Περίεργα φαγητά από όλον τον κόσμο

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Παράξενα φαγητά από όλο τον κόσμο: αηδιαστικά, περίεργα ή απλά διαφορετικά από αυτά έχουμε συνηθίσει. Οι διαφορετικοί τρόποι που συνδυάζουμε ή τρώμε το φαγητό μας ποικίλλουν σε κάθε πολιτισμό. Πολλοί από εμάς, αν ταξιδεύουν, έχουν την ευκαιρία να γευτούν κάτι καινούργιο και εξωτικό. Κάποιοι θα ενθουσιαστούν, άλλοι, όμως, θα πουν: «Μπλιαχ!». 

Δείτε μερικά περίεργα φαγητά από διάφορα μέρη του πλανήτη, που ακόμα και οι πιο τολμηροί δε θα δοκίμαζαν.

  • Shirako, Ιαπωνία

Το Shirako είναι παραδοσιακό πιάτο στην ιαπωνική κουλτούρα και μεταφράζεται ως «λευκά παιδιά». Στην ουσία, είναι το ωμό ή μαγειρεμένο σπέρμα ψαριών (κυρίως μπακαλιάρου). Για τους Ιάπωνες θεωρείται μία εξαιρετική λιχουδιά, με αντιγηραντικές ιδιότητες και το σερβίρουν με διάφορους συνδυασμούς. 

  • Balut, Φιλιππίνες  

Το balut είναι πολύ δημοφιλές street food στις Φιλιππίνες, αλλά το βρίσκει κάποιος και στο Βιετνάμ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το ανεπτυγμένο έμβρυο της πάπιας, το οποίο βράζεται ζωντανό και τρώγεται, απευθείας, από το αυγό του. Στο εσωτερικό του αυγού, φαίνεται, καθαρά, το έμβρυο, το όποιο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, έχοντας σχηματίσει το ράμφος και τα μάτια του. Είναι, πραγματικά, ένα από τα πιο αηδιαστικά φαγητά, αλλά οι Φιλιππινέζοι το λατρεύουν και συνοδεύουν και την μπύρα τους με αυτό.

  • Σούπα από αυγά μυρμηγκιών, Λάος

Στο Λάος τρώνε μία ασυνήθιστη σούπα από αυγά μυρμηγκιών, έμβρυα και μωρά μυρμήγκια που δίνουν μία ξινή γεύση. Λένε ότι, για όσους αντέχουν να το δοκιμάσουν, το φαγητό αυτό έχει, παραδόξως, καλή γεύση που θυμίζει γαρίδα.

  • Μάτια τόνου, Ιαπωνία

Φυσικά και οι Ιάπωνες θα είχαν την τιμητική τους σε αυτήν τη λίστα, αφού δεν πετάνε τίποτα από το φαγητό  τους. Αξιοποιούν τα πάντα, όπως σε αυτήν τη περίπτωση τα μάτια του τόνου, τα οποία θεωρούν εξαιρετική λιχουδιά. Τα αφαιρούν από το ψάρι και τα πουλάνε, φθηνά, στα σουπερμάρκετ. Τα βράζουν ή τα μαγειρεύουν στον ατμό και τα σερβίρουν με σκόρδο ή σόγια σως. Λένε ότι στη γεύση, θυμίζουν καλαμάρι. 

  •  Τηγανητές ταραντούλες, Καμπότζη

Λίγοι θα έβλεπαν μία ταραντούλα και θα σκέφτονταν: «Μμμ, ωραίο σνακ!». Οπότε, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι ταραντούλες, άρχισαν να τρώγονται από ανθρώπους που λιμοκτονούσαν, κατά την περίοδο που η Καμπότζη βρισκόταν υπό το καθεστώς των «Ερυθρών Χμερ». Παραδόξως, όμως, το φαγητό αυτό έγινε δημοφιλές με τα χρόνια και, πλέον, σερβίρεται ως ένα λαχταριστό τηγανητό σνακ, σε όλη τη χώρα. Λένε ότι έχουν γεύση καβουριού, οπότε, πιθανότατα η όψη είναι πολύ χειρότερη από τη γεύση. 

  • Ζελέ από μύτη ελαφιού, Καναδάς

Μπορεί η μύτη ενός ζώου να μη μαγειρεύεται, γενικά, όμως οι Καναδοί έχουν πειραματιστεί, αρκετά, με τη γαστρονομία της. Τη βράζουν με κρεμμύδια και μπαχαρικά, αφαιρούν το τρίχωμά της, την ξαναβράζουν, έπειτα την κόβουν σε κομμάτια και την καλύπτουν με ζωμό, ο οποίος μετατρέπεται σε ζελέ. Αν κρίνουμε από την όψη και την περιγραφή του μαγειρέματος, η γεύση, μάλλον, θα φέρνει αναγούλα

  • Stargazey Pie (Πίτα με ψάρια που κοιτάνε τον ουρανό), Αγγλία

Η περίεργη αυτή πίτα έχει τις ρίζες της από το χωριό Mousehole της Αγγλίας και σερβίρεται στις 23 Δεκέμβρη, την παραμονή του Tom Bawcock. Ο Tom Bawcock, σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν ένας ηρωικός ναύτης του 16ου αιώνα, ο οποίος βγήκε να ψαρέψει ένα κρύο βράδυ του Δεκέμβρη. Πάλεψε με τρικυμίες και καταιγίδες και κατάφερε να φέρει, πίσω στο χωριό του, ένα ψάρι τεράστιο, ικανό να γεμίσει το στομάχι όλων των κάτοικων του χωριού, που λιμοκτονούσαν. Είναι σημαντικό, κατά την εκτέλεση της πίτας, τα ψάρια να κοιτάνε ψηλά, χαρακτηριστικό που έδωσε στην πίτα την ονομασία «Stargazey».

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.