Σχεδόν όλοι έχουν ακουστά ή έχουν ακολουθήσει κάποια από τις δίαιτες-αστραπή: Πιθανόν να έχουμε ακούσει για τη δίαιτα Paleo, τη …
Κετογονική δίαιτα, η νέα τάση στην απώλεια βάρους
Αν και το καλοκαίρι θεωρείται η καλύτερη εποχή του χρόνου, πολλοί είναι αυτοί που αγχώνονται για το σώμα τους και για το πώς θα ξεφορτωθούν τα κιλά του χειμώνα. Συχνά στρέφονται σε διατροφολόγους αναζητώντας την ιδανική δίαιτα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους. Μια νέα τάση, λοιπόν, αποτελεί και η κετογονική δίαιτα.
Η κετογονική είναι μια δίαιτα ιδιαίτερα διαδεδομένη παγκοσμίως, η οποία έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Παρ΄ όλα αυτά, πρόκειται για μια νέα μέθοδο, που τίθεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αποδειχθεί αν είναι πραγματικά υγιεινή και ωφέλιμη μακροπρόθεσμα. Ας τη δούμε αναλυτικά.
Τι είναι η κετογονική δίαιτα
Πρόκειται κατά βάση για μία δίαιτα χαμηλής πρόσληψης κυρίως υδατανθράκων αλλά και πρωτεϊνών, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά λιπαρά. Η αλλαγή αυτή στην κατανάλωση τροφίμων υποβάλλει τον οργανισμό σε μια διαφορετική λειτουργία του μεταβολισμού, που ονομάζεται κέτωση. Σκοπός της είναι να θέσει τον οργανισμό σε κατάσταση κέτωσης, ώστε να “διαταραχθούν” οι αποθήκες λιπαρών και να ξεκινήσει η καύση τους.
Πώς λειτουργεί;
Η απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας αντλείται από τη διάσπαση υδατανθράκων και την απελευθέρωση γλυκόζης. Όταν δηλαδή δεν καταναλώνεται επαρκής ποσότητα υδατανθράκων, το σώμα μας εξαντλεί τα αποθέματα γλυκόζης και αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που δεν είναι άλλες από τα λιπαρά οξέα.
Όταν ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία, ένα μέρος των λιπαρών μετατρέπεται σε κετόνες στο ήπαρ, μορφή δηλαδή ικανή να αποδώσει ενέργεια. Έτσι, πολλά μέρη του σώματος χρησιμοποιούν τις κετόνες για τις διάφορες λειτουργίες τους. Με αυτόν τον τρόπο, το λίπος χρησιμοποιείται ως κύριο καύσιμο αντί της γλυκόζης και έτσι επιτυγχάνεται η απώλεια κιλών από το σώμα.
Πιθανοί κίνδυνοι
Όπως συμβαίνει και σε κάθε δίαιτα, έτσι και στην κετογονική δίαιτα, χρειάζεται χρόνος προσαρμογής ημερών ή ακόμη και εβδομάδων. Στο εν λόγω διάστημα, μπορεί να εκδηλωθούν σημάδια κόπωσης, πνευματικής σύγχυσης, μυϊκές κράμπες ή ναυτία.
Η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη ενέργειας, κακή διάθεση και έντονη λιγούρα.
Μια από τις πιο συχνές “παρενέργειες” είναι η κακοσμία του στόματος. Αυτό προκαλείται από την παραγωγή ακετόνης, μιας από τις κετόνες κατά το μεταβολισμό του λίπους.
Μακροπρόθεσμα, η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών και λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε “διαρροή” ασβεστίου από τα οστά, που συμβάλλει στο σχηματισμό λίθων στο ουροποιητικό ή στην αποδυνάμωση των οστών (οστεοπενία). Ακόμη το pH των ούρων γίνεται ιδιαίτερα όξινο, εξαντλώντας τα αποθέματα ασβεστίου.
Οφέλη της δίαιτας στον οργανισμό
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους γυμνάζονται. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον ο εγκέφαλος δεν χρησιμοποιεί ως καύσιμο τη γλυκόζη, μειώνονται οι απαιτήσεις σε μυϊκές πρωτεΐνες για την καύση των υδατανθράκων και έτσι μειώνεται ο ρυθμός μεταβολισμού των μυών.
Όπως προαναφέρθηκε, μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη.
Ακόμη, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες βελτιώνει τη μνήμη, μειώνει τον κίνδυνο γλαυκώματος και τις επιληπτικές κρίσεις.
Τέλος, ένα σημαντικό της πλεονέκτημα είναι το ότι, ακριβώς επειδή βασίζεται στην πρόσληψη φυσικών λιπαρών, δεν θέτει θερμιδικούς προσδιορισμούς. Έτσι, μπορεί να τηρηθεί πιο εύκολα ως διατροφικό πλάνο.
Παρ’ όλα αυτά, όποια δίαιτα και αν ακολουθήσουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του απαιτήσεις και δεν χρειάζεται ποτέ να ξεπερνάμε τα όριά του. Επομένως, είναι πάντοτε απαραίτητη η συμβουλή γιατρού ή διατροφολόγου.
Ορισμένα έξτρα βοηθητικά tip για την απώλεια βάρους είναι φυσικά η κατανάλωση άφθονου νερού και λαχανικών, η ξεκούραση, η αποφυγή του αλατιού και η σωματική άσκηση.