Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Σε μία απόκρημνη γωνιά, στο Σούνιο, στέκει ο Ναός του Ποσειδώνα, γνωστό τοπόσημο της περιοχής.

Ιστορία

Αν οι Αθηναίοι τίμησαν τη Θεά Αθηνά με τον Παρθενώνα, τότε αφιέρωσαν στον Ποσειδώνα τον πανέμορφο αυτόν Ναό στο Σούνιο Η πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία υπάρχει στην Οδύσσεια του Ομήρου. Η παράδοση αναφέρει πως ο Μενέλαος, επιστρέφοντας από την Τροία, έθαψε εκεί τον καπετάνιο του πλοίου του, τον Φρόντη. Ανασκαφές που έγιναν, έδωσαν στοιχεία που αποδεικνύουν κατοίκηση στην περιοχή, ήδη, από το 2800 π.Χ. Η δόμηση του ναού άρχισε τον 5ο αιώνα π.Χ., αλλά έμεινε ανολοκλήρωτος, λόγω των Περσικών Πολέμων και της καταστροφής του από τους Πέρσες, οι οποίοι οφείλονται και για την καταστροφή του μικρότερου ναού της Αθηνάς που είχε ιδρυθεί τον 6ο αιώνα. Όσα απομεινάρια μείνανε, εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αργότερα, χτίστηκε ένας μικρός ναός και, το 444 π.Χ. και στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, οχυρώθηκε και, μετά, ακολούθησε την Αθηναϊκή ιστορία. Μάλιστα, στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ., έγινε καταφύγιο εξεγερμένων εργατών από τα μεταλλεία του Λαυρίου.

Ο ναός

Ο ναός είναι σε χώρο 5 στρεμμάτων και χωρίζεται σε τρία μέρη: τον πρόναο, τον σηκό (με το λατρευτικό άγαλμα του Θεού) και τον οπισθόδομο (όπου φυλάσσονταν τα αφιερώματα στον Θεό). Οι κολώνες του είναι δωρικού ρυθμού. Το αέτωμα έχει ανθεμωτά ακρωτήρια. Η ζωφόρος, εν αντιθέσει με τον λοιπό ναό που δομήθηκε από τοπικό μάρμαρο, είναι από παριανό μάρμαρο και αναπαριστά την Κενταυρομαχία, τη Γιγαντομαχία και τους Άθλους του Θησέα. Εξάλλου, από εκεί έπεσε στη θάλασσα, ο πατέρας του, Αιγέας. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ωστόσο, τα περισσότερα ανάγλυφα έχουν φθαρεί. Ό,τι έχει διασωθεί, έχει μεταφερθεί στο μουσείου του Λαυρίου. Αν και δε γνωρίζουμε τον αρχιτέκτονα του ναού, πιθανότατα, είναι ο ίδιος που έκτισε και τον ναό του Ηφαίστου στο Θησείο. Ο ναός αποτελεί την απόληξη οικιστικού συστήματος της αρχαιότητας και περιλαμβάνει και τον Ναό της Αθηνάς, σε εγγύς απόσταση. 

Σήμερα

Ο ναός είναι στα όριο του Εθνικού Δρυμού Σουνίου και είναι γνωστός, ως ιδανική τοποθεσία για να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα, την ανατολή του ήλιου και την πανσέληνο. Η θέα είναι, σίγουρα, μαγευτική και γι’ αυτό ο Ναός αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για εκδρομές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι δημοφιλέστεροι αρχαιολογικοί προορισμοί στην Ελλάδα


Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.