Savoir Vivre και Facebook

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Ελάχιστοι είναι αυτοί που δε διαθέτουν, πια, λογαριασμό στο Facebook, Instagram, Twitter ή οποιοδήποτε άλλη πλατφόρμα που τους επιτρέπει να αλληλοεπιδράσουν με άλλους χρήστες και δυνητικά… με όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως, μια βόλτα στον  κόσμο του Facebook μοιάζει με βόλτα στον τροχό του Λούνα Παρκ… Ξαφνικά, η βόλτα μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα… Βρισιές, κακοπροαίρετη κριτική και κάθε είδους “ανάθεμα” ρίχνεται, πίσω από μια οθόνη, σε οποίον τολμά να ψελλίσει κάτι άλλο, διαφορετικό, που δε μας αρέσει.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μπορούμε να χειριστούμε αυτά τα μέσα με ευγένεια και παιδεία, έτσι ώστε να μην πέφτουμε σε λάθη που, αργότερα, θα μετανιώνουμε (πατώντας το κουμπάκι «διαγραφή»). Δείτε ποιους κανόνες «καλής συμπεριφοράς» πρέπει να ακολουθείτε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης:

    • Να είστε ευγενικοί και να μιλάτε όπως θα θέλατε να σας μιλούν. Αυτό σημαίνει ότι, παρόλο που δεν μιλάτε κατά πρόσωπο, φροντίστε να είστε συγκαταβατικοί και καλοπροαίρετοι με τους άλλους χρήστες, αφού έτσι μπορείτε, πραγματικά, να κάνετε διάλογο ή να εκφράσετε την άποψη σας και ο άλλος να σας ακούσει.
    • Μην απαντάτε σε κακεντρεχή και άσχημα σχόλια με τον ίδιο τρόπο. Πολλές φορές, ένα ντροπιαστικό σχόλιο χάνει την ασχήμια του, γιατί έρχεται ένα άλλο, σαν απάντηση, ακόμα πιο πικρόχολο και ντροπιαστικό. Μην πέφτετε στην παγίδα να απαντάτε, εξίσου, απαξιωτικά και άσχημα, γιατί, στο τέλος, θα μπείτε σε έναν φαύλο κύκλο απαντήσεων που δε βγάζουν πουθενά.
    • Μην ξεκινάτε εσείς, με άσχημα σχόλια, μία συζήτηση και μην επιδεικνύετε προκλητικές συμπεριφορές. Το μόνο που θα πέτυχετε είναι όλα τα παραπάνω.
    • Μη θίγετε με τα λεγόμενά σας καμία ευάλωτη ομάδα. Προσέξτε, αν πάνω στην ανάγκη σας να έχετε δίκιο, υποπέσετε σε χαρακτηρισμούς για ανθρώπους ευάλωτους ή διαφορετικούς από εσάς, γιατί αυτά τα σχόλια και οι παρορμήσεις δε συγχωρούνται, εύκολα, και πληγώνουν ανθρώπους που θα έπρεπε, κανονικά, να σεβόμαστε.
  • Αν ξέρετε ότι οι απόψεις σας θα προκαλέσουν, καλύτερα, μην τις εκθέτετε σε μεγάλο κοινό. Κρατήστε τις για την παρέα σας και για την οικογένειά σας. Αν, παρόλα αυτά,  το κάνετε, να είστε έτοιμοι να δεχτείτε τα πυρά σωρηδόν αδιαμαρτύρητα!
  • Μην κρίνετε, ίνα μη κριθείτε. Μην κρίνετε καταστάσεις, πρόσωπα και γεγονότα μόνο και μόνο, επειδή είδατε μια ανάρτηση ή μια φωτογραφία. Το νόμισμα, πάντα, έχει δυο πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να μην κρίνουμε τους άλλους


    • Μη βρίζετε, όταν σας τελειώσουν τα επιχειρήματα. Απλώς, αποχωρήστε από τη συζήτηση και σώστε την αξιοπρέπειά σας.
    • Μην κρατάτε κακίες και «μούτρα» σε γνωστούς και φίλους, γιατί δεν ασπάστηκαν τη γνώμη σας, γιατί δεν έκαναν tag το όνομά σας στην ανακοίνωσή τους και κοινοποίηση το ποστ σας.
    • Μην κάνετε επίδειξη… δυνατοτήτων, φαγητού, στολισμένου δέντρου, αυτοκινήτου, προσόντων ή για οτιδήποτε άλλο νιώθετε υπερήφανοι. Αφιερώστε δυο λεπτά και σκεφτείτε πόσο πολύ ενδιαφέρει τους 500 «φίλους» σας, να καμαρώσουν, για εικοστή φορά αυτόν τον μήνα, τα κουλουράκια σας…
  • Βρείτε τη ζωή σας! Είναι εκεί έξω, πέρα από μια οθόνη και είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το να ασχολείστε με το τι έκανε ο ένας και ο άλλος στον πλασματικό κόσμο μιας εφαρμογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εσύ θα έκλεινες το κινητό σου για μία ημέρα;

Συντάκτης: Πόπη Βασιλάκη, Υπ. Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης

Influence:

Το βιογραφικό μου περιλαμβάνει σπουδές στην Ελληνική φιλολογία, μεταπτυχιακά στους τομείς της Ιστορίας και της Ειδικής Αγωγής…