4 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε σε ένα άτομο με κατάθλιψη
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη; Σύμφωνα με τον Δρ Adam Kaplin, αναπληρωτή καθηγητή στα τμήματα της Ψυχιατρικής και της Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, δεν είναι μόνο τα λόγια, αλλά οι πράξεις που καθίστανται περισσότερο βοηθητικές. «Είναι προτιμότερο να μην πείτε τίποτα, γιατί ενδέχεται να σκεφτούν ότι αυτό που έχουν οφείλεται στην έλλειψη δεξιοτήτων τους, σε προσωπική αδυναμία ή ελάττωμα του χαρακτήρα» λέει ο Kaplin. «Το χειρότερο μέρος της κατάθλιψης είναι ότι στενεύει το οπτικό πεδίο τους και δεν μπορούν να δουν τις επιλογές.»
Ο Kaplin συμβουλεύει ότι, ενώ κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές που συνίσταται να ακολουθούνται κατά τη βοήθεια αγαπημένων προσώπων που βιώνουν κατάθλιψη. Παρακάτω ακολουθούν τέσσερις φράσεις που δεν θα πρέπει να πείτε σε κάποιον με κατάθλιψη.
1. Ξέρω πως νιώθεις
Η ενσυναίσθηση είναι ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να αποφεύγεται ο συσχετισμός αν πραγματικά δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να βιώνει το άλλο πρόσωπο, τονίζει ο Kaplin. Αν έχετε βιώσει κατάθλιψη κατά το παρελθόν, μπορεί να βοηθήσει να το μοιραστείτε μαζί του, εφόσον βέβαια δεν προσανατολιστεί η συζήτηση σε εσάς. «Κάθε άτομο βιώνει την κατάθλιψη με τον δικό του τρόπο». «Λέγοντας σε κάποιον φίλο σας… ότι αυτό που περνάει είναι δύσκολο, ακυρώνει τη δύσκολη εμπειρία του.»
2. Χαμογέλα
Λέγοντας σε κάποιον να χαμογελάσει, δεν πρόκειται να επιτύχετε τίποτα παρά μόνο να τον κάνετε να αισθανθεί χειρότερα. Ο Kaplin προτείνει αντί να τον συμβουλεύετε να ζωντανέψει, δοκιμάστε απλά να τον ακούσετε με προσοχή και δείξτε συγκατάβαση: «Πω πω! πρέπει να είναι δύσκολο!»
3. Θα πρέπει να είσαι δυνατός. Έχεις παιδιά!
Η διαδικασία μπορεί να γίνει περίπλοκη κατά την προσπάθεια στήριξης, όταν εμπλέκονται παιδιά. Ο Kaplin εξηγεί ότι, ενώ μπορεί να νομίζετε ότι βοηθάτε με την παροχή συμβουλών για τα παιδιά ή ακόμα ότι βοηθάτε προσέχοντας τα παιδιά για μερικές ώρες, αυτό μπορεί να παρερμηνευθεί. «Μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε αυτό και να σκεφτούν: “Ω, νομίζει ότι είμαι ένας απαίσιος γονέας”» .
Εάν προσπαθείτε να βοηθήσετε με τα παιδιά, ο Kaplin συνιστά να προγραμματίσετε μια εκδρομή για την οικογένειά σας και την οικογένειά τους, και να το κρατήσετε ως μια ανοιχτή πρόσκληση. «Με αυτόν τον τρόπο δεν κατηγορείτε κανέναν, απλώς προσπαθείτε να είστε χρήσιμος παραμένοντας διπλωματικός, ενώ τους αφήνετε την επιλογή να δεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση.»
4. Είναι όλα στο μυαλό σου
Ο Δρ Clifford Lazarus εξηγεί γιατί οι δράσεις και όχι μόνο οι σκέψεις είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Μία από τις πιο αποτελεσματικές ψυχολογικές θεραπείες για την κατάθλιψη είναι η «Γνωστική Θεραπεία» (Cognitive Therapy/CT). Η θεραπεία αυτή έχει ως στόχο να ανακουφίσει την κατάθλιψη αλλάζοντας τις σκέψεις των ανθρώπων, από αρνητικές σε θετικές. Κατά ειρωνικό τρόπο, παρά την εκτεταμένη έρευνα και την κλινική εμπειρία που φαίνεται να επικυρώνει την αποτελεσματικότητα της CT, απλά η καταπολέμηση των αρνητικών σκέψεων και η αντικατάστασή τους με πιο ορθολογικές πεποιθήσεις σπάνια βοηθούν την κατάθλιψη.
Το μαγικό λοιπόν κλειδί είναι να αλλάξετε τον τρόπο που κάποιος ενεργεί. Όταν πρόκειται για ένα αγαπημένο πρόσωπο με κατάθλιψη, ο Kaplin λέει ότι συχνά μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε κάνει κάτι λάθος και σας έχει βγάλει έξω από τη ζωή του, αλλά αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι τίποτα προσωπικό. Όταν όμως ξεπεράσουν την κατάθλιψη, είναι σε θέση να δούνε περισσότερες δυνατότητες. Καθώς οι άνθρωποι γίνονται καλύτερα, ο κόσμος τους διευρύνεται.
Ο Kaplin προτείνει αντί να προσφέρουμε μία οπτική γωνία, να επιλέξουμε τη σιωπή. «Πολλές φορές απλά αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορείτε να πάρετε τον πόνο κάποιου μακριά, είναι ακριβώς από μόνο του παρηγοριά για εσάς».