Το να βρει κανείς το κατάλληλο τραγούδι για να πλαισιώσει μια ταινία δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο …
Πώς τα soundtracks ταινιών επηρεάζουν τον εγκέφαλο
Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Μπορεί να μας προκαλέσει αναμνήσεις, να μας ξυπνήσει συναισθήματα, ακόμα και να μας βοηθήσει σε δύσκολες στιγμές, και γι’ αυτό είναι ένα τόσο απαραίτητο στοιχείο στον κινηματογραφικό κόσμο. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα soundtracks των ταινιών επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας. Έτσι κι αλλιώς, ποιος δε θυμάται το soundtrack της αγαπημένης του ταινίας;
Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν μια ταινία, αν δεν υπάρχει μουσική, ενώ δεν είναι λίγες οι ταινίες που έμειναν στην ιστορία, χάρη στα αξιόλογα ηχητικά τους κομμάτια. Το «Star Wars» είναι ένα σαφές παράδειγμα αυτού, όπως και το «Gone with the Wind» ή η πολύ δημοφιλής σκηνή στο ντους, στην ταινία «Psycho».
Τα κινηματογραφικά soundtracks έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν συναισθήματα. Μπορούν ακόμα και να μας κάνουν να χαμογελάσουμε, να μας κάνουν να νιώσουμε άβολα ή να μας κάνουν να κλαίμε με αναφιλητά. Αυτό συμβαίνει, επειδή επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας. Ας δούμε πώς.
Μουσική και εγκέφαλος
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας, όταν ακούμε μουσική;
Σύμφωνα μελέτες, η μουσική έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Όταν οι ερευνητές μελέτησαν την ανταπόκριση του εγκεφάλου μας στη μουσική, παρατήρησαν ότι αυτή επηρέασε βασικούς τομείς που σχετίζονται με τον έλεγχο και τις κινήσεις. Κατά συνέπεια, διαπίστωσαν ότι η μουσική βοήθησε τους προγόνους μας να παραμείνουν ενωμένοι και να αναπτύξουν αλτρουιστικές συμπεριφορές.
Το 2015, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, μετά από μελέτη που πραγματοποίησαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλασική μουσική επηρέασε τα γονίδια που σχετίζονται με την ευχαρίστηση. Στην πραγματικότητα, όσοι άκουγαν Μότσαρτ, κατά τη διάρκεια του πειράματος, έδειξαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα.
Διαβάστε επίσης: O Μότσαρτ βοηθάει το μυαλό!
Ο μουσικολόγος και φιλόσοφος Julius Portnoy,αναφέρει ότι η μουσική μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενδορφινών στον εγκέφαλο, γεγονός που οδηγεί σε μια κατάσταση απόλαυσης και χαλάρωσης. Η ακρόαση μουσικής μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τους μεταβολικούς ρυθμούς, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα ενέργειάς μας και την πέψη.
Δεδομένου ότι η μουσική ενεργοποιεί πολλές περιοχές του εγκεφάλου, ταυτόχρονα, πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας καταφεύγουν σε αυτήν για να βοηθήσουν ασθενείς με ψυχολογικές διαταραχές. Αυτό είναι γνωστό ως μουσικοθεραπεία. Στη μουσικοθεραπεία, η μουσική χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας και της συνολικής ευεξίας του ασθενούς. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι χρήσιμη σε προγράμματα αποκατάστασης, κοινωνικής πρόνοιας ή στην εκπαίδευση.
Πώς τα κινηματογραφικά soundtracks επηρεάζουν τον εγκέφαλο
Ταsoundtracks των ταινιών δημιουργούνται από έμπειρους συνθέτες. Αυτοί οι καλλιτέχνες γνωρίζουν, ακριβώς, πώς η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο και χρησιμοποιούν τη μουσική για να μας «σαγηνεύσουν» και να μας προκαλέσουν συναισθήματα. Για παράδειγμα, ο συνθέτης Bernard Herrmann έπεισε τον Alfred Hitchcock να προσθέσει μουσική στη σκηνή του ντους στο Psycho, ώστε να είναι ακόμα πιο έντονη.
Τα soundtracks είναι εξαιρετικά σημαντικά, επειδή, κατά κάποιον τρόπο, δημιουργούν μια σχέση μεταξύ του τι βλέπουν οι θεατές και των συναισθημάτων τους, κατά τη διάρκεια μιας ταινίας.
Η μουσική παίζει θεμελιώδη ρόλο στην πρόκληση φόβου και αγωνίας. Αυτό ισχύει για κάθε είδος και όχι μόνο για τις ταινίες τρόμου. Για παράδειγμα, στις ταινίες δράσης, η μουσική λειτουργεί σαν μια ώθηση που κάνει την καρδιά μας να «τρέχει» και μας κατακλύζει με αγωνία. Σε ταινίες μυστηρίου, μας κάνει να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει. Συνολικά, κάθε είδος ταινίας χρησιμοποιεί τη μουσική προς όφελός της.
Ορισμένες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πώς η κινηματογραφική μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο. Το 2010, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δημοσίευσε μια μελέτη που έδειξε ότι οι άνθρωποι και ορισμένα άγρια ζώα εκδηλώνουν την ίδια ευαισθησίασε ανησυχητικούς ήχους. Οι συνθέτες των soundtracks, λοιπόν, χρησιμοποιούν τους εν λόγω ήχους για να προκαλέσουν αγωνία, ανησυχία ή νευρικότητα.
Οι υπόηχοι στις ταινίες
Ο υπόηχος είναι ένας ήχος με τόσο χαμηλή συχνότητα που δύσκολα γίνεται αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί. Έχει διαπιστωθεί ότι τέτοιοι ήχοι προκαλούν δέος και φόβο στον άνθρωπο. Ακριβώς γι’ αυτό χρησιμοποιούνται αρκετά σε ταινίες, προκειμένου οι θεατές να νιώσουν δυσφορία και ανησυχία. Για παράδειγμα, η ταινία «Paranormal Activity», επειδή δεν είχε ιδιαίτερη μουσική, χρησιμοποιούσε υπόηχους για να διασφαλίσει ότι οι θεατές βίωναν αγωνία και φόβο, κατά τη διάρκεια ορισμένων σκηνών.
Διαβάστε επίσης: Τοποθεσίες που σημαδεύτηκαν για την εμφάνισή τους σε ταινίες τρόμου
Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, τα soundtracks που ντύνουν μία ταινία έχουν πολλές λειτουργίες και, κυρίως, κάνουν την κινηματογραφική εμπειρία πολύ πιο ρεαλιστική και ενδιαφέρουσα.