Ναρκισσισμός ή ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας
Στοιχεία της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας είναι η αλαζονική συμπεριφορά, η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους υπόλοιπους ανθρώπους και μια συνεχής ανάγκη για εκφραζόμενο θαυμασμό στη δουλειά και στις σχέσεις του ατόμου. Οι άνθρωποι που πάσχουν απ’ αυτή τη διαταραχή συνήθως χαρακτηρίζονται ως επιδειξίες, εγωκεντρικοί και χειριστικοί. Συνήθως επιδιώκουν φήμη και θεωρούν ότι χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Ο ναρκισσισμός είναι μία πιο ήπια μορφή αυτής της διαταραχής.
Οι άνθρωποι με την παραπάνω διαταραχή συνήθως έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση. Δεν είναι όμως όλοι οι άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση και ναρκισσιστές. Αυτό που τους διαχωρίζει είναι ότι οι ναρκισσιστές δε φέρουν καμία ταπεινότητα.
Χαρακτηριστικά ανθρώπων με ναρκισσισμό
Α. Κάνουν τους άλλους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερο ικανοί, λιγότερο έξυπνοι, λιγότερο άξιοι ανταγωνισμού. Για παράδειγμα, μπορεί να λένε σε κάποιον επίμονα ότι δεν μπορούν να τον καταλάβουν, ενώ ο ίδιος είναι απόλυτα σαφής. Του δημιουργούν δηλαδή την εντύπωση ότι δεν είναι κατανοητός ή δε γνωρίζει το θέμα στο οποίο αναφέρεται.
Β. Έχουν δυσκολία να νιώσουν, να εκφράσουν και ν’ αναγνωρίσουν συναισθήματα. Οι ναρκισσιστές έχουν την ανάγκη να νιώθουν απόλυτα ικανοί και αυτάρκεις. Εάν εξέφραζαν συναισθήματα, αυτό ταυτόχρονα θα σήμαινε ότι επηρεάζονται από την αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους. Πράγμα το οποίο δε συμβαίνει.
Γ. Συνήθως προέρχονται από μία οικογένεια που τους έχει παραμελήσει ή κακομεταχειριστεί. Οι μνήμες που έχουν ωστόσο οι ίδιοι από την οικογένειά τους είναι συγκεχυμένες και συχνά προδίδονται γιατί η ιστορία τους για την «τέλεια οικογένεια» δεν έχει κάποιον ειρμό.
Δ. Εξιδανικεύουν. Συνήθως οι ναρκισσιστές εξιδανικεύουν κάποιον άνθρωπο με τον οποίο σχετίζονται, αλλά εξίσου εύκολα τον αποδομούν πλήρως. Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος και γι΄ αυτό μόλις έρθουν αντιμέτωποι με τις αδυναμίες του άλλου, απογοητεύονται συθέμελα και μπορεί να εκφράσουν υπερβολική πικρία στο πρόσωπό του.
Ε. Έχουν την ανάγκη να έχουν τον έλεγχο. Οι ναρκισσιστές δε θέλουν να νιώθουν ευάλωτοι ή έρμαια των άλλων ανθρώπων και γι’ αυτό το λόγο παίρνουν οι ίδιοι τον έλεγχο. Ένας ναρκισσιστής μπορεί, για παράδειγμα, να δείχνει δυσαρέσκεια όταν συζητιούνται συγκεκριμένα θέματα ή να αργεί επίμονα στα ραντεβού όταν κάποιος άλλος έχει ορίσει το σημείο συνάντησης.
Κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά από μόνο του δεν κάνει έναν άνθρωπο νάρκισσο. Από την άλλη, αν κάποιος γνωρίζει κάποιον που φέρει ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθεί σχετικά.
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την ψυχολόγο κ. Μεσσαριτάκη. Για περισσότερα κείμενα της συγκεκριμένης αρθρογράφου πατήστε εδώ»