Ο Φιλάργυρος

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Ο ΦιλάργυροςΜια από τις καλύτερες παραστάσεις που είδαμε φέτος, ο Φιλάργυρος του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, με εξαιρετικούς συντελεστές, καταπληκτική μουσική και μ’ ένα τέλος τόσο επίκαιρο. Γιατί όπως λέει και το τραγούδι του Κωστή Μαραβέγια… «Μια πλουσία ζωή από τον πλούτο μέθυσε, μέθυσε και έπεσε σε κόμμα».

Περιμέναμε εναγωνίως να χτυπήσει το τρίτο κουδούνι και να αρχίσει η παράσταση που τόσο καλά σχόλια είχαμε ακούσει γι’ αυτή. Το θέατρο σχεδόν γεμάτο, το κουδούνι καλά ρυθμισμένο χτύπησε στην ώρα του, η αυλαία άνοιξε και η παράσταση ξεκίνησε. Μεταφερθήκαμε κάπου στη δεκαετία του ’60 χωρίς να είμαστε και βέβαιοι, άλλωστε και ο σκηνοθέτης αυτό ήθελε, να θυμίζει κάτι αλλά να μην ξέρουμε τι. Η είσοδος όλων των ηθοποιών στη σκηνή τραγουδώντας μας ζωντάνεψε.

Ο Γιάννης Μπέζος μας έπεισε ότι είναι ο Αρπαγκόν, και μόνο αυτός σε όλη τη διάρκεια της παράστασης θάβοντας καλά τον Μπέζο.

Φυσικά υπήρχε το κωμικό του στίγμα αλλά με έναν τρόπο τόσο εναρμονισμένο με το ρόλο που δεν άφηνε περιθώρια να τον συγκρίνουμε με άλλους ρόλους του.

Εκπληκτικοί ήταν και οι υπόλοιποι νέοι ηθοποιοί που πλαισιώνουν την παράσταση καθώς και η Δάφνη Λαμπρόγιαννη. Την μουσική και τα τραγούδια τα υπογράφει ο Κωστής Μαραβέγιας με τέτοια επιτυχία αγκαλιάζοντας όλη την παράσταση και μεταφέροντας μας ένα αίσθημα ευδαιμονίας. Φεύγοντας από το θέατρο, δεν αντέξαμε να μην σιγομουρμουρίσουμε σκοπούς από τα τραγούδια που μας άρεσαν.

Η υπόθεση:

Η ιστορία του Αρπαγκόν, του κεντρικού ήρωα είναι λίγο πολύ γνωστή. Είναι ένας τυραννικός άνθρωπος που καταδυναστεύει την οικογένεια του με την τσιγκουνιά του, και εξαιτίας αυτής γελοιοποιείται κοινωνικά. Η σύγκρουση με τα παιδιά του είναι συνεχής και κορυφώνεται όταν ο γιος του μαθαίνει πως ο Αρπαγκόν θέλει να παντρευτεί την κοπέλα που ο ίδιος είναι ερωτευμένος. Την ίδια στιγμή έρχεται σε σύγκρουση και με την κόρη του, η οποία δεν θέλει να παντρευτεί τον ηλικιωμένο αλλά πλούσιο γαμπρό που έχει διαλέξει ο πατέρας της. Μπροστά σε όλο αυτό το αδιέξοδο μια αποκάλυψη δίνει τη λύση. Το ερώτημα όμως είναι αν ο Αρπαγκόν είναι ικανός να θεραπευτεί από την άρρωστη κατάσταση της φιλαργυρίας του.

Σε αυτό το σημείο, ο μεταφραστής και σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Μπέζος, διαπράττει μια ενδιαφέρουσα «αυθαιρεσία», βάζοντας τον Αρπαγκόν να συνειδητοποιεί στο τέλος το πόσο ψεύτικο είναι. Ενώ στην κλασική κωμωδία του Μολιέρου, ο ήρωας δεν μπορεί να ξεπεράσει την αρρωστημένη αγάπη του και ανάγκη του για το χρήμα.

Παίζουν: Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Παναγιώτης Κατσώλης, Κώστας Κοράκης, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Γιάννης Μπέζος, Άγγελος Μπούρας, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Κίτυ Παϊταζόγλου, Ντένια Στασινοπούλου, Γιάννης Στόλλας, Μιχάλης Τιτόπουλος, Γιωργής Τσουρής.

Info:

Εθνικό Θέατρο

Αγίου Κωνσταντίνου 22-24
Αθήνα

Κεντρική Σκηνή – Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”

210 5288170-1

Παραστάσεις:

Πέμπτη, Παρασκευή: 20:30

Τετάρτη, Σάββατο: 17:30, 20:30

Κυριακή: 19:00

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…