», απομακρύνοντάς τα από το αστικό περιβάλλον.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ευαισθητοποίηση των αδέσποτων στην όγδοη μεγαλύτερη πόλη παγκοσμίως ξεκίνησε από το 1910, με αφορμή μια αποτρόπαιη κίνηση του σουλτάνου Μωάμεθ Β. Ο τελευταίος διέταξε την εγκατάλειψη 80.000 αδέσποτων στο κοντινό νησί της Sivriada, με απώτερο σκοπό να πεθάνουν από τη δίψα και την πείνα. Σε διεθνές επίπεδο, πάντως, το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων στις Ευρωπαϊκές πόλεις ήρθε και πάλι στο φως κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του ’14, όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος των αδέσποτων που περιπλανούνταν στο Σότσι της Ρωσίας. Τότε ήταν που οι ακτιβιστές ξεκίνησαν δράσεις διάσωσης των τετράποδων, έχοντας ως «όπλο» τα δικαιώματα των ζώων.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.