Τσουρέκι Λαμπριάτικο Γεμιστό

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη

Τσουρέκι Λαμπριάτικο ΓεμιστόΤο τσουρέκι της Λαμπρής έρχεται και ενώνεται με την πραλίνα φουντουκιού κι ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός! Ιδανικό πρωινό ειδικά για τα παιδιά που θα γλείφουν τα δάχτυλά τους! Το σπίτι θα μοσχομυρίσει. Καλή επιτυχία!

Υλικά για 3 μεγάλα τσουρέκια

1 φλυτζάνι τσαγιού λιωμένο βούτυρο

1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ζεστό γάλα

4 αυγά

Μια πρέζα αλάτι

50 γρ. μαγιά

1/3 φλυτζανιού τσαγιού χλιαρό νερό

10 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι ( ίσως και λίγο παραπάνω)

1 κουταλιά του τσαγιού μαχλέπι τριμμένο

1 κουταλιά του τσαγιού μαστίχα τριμμένη με μια κουταλιά του τσαγιού ζάχαρη

¾ φλυτζανιού λιωμένο βούτυρο (για το ζύμωμα)

750 γρ. κρέμα πραλίνας φουντουκιού

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύω το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά αφού τα έχω χτυπήσει ελαφρά. Προσθέτω και το αλάτι.

Διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό νεράκι και την προσθέτω στο μείγμα. Προσθέτω και το αλεύρι σιγά-σιγά και ζυμώνω καλά. Η ζύμη μου πρέπει να είναι μαλακή κι αφράτη. Λαδώνω ένα μεγάλο καθαρό μπωλ και βάζω μέσα τη ζύμη. Τη σκεπάζω και την αφήνω να ξεκουραστεί για 2 ώρες περίπου. Ο όγκος της πρέπει να διπλασιαστεί.

Ρίχνω το μαχλέπι και τη μαστίχα και ξαναζυμώνω. Βουτάω τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο για να μην κολλάει η ζύμη. Όταν είναι έτοιμη τη χωρίζω σε 3 ίσα μέρη. Βουτυρώνω μια μεγάλη φόρμα για κέηκ με τρύπα στη μέση. Παίρνω ένα μπαλάκι ζύμης σε μέγεθος πορτοκαλιού, το πατάω και το ανοίγω λίγο μέσα στη φόρμα. Βάζω μια κουταλιά πραλίνας φουντουκιού και κλείνω καλά τη ζύμη. Το κλείσιμο να είναι προς τα επάνω. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί πάλι ο όγκος της. Περίπου για 2 ώρες πάλι.

Τέλος, αλείφω με το αυγό ελαφρώς χτυπημένο και ψήνω στους 175 βαθμούς Κελσίου για 20 με 25 λεπτά.

Συντάκτης: Τώνια Παπαδάκη,

Influence:

Παράλληλα με τη διδασκαλία της Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας έχει εξελίξει και το ταλέντο της στη ζαχαροπλαστική και τις καλλιτεχνικές χειροποίητες δημιουργίες…