O αγροτουρισμός είναι μια μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. …
Τουρισμός εν μέσω κορονοϊού
Η Ελλάδα είναι αποδεδειγμένα ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς της Ευρώπης, με την κρίση του κορονοϊού να έχει «χτυπήσει» έντονα τόσο την Ιταλία και την Ισπανία όσο και τη Γαλλία, γεγονός που εντάσσει τις τρεις χώρες στους λιγότερο ασφαλείς προορισμούς για τους τουρίστες.
Η ανάγκη, ωστόσο, επαρκούς προετοιμασίας για την επόμενη μέρα στο χώρο του τουρισμού και η εφαρμογή ενός ξεκάθαρου πλαισίου λειτουργίας κατά μήκος όλης της τουριστικής αλυσίδας είναι μερικές από τις μεταβλητές που η κυβέρνηση και οι παράγοντές της σχεδίασαν και προγραμματίζουν να θέσουν σε εφαρμογή.
Μάλιστα, και όπως διευκρίνισε ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, στην εφημερίδα The Guardian, οι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι να επισκεφτούν την Ελλάδα το καλοκαίρι, με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης να παραμείνουν σε ισχύ, αφού είναι το μόνο μέσο προστασίας από τον κορονοϊό.
Το social distancing στις καλοκαιρινές διακοπές
Η χώρα θα λάβει αυστηρά μέτρα προφύλαξης, με στόχο τη διαφύλαξη και ακεραιότητα όλων εκείνων που την επισκεφτούν, με μία σειρά ειδικών κανόνων να σχεδιάζονται να εφαρμοστούν στα ξενοδοχεία, στις παραλίες, στις πισίνες, στα τουριστικά λεωφορεία ακόμη και στους χώρους όπου οι διαμένοντες σε ξενοδοχεία απολαμβάνουν το πρωινό τους ή οποιαδήποτε άλλη παραθεριστική υπηρεσία.
Πιο συγκεκριμένα, στην ατζέντα των συζητήσεων συμπεριλαμβάνονται διάφορες προτάσεις μέτρων ασφαλείας, όπως τα πιστοποιητικά ανοσίας, οι τακτικές ή περιοδικές θερμομετρήσεις και εξετάσεις αίματος σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν με προορισμό άλλη χώρα και η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων κοινωνικής απόστασης.
«Απαραίτητη είναι η εφαρμογή κοινών ευρωπαϊκών κανόνων που θα εφαρμοστούν από όλα τα κράτη μέλη» δήλωσε ο υπουργός, καθώς η ασφαλής και προμελετημένη επανεκκίνηση ενός τόσο κερδοφόρου κλάδου, όπως ο τουρισμός, πρέπει να είναι επιτυχής, αφού αυτή τη στιγμή έχει «παγώσει», με αποτέλεσμα την εξαιρετικά υψηλή μείωση εσόδων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα για την Ελλάδα, όπου το 20% του ΑΕΠ εξαρτάται από τον τουρισμό, οι επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού αναμένεται να είναι πολύ σοβαρές.
Ως δείγμα απέναντι στο επικείμενο κόστος της μειωμένης τουριστικής επισκεψιμότητας, αρκεί να ανατρέξουμε στον οικονομικό απολογισμό του προηγούμενου έτους αφίξεων στην Ελλάδα, που μέτρησε συνολικά 33 εκατομμύρια επισκέπτες, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές τον συνολικό πληθυσμό της χώρας, και έφερε περισσότερα από 18,2 δισεκατομμύρια ενισχύοντας και αναζωογονώντας την ελληνική αγορά και οικονομία.
Οι εικόνες από γεμάτες παραλίες, πισίνες, μαγαζιά και τουριστικά θέρετρα θα αργήσουν να επανέλθουν, με την καλοκαιρινή σεζόν να ξεκινά κατά προσέγγιση και διστακτικά τον Ιούλιο, αφού τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό, τη στιγμή που ο φόβος για την επέλαση ενός δεύτερου κύματος «ανησυχεί» την παγκόσμια αγορά και τις επιχειρήσεις.