Τα συναισθήματα είναι για να τα εκφράζουμε

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Όλοι έχουμε συναισθήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ναι, ακόμα και τα μικρά παιδιά! Έχουν τα ίδια συναισθήματα με τους ενήλικες. Απλά, καμιά φορά να μη βρίσκουν το τρόπο να τα εκφράσουν με το σωστά.

Η συναισθηματική έκφραση, όμως, δεν είναι πάντα εύκολη. Εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως ο χρόνος, τα άτομα, η κατάσταση του ατόμου κι πολλά άλλα. Ένα άτομο μπορεί να είναι εσωστρεφής χαρακτήρας και να εκφράζεται δύσκολα μπροστά σε κόσμο.

Ένα παιδί σίγουρα έχει συναισθήματα και με τη βοήθειά μας θα τα βιώσει και θα τα εκφράσει με τον κατάλληλο τρόπο. Ακόμα και τη στενοχώρια, πρέπει να τη βιώσουμε για μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε σωστά. Δεν πρέπει να υποκρύπτουμε τα συναισθήματά μας.

Μέσα από την έκφραση των συναισθημάτων ερχόμαστε πιο κοντά με τους συνανθρώπους μας, αφού μπορούν να μας κατανοήσουν αλλά και να μας βοηθήσουν καλύτερα. Επιπλέον, δείχνουμε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας σε αυτούς. Βασική αρχή για την έκφραση των συναισθημάτων είναι η εμπιστοσύνη και η αποδοχή του ακροατή μας.

Τι θα κάνουμε ως γονείς για να βοηθήσουμε στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων των παιδιών.

* Ακούμε με συγκέντρωση και προσοχή τα λόγια των παιδιών. Χαμηλώνουμε στο ύψος του και το κοιτάμε στα μάτια. Ακόμα και αν δε μπορεί να αρθρώσει καθαρά μια πρόταση, εμείς μέσα από τη λάμψη των ματιών του θα καταλάβουμε τι του συνέβη.

* Δείχνουμε εμπιστοσύνη στο παιδί και πιστεύουμε σε αυτό και τις πράξεις του. Έτσι θα μπορέσει να μας εμπιστευτεί και το ίδιο και θα μας εκφράσει πιο εύκολα τα συναισθήματά του.

* Εξηγούμε τη σημασία των συναισθημάτων. Μέσα από τα συναισθήματα επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους και όλα γίνονται πιο εύκολα στην καθημερινότητά μας.
Αν μας ενοχλεί που ο φίλος μας συνεχώς παίρνει το παιχνίδι μας, τότε θα πρέπει να του δείξουμε με ωραίο τρόπο ότι αυτό δεν είναι σωστό.

* Ονομάστε τα συναισθήματα. Βοηθήστε το παιδί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα.
Μέσα από το παιχνίδι με τις φατσούλες –  συναισθήματα, βρείτε, αναγνωρίστε και μιλήστε για τα συναισθήματα. Έπειτα πείτε του το συναίσθημα και ζητήστε του να σας το εκφράσει με το πρόσωπό του.

* Δείξτε κατανόηση στις άσχημες μέρες του.

* Βοηθήστε το να εκφράσει τα συναισθήματα του με ήσυχο και ευγενικό τρόπο.
Αν, για παράδειγμα, κλαίει κάθε φορά που είναι να πάει στο σχολείο, πείτε του ότι μπορεί να σας πει το λόγο που δεν επιθυμεί το σχολικό περιβάλλον και να το λύσετε μαζί.

* Μέσα από τα παιχνίδια θα καταλάβει πολλά περισσότερα. Παίξτε παιχνίδια με ρόλους και συναισθήματα. Μέσα από το παιχνίδι μπορεί να προβάλλει δικά του συναισθήματα και παράπονα χωρίς ντροπή και ενοχή. Παιχνίδια που οξύνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

* Με την ανάγνωση παραμυθιών θα παρασυρθούν σε ένα ονειρικό κόσμο και θα λάβουν άθελΆ τους σημαντικά μηνύματα που θα χρησιμοποιήσουν κΑι στην καθημερινότητά τους.

* Βρείτε του τρόπους να διαχειρίζεται ήρεμα τα νεύρα και τη στενοχώρια.
Αν είναι νευριασμένο, καλό θα ήταν να κάτσει μόνο του στο <<καρεκλάκι της σκέψης>> , να ηρεμήσει, να σκεφτεί και έπειτα να πράξει.

* Δώστε ευκαιρίες στο παιδί να αναγνωρίσει και τα συναισθήματα των άλλων. Η ενσυναίσθηση είναι πολύ σημαντική στις διαπροσωπικές σχέσεις.

* Φροντίστε να είστε ειλικρινείς μαζί του.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…