Η ανάγνωση βιβλίων προκαλεί “έκρηξη” στον εγκέφαλο
Κάθε βιβλιοφάγος που φτάνει στην τελευταία σελίδα ενός μυθιστορήματος… «δέχεται» μια έκρηξη στο μυαλό του, που εξελίσσεται μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory. Τουλάχιστον αυτό απέδειξαν οι επιστήμονες με «όπλο» τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
Και όμως, εάν κάποιος διαβάσει π.χ. την «Πάπισσα Ιωάννα» ή το «Έγκλημα και Τιμωρία», θα προκαλέσει νευρολογικές αλλαγές που δυναμώνουν τη μνήμη! Το πείραμα επικεντρώθηκε πάνω σε 21 φοιτητές του Emory, καλώντας τους να ολοκληρώσουν μέσα σε 19 ημέρες το μυθιστόρημα «Πομπηία» του Ρόμπερτ Χάρις. Όταν έφτασαν στο τέλος του βιβλίου, εξέτασαν τον εγκέφαλό τους και βρήκαν ότι τις πέντε πρώτες ημέρες μετά την ανάγνωση, ο εγκέφαλος τους είχε υποστεί μια μικρή έκρηξη.
Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι οι αλλαγές στους νευρώνες είχαν καταγραφεί στον αριστερό κροταφικό φλοιό, που έχει «αφιερωθεί» στη γλώσσα και το αισθητηριακό κομμάτι του μυαλού. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο στην Ατλάντα, οι νευρώνες έχουν άμεση σχέση με την παραπλάνηση του νου, δηλαδή το γεγονός ότι ο αναγνώστης διαβάζει την ιστορία και φαντάζεται ότι μπαίνει στο σώμα του ήρωα. Έτσι, σκέφτεται ότι π.χ. πολεμάει και έτσι ενεργοποιεί τους υπεύθυνους νευρώνες για τη φυσική πράξη της λειτουργίας.
«Πάντα γνωρίζαμε ότι στις καλές ιστορίες είναι εύκολο να μπει κανείς στη θέση του πρωταγωνιστή. Όμως, όλο αυτό ήταν μεταφορικό. Τώρα βλέπουμε ότι υπάρχουν και βιολογικά αποτελέσματα, αφού οι νευρώνες συνδέονται με τις σωματικές αισθήσεις», αναφέρει ο νευρολόγος και επικεφαλής της έρευνας, Gregory Berns.
Η διάρκεια των αλλαγών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή από τους επιστήμονες, όπως αναφέρεται στο “Brain Connectivity”, το περιοδικό που δημοσίευσε τη μελέτη. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων που επισημαίνει ότι αυτές οι αλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με το περιεχόμενο του μυθιστορήματος. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το να καταλήξουν στο ότι η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου σχετίζεται απλά με το συντονισμό κίνησης και προσοχής…