Σε ένα κέντρο προσχολικής φροντίδας είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιούνται τοξικά υλικά και να υπάρχει φυσικό φως, εξαερισμός και θέα …
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός κτιρίου
Η περιβαλλοντική διάσταση έχει εξέχουσα σημασία σε όλα τα τεχνολογικά ζητήματα. Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η χρήση ενός κτιρίου οφείλουν να τηρούν αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, με στόχο την εκμηδένιση των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οι πρώτες ύλες
Μια πρώτη απώλεια, από την κατασκευή ενός κτιρίου, είναι οι πρώτες ύλες που χρειάζονται και όλες οι ενεργειακές δαπάνες που έγιναν σε ηλεκτρισμό και καύσιμα, προκειμένου να εξορυχθούν, να τις επεξεργαστούν βιομηχανικά και να τις μεταφέρουν στον τόπο του έργου. Πραγματικά θα χαθεί κανείς, αν προσπαθήσει να μετρήσει όλες τις έμμεσες επιπτώσεις και το λεγόμενο αποτύπωμα του άνθρακα, καθώς ένα σπίτι έχει πάρα πολλά υλικά και εξαρτήματα που για να δημιουργηθούν και να μεταφερθούν στα εργοστάσια, στα καταστήματα και στο οικόπεδο μας, μεσολάβησαν πάρα πολλά ενδιάμεσα στάδια. Παρόλα αυτά η σύγχρονη περιβαλλοντική επιστήμη προσπαθεί να προσεγγίσει ποιοτικά όλες αυτές τις διεργασίες και να εκτιμήσει πόσα λίτρα άνθρακα εκπέμφθηκαν, συνολικά, για να γίνει ένα σπίτι πραγματικότητα.
Η δαπανούμενη ενέργεια
Το αποτύπωμα σε ενέργεια δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή και μεταφορά των υλικών, αλλά και σε όλες τις κατασκευαστικές εργασίες που απαιτούνται. Σκεφτείτε πόσα εργαλεία και μηχανήματα χρησιμοποιούνται σε μια συνηθισμένη οικοδομή και θα μπορέσετε να αντιληφθείτε ότι η ενεργειακή κατανάλωση είναι σημαντική. Ένα εργοτάξιο είναι μια ενεργοβόρος πηγή, ειδικά, αν ληφθεί υπόψη ο χρόνος κατασκευής που, συχνά, ξεπερνάει το ένα έτος.
Ο κύκλος ζωής του κτιρίου
Ασφαλώς, τίποτα δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση του κτιριακού project. Η λειτουργία και χρήση του κτιρίου έχει υψηλή ενεργειακή κατανάλωση εσαεί. Η σύγχρονη οικοδομική τεχνολογία, με βάση τους νέους κανονισμούς, προσπαθεί να βελτιστοποιήσει την ενεργειακή απόδοση, όμως τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα καταναλώνουν, πάντα, πολλή ενέργεια. Μάλιστα, ένα κτίριο λειτουργεί πρακτικά όλο το 24ωρο, επομένως, αποτελεί έναν σημαντικό πομπό ενεργειακής ρύπανσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική
Το οικολογικό σπίτι
Υπάρχει μια παγκόσμια προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν στα κτίρια παθητικά και ενεργητικά ενεργειακά συστήματα και, σε συνδυασμό με τις μονώσεις υψηλής ποιότητας και τη βέλτιστη χωροθέτηση του κτιρίου, να υπάρξει μια ενεργειακή αυτονομία που, τελικά, να κάνει τα κτίρια, απολύτως, φιλικά στο περιβάλλον.
Ζούμε σε μια περίοδο έντονης κλιματικής κρίσης με την υπερθέρμανση του πλανήτη να είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος για τη δική μας και τις επόμενες γενιές. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο κι, ευτυχώς, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το σπίτι τους ανήκει σε μια αλυσίδα ανθρωπογενών παραγόντων που απειλούν τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον γενικά.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός υπόσχονται μια επανάσταση στο χώρο της κατοικίας που είναι, ήδη, σε εξέλιξη. Όλο και περισσότερους τους απασχολεί να διαφυλάξουν την πόλη και την ενιαία γήινη ατμόσφαιρα από θερμικές εκπομπές και ρύπανση κάθε είδους. Τα οικολογικά προϊόντα και η ανακύκλωση είναι μια περιοχή που δίνει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.
Τα επόμενα χρόνια θα είμαστε μάρτυρες μιας κοσμογονικής αλλαγής, υπέρ της σωτηρίας και φροντίδας του τοπικού και διεθνούς περιβάλλοντος. Ένα σπίτι για το οποίο έχει μελετηθεί η επίδραση στο περιβάλλον με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και επιστημονικούς υπολογισμούς, είναι μια στέρεη γέφυρα με την επιδιωκόμενη οικολογική ισορροπία. Ό,τι αγοράζουμε έχει μια ενεργειακή αξία και μια περιβαλλοντική σημασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπίτια με “οικολογική” συνείδηση!
Όσο προσπαθούμε να μεριμνήσουμε για το καλό της πόλης, υιοθετώντας προηγμένα στάνταρντς για το σπίτι μας, από τη μελέτη, μέχρι τη χρήση του και την αγορά των συσκευών του, προσφέρουμε μια πολύτιμη συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τώρα και στο εγγύς μέλλον.