Όσο λίγος και αν είναι ο ελεύθερος χρόνος μας, πρέπει να τον αξιοποιούμε δημιουργικά για να “γεμίζουμε μπαταρίες”. Με τι …
Κάντε χόμπι την αρθρογραφία
Τα χόμπι δεν υπάρχουν μόνο για να περνάμε ευχάριστα τον χρόνο μας αλλά και για να ηρεμούμε. Ειδικά στις μέρες που μας ταλαιπωρεί το άγχος και βρισκόμαστε συνεχώς σε ένταση, η ενασχόληση με κάποιο χόμπι αποτελεί διέξοδο.
Υπάρχουν πολλά χόμπι: εκείνα που μας καθιστούν πιο δημιουργικούς, όπως η ζωγραφική, και εκείνα που μας ωθούν να σκεφτόμαστε, όπως η λύση ενός σταυρόλεξου. Βέβαια, υπάρχει και εκείνο το είδος ευχάριστων ενασχολήσεων, που μας παρέχουν γνώσεις και μας ενημερώνουν επί παντός επιστητού. Σε αυτό το είδος υπάγεται και η αρθρογραφία, απ’ όπου μπορούμε να ενημερωθούμε σχετικά με την πολιτική, την υγεία, πολιτισμό, περιβάλλον κ.ά.π.
Σαφώς, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως για την αρθρογραφία απαιτούνται συγκεκριμένες γνώσεις. Ωστόσο, ας σημειωθεί πως συνήθως εξαρτάται από την ιστοσελίδα, το περιοδικό ή την εφημερίδα το αν η αποφοίτηση από κάποια σχολή είναι απαραίτητη. Παραδείγματος χάριν, στο περιοδικό Πτήση δεν γράφουν όλοι οι συντάκτες για αφηρημένες έννοιες, αλλά εστιάζουν και σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως στην αγορά αεροσκαφών και γνώμες, εν γένει στην επικαιρότητα.
Σε άλλα περιοδικά, όπως το Περισκόπιο της Επιστήμης, γίνονται δεκτοί αρθρογράφοι που έχουν συγκεκριμένες γνώσεις, δηλαδή γνώσεις σε συγκεκριμένο τομέα της επιστήμης όπως ιατρικής, αστρονομίας, βιολογίας, φυσικής, ζωολογίας, γεωλογίας, διαστήματος, τεχνολογίας, πληροφορικής, ψυχολογίας. Η (εξ)ειδίκευση στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι προϋπόθεση.
Το γεγονός ότι περιοδικά δέχονται άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο για να αρθρογραφούν και να μοιράζονται τις γνώσεις τους με τον υπόλοιπο κόσμο δεν σημαίνει πως δεν αφήνουν χώρο για άλλους -φιλότιμους αλλά ανειδίκευτους- αρθρογράφους. Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που επιτρέπουν την αρθρογραφία πάνω σε διάφορα θέματα όπως την ομορφιά, τις τέχνες.
Αν πάλι κάποιος δεν δέχεται να γράφει σε κάποια ιστοσελίδα ή περιοδικό, μπορεί να φτιάξει ένα blog προσωπικό και να ξεκινήσει να γράφει το θέμα που του αρέσει, όποιο και αν είναι. Με το γράψιμο έρχονται από μόνες τους οι ιδέες και είναι ένας τρόπος έκφρασης είτε των συναισθημάτων είτε των ιδεών.
Επομένως, για να ξεκινήσει κάποιος ένα χόμπι δεν χρειάζεται να έχει και ταλέντο αλλά την διάθεση και τον χρόνο. Οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο, μπορεί να ασχοληθεί με την αρθρογραφία.
Έχουμε παρατηρήσει πως υπάρχουν άνθρωποι σε υψηλή θέση που είχαν καταπιαστεί με το χόμπι αυτό, όπως ο πρωθυπουργός ο Γιώργος Ράλλης στην εφημερίδα Βραδυνή. Και πιο πρόσφατα ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρθρογραφεί στο Γαλλικό περιοδικό για τις εμπειρίες του εν μέσω ελληνικής κρίσης.
Η αρθρογραφία αποτελεί ένα εργαλείο σκέψεων και διατύπωσης όχι μόνο ιδεών αλλά και εμπειριών. Όλοι θέλουμε και χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο ξεκούρασης, να εκφράσουμε τις απόψεις μας σε άλλους.
Όταν κάτι το κάνεις με πολλή όρεξη και διάθεση και σε εκφράζει, τότε υπάρχει και η πιθανότητα να το κάνεις επαγγελματικά. Πάρτε παράδειγμα την αρθρογραφία με σύμμαχο τη γνώση της δημιουργικής γραφής, όπου μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να γράφει το βιβλίο του και να γίνει συγγραφέας…