Παιδί: Οι “κακές” διατροφικές συνήθειες ξεκινούν… από τη μήτρα!
Οι τροφές που καταναλώνει μια έγκυος μετατρέπονται… στις γευστικές συνήθειες των παιδιών μετά την γέννηση τους! Μελέτες υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού «πλάθονται», όσο ακόμα βρίσκεται στη μήτρα, καθώς ό,τι τρώει η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη, ανιχνεύεται μέσα στο αμνιακό υγρό. Με το 70% των πολιτών στις ΗΠΑ να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και να τρέφεται με fast food, μια τέτοια ανακάλυψη θεωρείται καθοριστική…
«Τα έμβρυα που μεγαλώνουν στη μήτρα μιας γυναίκας, που καταναλώνει αρκετό σκόρδο, είναι πολύ πιθανό να αγαπήσουν το σκόρδο αργότερα στη ζωή τους. Το αμνιακό υγρό λειτουργεί ως το “πρώτο γεύμα” του μωρού και περιέχει χημικές ουσίες που συνθέτουν τη γεύση και τη μυρωδιά», σχολιάζει η Julie Mennella, βιοψυχολόγος του Κέντρου Monell Chemical Senses στη Guardian.
Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε μια ακόμα έρευνα που επικεντρώθηκε σε δυο ομάδες εγκύων γυναικών και στην απόλαυση του χυμού καρότου. Πιο συγκεκριμένα, πρώτη ομάδα έπινε για τέσσερις ημέρες 300ml χυμό καρότο για ένα διάστημα τριών εβδομάδων κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου εγκυμοσύνης, ενώ η δεύτερη ακολούθησε τις ίδιες «διαταγές» για τους δυο πρώτους μήνες του θηλασμού. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα μωρά που δοκίμαζαν υψηλές συγκεντρώσεις καρότου στη μήτρα και το γάλα της μητέρας τους… λάτρευαν το καρότο μετά τον απογαλακτισμό και μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών.
Βέβαια, υπάρχουν και μερικοί έμφυτοι «εθισμοί», καθώς 15 – 16 εβδομάδες μετά τη σύλληψη τα έμβρυα δείχνουν την προτίμησή τους στη ζάχαρη, απορροφώντας περισσότερο αμνιακό υγρό… όταν αυτό έχει γλυκιά γεύση! Το ίδιο συμβαίνει και με το αλάτι, με τα έμβρυα να είναι σε θέση να διακρίνουν πλήρως τις γεύσεις μετά από τις πρώτες 21 εβδομάδες.
Πείραμα για τις «κακές» συνήθειες που μεταφέρονται στο έμβρυο
Ειδικοί από το Monell Chemical Senses Center της Φιλαδέλφεια ανακάλυψαν ότι τα μωρά που λαμβάνουν από τη μήτρα ποικίλη διατροφή, από λαχανικά μέχρι γαλακτοκομικά, κερδίζουν ένα ευρύ φάσμα γεύσεων. Μελέτες πάνω σε δείγματα αμνιακού υγρού απέδειξαν ότι εάν μια γυναίκα καταναλώσει σκόρδο, γλυκάνισο, μέντα, καρότο ή βανίλια… θα ανιχνευτεί στη μήτρα της μετά από 45 λεπτά!
«Δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι το έμβρυο εκτίθεται σε γεύσεις, τόσο μέσα στη μήτρα, όσο και μέσω του μητρικού γάλακτος. Για ένα μικρό μωρό, οι πρώιμες γεύσεις έχουν συναισθηματικό αντίκτυπο και συνθέτουν τις διατροφικές του συνήθειες», σχολιάζει ο Gary Beauchamp, ο διευθυντής του Κέντρου Monell στη Βρετανική Guardian. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούν να αγνοήσουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής μετά τον απογαλακτισμό, καθώς αυτή θα διαμορφώσει κυρίως τις προτιμήσεις στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή.
Παράλληλα, το κέντρο FoodPLUS στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας απέδειξε ότι τα εάν μια έγκυος καταναλώνει εύγεστες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος… είναι πιθανό να μετατρέψει τα παιδιά της σε λάτρεις του πρόχειρου φαγητού! Πιο συγκεκριμένα, μελέτες πάνω σε τρωκτικά έφεραν στο φως ότι οι μητέρες που τρώνε ανθυγιεινές τροφές, όπως είναι τα Froot Loops, τα Cheetos και η Nutella κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γέννησαν παιδιά με αυξημένη έκφραση του γονιδίου για έναν υποδοχέα οπιοειδών. Αυτό σημαίνει ότι ήταν απευαισθητοποιημένα στα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα, δηλαδή ότι είχαν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε αυτά…
Ωστόσο, οι συνήθειες του παιδιού δεν ελέγχονται μόνο από το εάν η μητέρα έτρωγε Pringles κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μέσα στο «παιχνίδι» της διατροφής μπαίνουν οι διαφημίσεις, η μόδα, η ευαισθησία του ατόμου στη γεύση κ.α. «Δεν είναι αναγκαστικό να αγαπά ένας ενήλικας το μπρόκολο, επειδή τρεφόταν με τέτοια γεύση, όταν ήταν έμβρυο. Όσο μεγαλώνουμε, οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν», σχολιάζει η Alison Ventura, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Drexel της Φιλαδέλφεια.