Τα δικαιώματα των παιδιών
Ακόμη και στις μέρες μας τα δικαιώματα των παιδιών καταπατούνται και η ενημέρωση – ευαισθητοποίησή μας κρίνεται απαραίτητη, έως και επιτακτική ανάγκη.
Το παιδί πρέπει να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα του:
- Πρέπει να παρέχεται ειδική προστασία από το νόμο όσο και από άλλα μέσα, που εξασφαλίζουν ελευθερία και αξιοπρέπεια.
- Το παιδί πρέπει να έχει όνομα και μια εθνικότητα μόλις γεννηθεί.
- Το παιδί πρέπει να συμπεριληφθεί στην κοινωνική ασφάλιση και να είναι σε θέση να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί με τρόπο υγιή.
- Στο παιδί που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση από σωματική, διανοητική και κοινωνική πλευρά, πρέπει να του παρέχονται θεραπευτικές δυνατότητες.
- Το κάθε παιδί πρέπει να μεγαλώνει υπό την προστασία και την ευθύνη των γονιών του.
- H εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται δωρεάν.
- Το παιδί είναι το πρώτο που θα δεχθεί προστασία από τους ανθρώπους.
- Δεν πρέπει να παραμελείται από τους γονείς τους και να εργάζεται από μικρή ηλικία.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ UNICEF
Δικαιώματα επιβίωσης:
Καλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης , στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.
Δικαιώματα προστασίας:
Απαιτούν τα παιδιά να προφυλάσσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Καλύπτουν θέματα όπως ειδική φροντίδα για προσφυγόπουλα, βασανιστήρια, κακοποίηση στο σωφρονιστικό σύστημα, ανάμειξη σε εμπόλεμες διαμάχες, εργασία ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση.
Πρέπει να διαμορφωθεί μία κοινωνία ελεύθερη από τη βία και τις διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα που εκτιμά τη ζωή και τη συνεισφορά των παιδιών και των γυναικών.
Η φροντίδα για τα μικρά παιδιά είναι πιο πολύ αναγκαία εκεί ακριβώς που είναι πιο δύσκολο να εξασφαλισθεί – σε χώρες βυθισμένες σε ατέρμονη φτώχεια, στη βία και καταστροφικές επιδημίες.
Το 2008, οι 5 αιτίες-δολοφόνοι παιδιών ήταν: συνθήκες πριν και μετά τη γέννα 20% αναπνευστικές λοιμώξεις 18%, διαρροϊκές ασθένειες 17%, ασθένειες προλαμβανόμενες με εμβολιασμό και ελονοσία 7%.
Περίπου 20 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτοπισμένα από συρράξεις.
Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι παιδιά κακοποιημένων (από συντρόφους τους) γυναικών κινδυνεύουν 6 φορές περισσότερο να πεθάνουν πριν φθάσουν την ηλικία των 5 ετών.
Στατιστικά στοιχεία που σοκάρουν:
- Κάθε χρόνο 13 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο, θύματα της φτώχειας, των επιδημιών, του πολέμου.
- 45% των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε χρόνων στις αναπτυσσόμενες χώρες -εκτός της Κίνας – ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
- Περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν εγκαταλελειμμένα από την οικογένειά τους στους δρόμους, κερδίζοντας το ψωμί τους με ανθυγιεινές εργασίες.
- Περίπου 120 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6 έως 11 χρόνων δεν πηγαίνουν σχολείο.
- Περισσότερα από 250 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται να εργαστούν για να ζήσουν και, σε πολλές περιπτώσεις, για να συντηρήσουν και την οικογένειά τους, συχνά σε μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
- Πολλά παιδιά για λόγους επιβίωσης φτάνουν και ως την πορνεία.
- ”Ευυπόληπτοι” πολίτες του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου εξαγοράζουν για ανήθικους σκοπούς μικρά παιδιά του δρόμου ή διαφθείρουν παιδιά από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον.
Όλοι μας, ο καθένας από τη δική του θέση μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά, να έχουν ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, να ζουν με ασφάλεια, σε ένα υγιές και χαρούμενο περιβάλλον. Σε περίπτωση που δούμε να καταπατούνται τα δικαιώματά τους, πρέπει να απευθυνόμαστε στις αρμόδιες αρχές ή στις αντίστοιχες παιδικές οργανώσεις.
Γ. Ρίτσος – «Για το παιδί»:
«Τα παιδιά θέλουν παπούτσια/ τα παιδιά θέλουν ψωμί/ θέλουνε και φάρμακα/ δούλεψε και συ/ Γέλα κλαίγε κι όλο λέγε/ το παιδί: ζωή./ Τίποτ’ άλλο, Ζωή./ Ζύμωνε στη σκάφη/ πρώτο σου ζυμάρι, πρώτο σου ψωμί/ ένα καλυβάκι μια μικρούλα αυλή/για το παιδί./ Ζύμωνε το χώμα/ με το δάκρυ δάκρυ/ φτιάξε ένα χωμάτινο πουλί/ να πετάει τη νύχτα/ και να κελαηδεί/ για το παιδί./ Τούτη είναι η ζωή μας/ τούτο το μεγάλο, τίποτ’ άλλο/ γέλα κλάψε, πες ό,τι θες/ Το παιδί ζωή: ζωή/ τίποτ’ άλλο.»!