Φάβα ψητή στο φούρνο
Νηστίσιμη και υγιεινή μπορεί να σερβιριστεί είτε ως κυρίως πιάτο είτε ως ορεκτικό. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και η εκδοχή που σας προτείνουμε απαιτεί τη χρήση φούρνου και πήλινου σκεύους, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
½ κιλό φάβα
2 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα λεπτές ροδέλες
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
αρκετό νερό
πάπρικα και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε τη φάβα (σημ. αν βρείτε, σαντορινιά φάβα) με αρκετό νερό, ώστε να τη σκεπάζει, σε ένα πήλινο γιουβέτσι. T’ αφήνουμε να πάρουν βράση πάνω στο μάτι της κουζίνας – για να επιταχύνουμε το μαγείρεμα – και τοποθετούμε το σκεύος στο φούρνο.
- Αφήνουμε τη φάβα να γίνει σιγά-σιγά, ανακατεύοντάς την πού και πού, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός (1 ώρα περίπου). Προσθέτουμε νερό, αν το χρειάζεται.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι ροδίζουμε καλά τα κρεμμύδια στο λάδι.
- Όταν η φάβα είναι έτοιμη, της προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε καλά.
- Πριν σερβίρουμε τη φάβα ζεστή ή κρύα, την πασπαλίζουμε με το φρέσκο κρεμμυδάκι και το κόκκινο πιπέρι.