Μέρες πυρκαγιάς και ανείπωτου πόνου

Συντάκτης: Φρειδερίκη Τενεκετζή, Κοινωνική λειτουργός

Η μια κρίση διαδέχεται την άλλη καθώς για ακόμη μια φορά τα γεγονότα των ημερών δεν αφήνουν τους ανθρώπους να μπορέσουν να απολαύσουν  λίγη καλοκαιρινή χαρά, ηρεμία και χαλάρωση ύστερα από έναν δύσκολο και μεγάλου χρονικού διαστήματος εγκλεισμό εξαιτίας της πανδημίας. Μετά τον καταιγισμό ειδήσεων σχετικά με τα κακουργήματα κατά του γυναικείου φύλου, τη σκυτάλη λαμβάνει η περιβαλλοντική καταστροφή με τις φωτιές που  κατακαίουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει από πολλούς, λόγω της απελπιστικής κατάστασης, είναι, πως ξεκίνησε η φωτιά  και ποιος ήταν ο εκλυτικός παράγοντας;


Διαβάστε επίσης: Οδηγίες για την προστασία των δασών από πυρκαγιές


Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες  πάντοτε  το πυροσβεστικό σώμα με τη βοήθεια των δήμων  εκδίδει ανακοινώσεις για να είναι οι πολίτες  περισσότερο προσεκτικοί σχετικά με τις ενέργειές τους στις δασώδεις περιοχές. Αυτό συμβαίνει γιατί, το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κορυφώνονται οι συνθήκες ξηρασίας και η φωτιά μπορεί να προκληθεί από κάτι τόσο μικρό όσο μια σπίθα. 

Μερικές φορές, οι πυρκαγιές εκδηλώνονται από φυσικά αίτια, αναφλέγονται από τη θερμότητα ή από κάποιο κεραυνό. Ωστόσο, η πλειοψηφία των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παράλειψης, απροσεξίας ή εμπρησμού. 

Μέρες πυρκαγιάς και ανείπωτου πόνου

Εμπρησμός ονομάζεται κάθε πρόκληση πυρκαγιάς από ανθρώπινα αίτια. Μπορούμε να τον κατανέμουμε σε εμπρησμό με πρόθεση και εμπρησμό εξ αμέλειας. Οι εμπρησμοί με πρόθεση περιλαμβάνουν διάφορα αίτια με πιο σύνηθες το οικονομικό. Για παράδειγμα, σχεδόν κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις δασών της χώρας μας καίγονται με σκοπό στη συνέχεια να χτιστούν από καταπατητές. Αντίθετα, εμπρησμός εξ αμέλειας θεωρείται αυτός που προκλήθηκε από την έλλειψη προσοχής και συναίνεσης που όφειλε να δείξει ο μέσος λογικός άνθρωπος. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται η καύση των αγροτικών απορριμμάτων, όταν αυτή γίνεται ανεξέλεγκτη. 


Διαβάστε επίσης: Η προστασία από πυρκαγιές είναι ευθύνη όλων μας


Σε κάθε περίπτωση η φωτιά, όταν λαμβάνει διαστάσεις πυρκαγιάς, επιφέρει κοινωνικοοικονομικές συνέπειες στην πολιτεία και  ψυχικά, αλλά και μερικές φορές σωματικά τραύματα σε κάθε άτομο ξεχωριστά. Τα απροσδόκητα γεγονότα που εκλαμβάνονται από το άτομο ως απειλητικά και επικίνδυνα ανατρέπουν την ομοιοστατική του ισορροπία. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνηθισμένοι μηχανισμοί άμυνας δεν επαρκούν για να ξεφύγει το άτομο από την κρίση.  Ιδιαίτερα, ο ψυχικός πόνος που προκαλεί η κρίση μπορεί να εκτιμηθεί υποκειμενικά από το άτομο και αντικειμενικά από τον παρατηρητή. 

Κανείς δεν μπορεί εύκολα να κατανοήσει τον πόνο που νιώθουν οι άνθρωποι βλέποντας τις «πύρινες γλώσσες» να πλησιάζουν στο σπίτι τους, τρέχοντας να μαζέψουν τα βασικά τους υπάρχοντα, ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στον χώρο που με τόσο μόχθο πάσχισαν να  χτίσουν το σπίτι τους και να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους αλλά και της ίδιας τους της ζωής. Άλλοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους χωρίς αποτέλεσμα, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο, γιατί δυστυχώς με την «φύση» δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Από την άλλη, οι πυροσβέστες, που αποτελούν ταυτόχρονα πρωταγωνιστές αυτής της υπεράνθρωπης προσπάθειας κατά της πύρινης λαίλαπας και  μάρτυρες των εικόνων και των κραυγών που αφήνει πίσω της,  συνεχίζουν με όση ψυχική δύναμη τους απέμεινε να δαμάσουν το τέρας που τα μετατρέπει σε στάχτη όλα στο πέρασμά του.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν «θρηνήσαμε» θύματα, εννοώντας ότι δεν υπήρχαν τραυματίες από την φωτιά, πράγμα το οποίο αναμφίβολα είναι  πολύ σημαντικό. Πολύ δυσάρεστο και ανθυγιεινό όμως είναι ότι στις περιοχές της φωτιάς κάηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της χλωρίδας και πανίδας με αρκετές δασικές περιοχές να περιλαμβάνονται ανάμεσα στις προστατευόμενες. 

Μπορεί να μην χάσαμε ανθρώπους αλλά στο εγγύς μέλλον θα βιώσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ένα πλέον δυστοπικό περιβάλλον και τις επιπτώσεις της ψυχικής υγείας  από το σοκ που προκάλεσε αυτό το τρομερό φαινόμενο και κατέστρεψε τους κόπους μιας ζωής. 

Συντάκτης: Φρειδερίκη Τενεκετζή, Κοινωνική λειτουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.