Πόνος στο γόνατο μετά το τρέξιμο: Τι τον προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται;

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας

Το τρέξιμο αποτελεί μια από τις αγαπημένες συνήθειες γυμναστικής, για πάρα πολλούς ανθρώπους. Ενώ, όμως, κάποιοι άνθρωποι το απολαμβάνουν στο έπακρο, μια άλλη ομάδα ανθρώπων νιώθει πόνο, ειδικότερα στο γόνατο, μετά το τρέξιμο.

Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά, εντελώς, διαφορετικά στα ερεθίσματα τα οποία λαμβάνει. Ανεξάρτητα από το πόσο γυμνασμένος είσαι, ο πόνος στο γόνατο είναι ένα επακόλουθο του τρεξίματος που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους. Το γόνατο αποτελεί την μεγαλύτερη άρθρωση του οργανισμού μας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Έχει εξέχουσα σημασία, καθώς επιτρέπει την κάμψη και την έκταση του ποδιού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνοι στις αρθρώσεις: Συνήθη αίτια και αντιμετώπιση


Ο πόνος στα γόνατα οδηγεί σε φλεγμονές. Ανάλογα με το σημείο της φλεγμονής, ο πόνος στο γόνατο μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα βασικά αίτια:

  • οστεοαρθρίτιδα
  • σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας
  • τενοντίτιδα επιγονατίδας
  • σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου

Πιο συγκεκριμένα:

Οστεοαρθρίτιδα: Πρόκειται για την κοινή μορφή αρθρίτιδας στο γόνατο και εμφανίζεται, κυρίως, σε άτομα άνω το 50 ετών. Στην πάθηση αυτή, ο χόνδρος των επιφανειών του γόνατος φθείρεται, σταδιακά, με αποτέλεσμα τα οστά να έρχονται σε επώδυνη επαφή μεταξύ τους. Μπορεί να συσχετιστεί, όμως, και με παθολογικά αίτια.

Σύνδρομο λαγοκνημιαίας ταινίας: Στην πάθηση αυτή, νιώθουμε τον πόνο στην εξωτερική πλευρά του γονάτου μας. Χρονικά εμφανίζεται, τόσο κατά την αρχή της άσκησης μας, καθώς και όταν σταματάμε. Η λαγοκνημιαία ταινία ξεκινάει από το ισχίο και καταλήγει στην κνήμη, διασχίζοντας την άρθρωση του γόνατος. Όταν η λαγοκνημιαία ταινία είναι σφιχτή, τρίβεται στην εξωτερική επιφάνεια του μηριαίου οστού πάνω στο γόνατο, με αποτέλεσμα να προκαλείται έντονος πόνος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος στο γόνατο: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπισή του


Τενοντίτιδα Επιγονατίδας: Είναι η πάθηση του επιγονατιδικού τένοντα στην περιοχή της επιγονατίδας. Συνήθως, πρόκειται για εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην περιοχή που συνοδεύεται με την αντίστοιχη παρουσία φλεγμονής. Εμφανίζεται σε αθλητές και, κυρίως, αυτούς που καταπονούν τον τετρακέφαλό τους, σε καθημερινή βάση. Μπορεί, όμως, να εμφανιστεί και σε άτομα που ασκούν βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Μεγάλο ρόλο, επίσης, παίζει το σωματικό βάρος, καθώς μπορεί να αποτελέσει τραυματικό παράγοντα στην περιοχή του γονάτου.

Το κύριο σύμπτωμά της πάθησης αυτής είναι ο έντονος πόνος στο γόνατο, ενώ, επιπλέον συμπτώματα είναι η ακαμψία της άρθρωσης, καθώς και το πρήξιμο στην περιοχή του τένοντα.

Επιγονατιδομηριαίος πόνος: Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται, όταν η επιγονατίδα δεν είναι στην ίδια ευθεία με τον μηρό, με αποτέλεσμα να προκαλείται ερεθισμός του χόνδρου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προβλήματα στους χόνδρους και πώς αντιμετωπίζονται


Αντιμετώπιση

Η λήψη του κατάλληλου αντιφλεγμονώδους για την αντιμετώπιση της φλεγμονής, αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για την αντιμετώπιση της πάθησης. Επιπλέον, η χρήση των επιδέσμων μπορεί να προκαλέσει μείωση των ενοχλήσεων.

Σίγουρα, όμως, υπάρχει και η δυνατότητα επίσκεψης στον ανάλογο ιατρό που θα σας προτείνει ένα πλάνο θεραπείας.

Συντάκτης: Παναγιώτης Ντόβας,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.