Σοκολατένιοι μύθοι

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Σοκολατένιοι μύθοιΠρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης για τη σοκολάτα συχνά μας κάνουν να νιώθουμε… γλυκόπικρα. Τη μία εβδομάδα διατροφολόγοι λένε ότι είναι καλή για την υγεία μας και την επόμενη εβδομάδα το αναιρούν. Κάποιοι μάλιστα είστε πεπεισμένοι ότι σας προκαλεί δερματικά προβλήματα και σας φορτώνει με περιττές θερμίδες. Σε λίγο όμως οι λάτρεις της σοκολάτας θα εκπλαγούν όταν μάθουν ότι είναι πολύ πιο υγιεινή από ό, τι άλλες γλυκές απολαύσεις.

Η σοκολάτα κάνει το δέρμα σας να «ξεσπάσει»

Αν και αυτός ο αστικός μύθος έχει περάσει εδώ και γενιές, η επιστήμη έχει αποτύχει να συνδέσει την κατανάλωση σοκολάτας με την ακμή όσο και να το προσπάθησε.

Μία ανασκόπηση στο περιοδικό Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος από το 1970 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η διατροφή δεν παίζει κανένα ρόλο στη θεραπεία της ακμής.» Παράλληλα, μια πιο πρόσφατη ανασκόπηση δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι περιοριστικές δίαιτες μειώνουν την ακμή.

Έχει ωραία γεύση, αλλά δεν είναι υγιεινή

Η σοκολάτα θεωρείται από πολλούς ειδικούς ευεργετική για την υγεία. Η σκόνη κακάο και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν στην πραγματικότητα περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ ό, τι τα μούρα, τα βατόμουρα, και γενικά τα φρούτα σύμφωνα με μία μελέτη του 2011 στο περιοδικό Chemistry Central. Παράλληλα, η σοκολάτα στη φυσική της κατάσταση είναι μία από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου, χρωμίου και σιδήρου σύμφωνα με τον David Wolf στο βιβλίο του Naked Chocolate: The Astounding Truth About the World’s Greatest Food. Ο Wolf αναφέρει επίσης ότι συμβάλλει στη μακροζωία, ενώ μια μελέτη του Χάρβαρντ, στην οποία συμμετείχαν 8.000 υγιείς άνδρες, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα έζησαν περισσότερο από εκείνους που την απέφευγαν.

Η σοκολάτα παχαίνει

Μία πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Archives of Internal Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων σοκολάτας σε τακτική βάση διατηρεί τους ανθρώπους λεπτούς ανεξάρτητα από το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουν την ημέρα ή από τη συχνότητα της άσκησης.

«Σε μια πρόσφατη ανάλυση, στην οποία συμμετείχαν 1.000 εθελοντές, η συχνή κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζονταν με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος» σύμφωνα με την Beatrice Golomb και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο στη Λα Χόγια.

Σοκολατένιοι μύθοιΟι άνθρωποι που τρώνε περισσότερη σοκολάτα έχουν περισσότερα χαλασμένα δόντια

Στην πραγματικότητα οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η σοκολάτα προστατεύει τη φθορά των δοντιών και εμποδίζει την εξάπλωση των βακτηρίων στο στόμα. Ο Παγκόσμιος Οδοντιατρικός Οργανισμός αναφέρει ότι οι ζυμώσιμοι υδατάνθρακες είναι υπαίτιοι για τα χαλασμένα δόντια, ενώ η σοκολάτα δεν περιέχει ζυμώσιμους υδατάνθρακες.

Οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να ξεχάσουν τη σοκολάτα

Η σοκολάτα δεν χρειάζεται να αποφεύγεται εντελώς από τους διαβητικούς. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η σοκολάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει πραγματικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με κανονική και υψηλή αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία σε άτομα με διαβήτη.

Η σοκολάτα αυξάνει την κακή χοληστερόλη

Εάν αποφασίσατε να μειώσετε την LDL (κακή χοληστερόλη) και για τον λόγο αυτό κόψατε τη σοκολάτα τότε μπορεί άθελά σας να θυσιάσατε μια γλυκιά απόλαυση για το τίποτα. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η σοκολάτα δεν προκαλεί κακή χοληστερόλη, και στην πραγματικότητα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…