Η αναπνοή στη γιόγκα είναι ζωτικής σημασίας. Είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κάποιος αν έρθει σε επαφή με τη …
Πώς γίνεται η σωστή αναπνοή;
Αν και η αναπνοή είναι η πρώτη φυσική διαδικασία που μαθαίνουμε όταν γεννιόμαστε, χρειάζεται να γίνεται σωστά ώστε να μην επιβαρύνεται το σώμα μας.
Η σωστή αναπνοή
Κατά τη γέννησή μας, παίρνουμε την πρώτη μας αναπνοή για να προσαρμοστεί ο οργανισμός μας στο περιβάλλον εκτός του πλακούντα. Ωστόσο, λόγω άγχους ή άλλων προβλημάτων, αναπνέουμε πιο γρήγορα και πιο ρηχά από όσο πρέπει δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και στις φωνητικές μας χορδές. Χάρη σε ασκήσεις, όπως η γιόγκα, και σε διάφορες τεχνικές μπορούμε να βοηθήσουμε την αναπνοή να πετύχει το σωτήριο έργο της για τον οργανισμό μας.
Διαφραγματική αναπνοή
Ξαπλώνουμε σε μια άνετη επιφάνεια λυγίζοντας τα γόνατα. Βάζουμε το ένα χέρι στο πάνω μέρος του θώρακα, το άλλο στην κοιλιά. Κατά την εισπνοή, το χέρι που βρίσκεται στην κοιλιά ανασηκώνεται, ενώ το χέρι που βρίσκεται στο θώρακα θα παραμείνει στη θέση του. Κατά την εκπνοή, το χέρι που βρίσκεται στην κοιλιά θα επανέλθει στην αρχική του θέση, και το χέρι που βρίσκεται στον θώρακα δεν μετακινείται. (Πηγή)
Αναπνοή σαν μωρό
Βάζουμε το χέρι στην κοιλιά και εισπνέουμε με σταθερό ρυθμό. Μετράμε μέχρι το πέντε και νιώθουμε το στομάχι μας να ωθείται προς τα μέσα. Εκπνέουμε σταθερά μέχρι το δέκα. Χρειάζονται απλά πέντε λεπτά. Είναι ο κλασικός τρόπος αναπνοής των μωρών. (Πηγή)
Αναπνοή με το ένα ρουθούνι
Η κλασική αυτή άσκηση της γιόγκα λέγεται Ανουλόμα Βιλόμα. Εισπνέουμε με το αριστερό ρουθούνι κλείνοντας το δεξί με τον αντίχειρα και κρατάμε την αναπνοή μας κλείνοντας και τα δύο ρουθούνια. Εκπνέουμε με το δεξί ρουθούνι κλείνοντας το αριστερό με τον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο. Στη συνέχεια εισπνέουμε με το δεξί ρουθούνι και κρατάμε κλειστό το αριστερό. Κλείνουμε και τα δύο ρουθούνια και εκπνέουμε κλείνοντας το δεξί με τον αντίχειρα. (Πηγή)