Η αποκάλυψη της ευτυχίας
«Η ευτυχία είναι σαν μια πεταλούδα, όσο περισσότερο την κυνηγάς τόσο περισσότερο θα σου ξεφύγει, αλλά αν στρέψεις την προσοχή σου σε άλλα πράγματα, θα έρθει και θα καθίσει απαλά στον ώμο σου.» Είναι ακριβώς έτσι ή υποδηλώνει μία παθητική στάση; Σύμφωνα με έναν μεγάλο αριθμό ψυχολόγων μπορείτε να επιλέξετε να είστε ευτυχισμένοι. Μπορείτε να κυνηγήσετε εκείνη τη φανταστική πεταλούδα και να την πάρετε οι ίδιοι και να την τοποθετήσετε στον ώμο σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με την παρεμπόδιση αρνητικών συναισθημάτων, όπως είναι η απαισιοδοξία, η δυσαρέσκεια και ο θυμός. Και μπορείτε να βάλετε στη θέση τους θετικά συναισθήματα, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η γαλήνη και ιδιαίτερα η ευγνωμοσύνη.
Λένε ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία ή μήπως όχι; Συγκεντρώσαμε ορισμένες μελέτες οι οποίες αποκαλύπτουν έξι πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την ευτυχία.
Τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία;
Σύμφωνα με μία μελέτη του 2010, που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, το επίπεδο της ευτυχίας ενός ατόμου και η συναισθηματική ευημερία αυξάνεται σε συνάρτηση με το εκκαθαριστικό, αλλά προσαρμοσμένο περίπου στα 75.000 δολάρια το χρόνο. Οι άνθρωποι που έβγαζαν περισσότερα από το ποσό αυτό δεν βίωναν την ευτυχία σε μεγαλύτερο βαθμό.
Διαλογισμός 20΄
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την πρακτική του διαλογισμού με τις φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλο που είναι παρόμοιες με αυτές που επιφέρουν τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή τα λεγόμενα «happy pills». Οι άνθρωποι που διαλογίζονται δεν είναι μόνο πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου τους που ανταποκρίνονται στο στρες πραγματικά συρρικνώνονται. Μεγάλες εταιρείες και ακόμη και οι Αμερικανοί πεζοναύτες χρησιμοποιούν τον διαλογισμό για να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους.
Είστε πάρα πολύ απασχολημένοι για να βρείτε χρόνο για διαλογισμό; Δεν παίρνει πολύ! Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ασκούν τον διαλογισμό κάθονται ήσυχα με τα μάτια τους κλειστά και επαναλαμβάνουν μια λέξη ξανά και ξανά για μόλις 20 λεπτά την ημέρα. Δοκιμάστε το, καθώς θα αποκομίσετε σημαντικά οφέλη.
Λεπτή σύζυγος, ευτυχισμένη ζωή
Σε μία κάπως παράξενη μελέτη του 2011, ερευνητές στο Tennessee αποκάλυψαν ότι οι γάμοι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν η γυναίκα είναι πιο αδύνατη από το σύζυγό της. Οι ερευνητές μελέτησαν το δείκτη μάζας σώματος σε 170 νιόπαντρα ζευγάρια και έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα.
Η έρευνα σε καμία περίπτωση δεν παροτρύνει τις γυναίκες να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους συντρόφους τους. Ωστόσο, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι σημαντική για την υγεία όπως όλοι γνωρίζουμε.
Ώρα για δαχτυλίδι;
Παρά την αύξηση του ποσοστού των διαζυγίων, μπορεί να υπάρχει κάτι στη φράση «έγγαμη ευτυχία». Μία πρόσφατη μελέτη έθεσε το ερώτημα αν οι παντρεμένοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από ό,τι οι εργένηδες. Ουσιαστικά, ναι. Ερευνητές στο Michigan διαπίστωσαν ότι οι ανύπαντροι άνθρωποι δεν ήταν ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, ενώ για εκείνους που ήταν παντρεμένοι δεν παρατήρησαν μείωση της ευτυχίας τους.
Η ηλικία δεν είναι απλά ένας αριθμός
Έζησες ευτυχισμένες στιγμές παίρνοντας το δίπλωμα οδήγησης, το πτυχίο ή όταν βρήκες τη δουλειά των ονείρων σου. Αλλά αυτά στην ηλικία των 20 και κάτι. Ένας διαδικτυακός τόπος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι το 70% των ανθρώπων άνω των 40 ετών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ήταν πιο ευτυχισμένοι σε εκείνη την ηλικία και θεώρησαν ότι τότε ήταν σε θέση να επιτύχουν την «πραγματική» την ευτυχία.
Η αποτυχία του Facebook
Οι φοιτητές ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να μας κάνει λυπημένους. Γιατί; Επειδή οι άλλοι φαίνονται τόσο ευτυχισμένοι σε σύγκριση με εμάς. Οι μελέτες εξέτασαν πώς οι φοιτητές επηρεάζονται από τη θέαση ελκυστικών φωτογραφιών, τις ενημερώσεις καταστάσεων φίλων από υπέροχες στιγμές, και γενικά από τη φαινομενικά «τέλεια ζωή» στο Facebook. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι μαθητές ένιωθαν δυστυχισμένοι για τη ζωή τους με συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ερευνητές απέδωσαν το γεγονός αυτό στην ανθρώπινη ανάγκη όχι μόνο θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, αλλά θέλουμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους.