Η αρχιτεκτονική είναι ένας λαμπρός τομέας που βρίσκεται στο μεταίχμιο της τέχνης και της επιστήμης, ενώ παράλληλα απαιτεί ταλέντο και …
Κτίρια & Περιβάλλον
Τα κτίρια ορίζουν ένα περίγραμμα, μια μορφή και έναν όγκο που έρχεται ή όχι σε αρμονία με το περιβάλλον. Κάθε νέα κατασκευή σχεδιάζεται για να ενταχτεί αρμονικά στο τοπίο. Το αν τα καταφέρνει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κρίνεται από υποκειμενικά κριτήρια και το δικό μας ενδιαφέρον.
Η φυσιογνωμία των πόλεων
Η φυσιογνωμία των πόλεων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εικόνα που δίνουν τα κτίρια τόσο μεμονωμένα όσο και ως σύνολο. Έχοντας την τύχη να ζούμε σε μια όμορφη χώρα με πολλά φυσικά προσόντα και μακραίωνη πολιτιστική ιστορία, απαιτούμε σεβασμό στο δομημένο και αδόμητο περιβάλλον. Οι πολεοδομικοί νόμοι δεν επαρκούν. Η τελική επιλογή γίνεται με βάση τα αισθητικά και γνωστικά φίλτρα αρχιτεκτόνων και αγοραστών. Η υψηλή αρχιτεκτονική είναι αντικείμενο ανταγωνισμού και πλέον ακόμη και οι συνήθεις οικοδομές μελετώνται ως ενότητα με το τοπίο. Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις δίνουν πλέον προ κατασκευής μια πολύ ικανοποιητική εικόνα της μέλλουσας πραγματικότητας. Μηχανικοί και εργολάβοι αντιλαμβάνονται έγκαιρα κάθε τεχνική και ποιοτική λεπτομέρεια.
Το σχήμα και η τυπολογία των κτιρίων
Η γεωμετρία του κτιρίου είναι ένα καίριο γνώρισμα. Ποια είναι η μορφή του και πώς συνδέεται με το περιβάλλον; Η ιστορία της περιοχής συνδυάζεται με τη νέα κατασκευή; Τέτοια ερωτήματα θέτουν τις βάσεις της αρχιτεκτονικής προσέγγισης. Η αρχιτεκτονική έχει και πολύ βαθιά θεωρία και οι μελετητές επεξεργάζονται όλες τις σχετικές πληροφορίες για να διαμορφώσουν μια κεντρική ιδέα και όλες τις λεπτομέρειες που να προσδίδουν αισθητική ικανοποίηση αλλά και αρμονική ένταξη στο σύνολο. Κανένα κτίριο δε μένει ασύνδετο με το περιβάλλον. Ωστόσο, οι ελληνικές πόλεις δε φημίζονται για την πολεοδομική τους οργάνωση και την αρχιτεκτονική τους υπεροχή. Ζούμε σε αστικά κέντρα χωρίς πρόνοια για ΑΜΕΑ και χωρίς υψηλή αισθητική. Αυτό, όμως, αλλάζει σιγά σιγά καθώς τα νέα κτίρια είναι προσεγμένα και οι δημόσιες επενδύσεις εστιάζουν σε συντονισμένες επεμβάσεις στον τομέα των υποδομών.
Η ιστορική παράδοση
Επειδή αγαπάμε τη ζωή μας και πονάμε το σπίτι μας οφείλουμε να ζητάμε από την πολιτεία να αναβαθμίζει τη φυσιογνωμία των πόλεων και των χωριών μας. Στο μέλλον όλες οι πόλεις χρειάζονται γενναία προγράμματα ανακατασκευών, ανακαινίσεων και καθαιρέσεων απαρχαιωμένων χώρων. Οι Κυκλάδες είναι ιδανικό παράδειγμα για το πως μια μετριοπαθής φτωχή αρχιτεκτονική έγινε σημαία τοπικής κουλτούρας και πρότυπο μίμησης από σύγχρονους αρχιτέκτονες που συνεχίζουν την παράδοση. Τα πέτρινα σπίτια των ορεινών χωριών και οι τυπικές κεραμοσκεπές δημιούργησαν μια ελκυστική εικόνα της υπαίθρου και συνέβαλαν αποφασιστικά στην τουριστική ανάπτυξη θέρετρων όπως η Αράχωβα, το Πήλιο και τα Ζαγοροχώρια. Η συγκυρία με την κρίση δημόσιας υγείας προϋποθέτει συντονισμό όλων των φορέων, εκπαίδευση όλων των νέων επιστημόνων και αύξηση της έντασης του εμπορικού ανταγωνισμού, για να προταθούν καλύτερα μελετημένες λύσεις και ακόμα πιο αποδοτικές προδιαγραφές. Η Αθήνα φημίζεται για την άναρχη δόμηση και τη μέτρια αισθητική της εικόνα. Όλα μπορούν να αλλάξουν όσο επιμένουμε ως πολίτες στην αναβάθμιση του κέντρου και των προαστίων. Το θαλάσσιο μέτωπο μπορεί να γίνει μια διεθνής ριβιέρα και τα προάστια να εξελιχθούν σε θέρετρα επενδύσεων.
Η μελετητική κουλτούρα
Τα υλικά και οι τεχνικές μελέτες παίζουν μεγάλο ρόλο στη σχέση του κτιριακού δυναμικού με το περιβάλλον. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι η βάση, αλλά δεν είναι η απόλυτη λύση. Πολιτικοί μηχανικοί και μηχανολόγοι μηχανικοί πρέπει να αποκτήσουν αισθητική ταυτότητα και γνώση της παράδοσης και ιστορίας κάθε τόπου. Οι απλοί ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχουν τον τελικό λόγο ως αυτοί που πληρώνουν το παραδοτέο προϊόν και προωθούν τις πιο ενδεδειγμένες προτάσεις. Μια μελέτη είναι μια συνέχεια και όχι ένα αποκομμένο εγχείρημα. Η σχέση μας με το χώρο και το χρόνο δίνει ένα πλαίσιο για να αναπτυχθεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική και οι αστικές περιοχές να προστατεύουν το μικροκλίμα και να εκμεταλλεύονται το βουνό, τη θάλασσα, τα πάρκα, τα περαστικά δάση, τους δημόσιους χώρους, τις προσβάσεις προς άλλες περιοχές και τον διεθνή παράγοντα μέσα από τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό.
Το στοίχημα για το μέλλον
Ας ζητήσουμε το καλύτερο από τα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν άρδην μια κατάσταση που δεν αρμόζει με τις κρίσιμες περιστάσεις. Η ελληνική ύπαιθρος και οι πόλεις μας έχουν τα εφόδια να γίνουν ένα νέο οργανικό σύνολο που θα σέβεται και θα προασπίζεται την αρχαία ιστορία και τα φυσικά κάλλη της χώρας. Δώστε, λοιπόν, βάση σε όλες τις λεπτομέρειες και αγαπήστε το σπίτι σας, τη γειτονιά σας, τη συνοικία σας σαν να πρόκειται να ζήσετε για πάντα εκεί.