Το πράσινο τσάι ενισχύει τη μνήμη εργασίας μας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Το πράσινο τσάι ενισχύει τη μνήμη εργασίας μαςΤο πράσινο τσάι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών του κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2. Τώρα, νέα έρευνα καταδεικνύει ότι το αφέψημα αυτό μπορεί να ενισχύσει τις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας και ιδιαίτερα τη μνήμη εργασίας ή αλλιώς εργαζόμενη μνήμη (working memory). Τι εννοούμε με τον όρο αυτόν; Είναι γενικότερα αποδεκτό πως η εργαζόμενη μνήμη αναφέρεται σε έναν νοητικό «εσωτερικό τόπο εργασίας» (mental workplace), όπου λαμβάνει χώρα η προσωρινή συντήρηση και η επεξεργασία της πληροφορίας, έτσι ώστε να διευκολύνονται πολύπλοκες γνωστικές διεργασίες.

Σύμφωνα με μελέτες το τσάι θεραπεύει την άνοια

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τους καθηγητές Christoph Beglinger και Stefan Borgwardt του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βασιλείας στην Ελβετία, επισημαίνει ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το πράσινο τσάι θα μπορούσε να είναι πολλά υποσχόμενο για τη θεραπεία των νοητικών βλαβών που σχετίζονται με νευροψυχιατρικές διαταραχές, όπως είναι η άνοια. Πρόσφατα μάλιστα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Psychopharmacology.

προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο και καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει το αφέψημα αυτό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Πέρυσι, για παράδειγμα, το περιοδικό Medical News Today αναφέρθηκε σε μία μελέτη που υποδηλώνει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη.

Το πράσινο τσάι ενισχύει τη μνήμη εργασίας μαςκαι επιδρά θετικά στις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στις νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές της παρούσας και εν προκειμένω πιο πρόσφατης μελέτης, οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό δεν ήταν σαφείς.

Το πείραμα

Ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι το πράσινο τσάι μπορεί να θεραπεύσει νοητικές δυσλειτουργίες, όπως είναι η άνοια. Για περαιτέρω διερεύνηση, η ομάδα πραγματοποίησε μια μελέτη με 12 υγιείς άνδρες εθελοντές με μέση ηλικία τα 24,1 έτη.

Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν 27,5 γραμμάρια εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, ενώ στους υπόλοιπους ένα άλλο αφέψημα. Οι εθελοντές δεν γνώριζαν ποιο ποτό τους είχε δοθεί. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια έπρεπε να εκτελέσουν μία σειρά εργασιών μνήμης. Κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών, η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους μετρήθηκε μέσα από μαγνητική τομογραφία (MRI).

Το αποτέλεσμα του πειράματος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν το αφέψημα από εκχύλισμα πράσινου τσαγιού παρουσίασαν αυξημένη σύνδεση μεταξύ του δεξιού βρεγματικού και μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου. Αυτή η δραστηριότητα σχετίζεται με τη βελτιωμένη απόδοση της μνήμης εργασίας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα οι ερευνητές λένε:

Το αποτέλεσμα για την αποτελεσματική σύνδεση σχετιζόταν με το πράσινο τσάι που προκαλεί βελτίωση της απόδοσης των γνωστικών λειτουργιών. Τα ευρήματά μας παρέχουν την πρώτη γνώση σχετικά με την επίδραση του πράσινου τσαγιού στη μνήμη εργασίας σε επίπεδο νευρωνικών δικτύων προτείνοντας έναν μηχανισμό για τη βραχυπρόθεσμη πλαστικότητα των διαπεριφερειακών συνδέσεων του εγκεφάλου.

Το πράσινο τσάι ενισχύει τη μνήμη εργασίας μαςΤο πράσινο τσάι μπορεί να θεραπεύσει την άνοια

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα δεδομένου ότι το πράσινο τσάι φαίνεται να αυξάνει τη συνδεσιμότητα των περιοχών του μετωπικού λοβού και του βρεγματικού λοβού του εγκεφάλου, αξίζει να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του πράσινου τσαγιού στη θεραπεία διαταραχών που περιλαμβάνουν νοητικές βλάβες, όπως είναι η άνοια. Αλλά σημειώνουν ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη τους που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας, δεν διαπιστώθηκε σημαντική επίδραση από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού στην εκτέλεση της εργασίας.

«Ωστόσο, εντοπίσαμε μία ισχυρή τάση προς τη βελτίωση των επιδόσεων.» Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι συμμετέχοντες έπιναν ένα αφέψημα που περιέχει εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και όχι ένα καθαρό εκχύλισμα πράσινου τσαγιού. Και τονίζουν ότι, αν οι συμμετέχοντες έπιναν ένα καθαρό εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, αυτό θα εμπόδιζε τις επιδράσεις άλλων συστατικών, όπως της καφεΐνης, η οποία μπορεί να επηρέαζε τη γνωστική απόδοση των συμμετεχόντων.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…