Ο ρόλος της χημείας στις ερωτικές σχέσεις και τις κοινωνικές συναναστροφές

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου

Λένε πως όταν συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά, αρκούν πέντε μόλις λεπτά για να αισθανθούμε αν ταιριάζουμε ως χαρακτήρες! Αυτό που λέμε χαρακτηριστικά: «αν κολλάμε».

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάει, οι κινήσεις του, η στάση του σώματός του όταν κάθεται μαζί μας και το βλέμμα του προς το μέρος μας, αποτελούν σημαντικά στοιχεία λεκτικής, αλλά και μη λεκτικής επικοινωνίας που μας αποκαλύπτουν πολλά: Ερεθίσματα βάσει των οποίων μπορούμε να γίνουμε αποδέκτες των μηνυμάτων που μας στέλνει μηχανικά και υποσυνείδητα· με τη βοήθεια των οποίων καταλαβαίνουμε αν έχουμε την ιδανική για εμάς χημεία με αυτόν τον άνθρωπο, ώστε να μπούμε στη διαδικασία να αντιδράσουμε αντίστοιχα.

Η χημεία, στο επιστημονικό της πλαίσιο, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ίδιας της ζωής. Εμείς οι ίδιοι είμαστε σύνολο από χημικές ενώσεις, ως αποτέλεσμα των κατάλληλων συνδυασμών στοιχείων.

Η χημεία υπάρχει παντού γύρω μας κάθε ημέρα, όπου και να πάμε, ό,τι και να κάνουμε: «Τι φάρμακο να πάρω για το πονοκέφαλο;», «Αύριο έχω κλείσει ραντεβού να κάνω χημικό πίλινγκ με οξέα φρούτων!».

Η χημεία είναι ένα σύνολο αισθήσεων, ενώσεων, αντιδράσεων, ορμονών. Είναι εκείνη η περίεργη, αλλά οικεία αίσθηση που μας κάνει να νιώθουμε άνετα με κάποιον, όποιου είδους σχέση θέλουμε να αναπτύξουμε μαζί του. Είναι η πρώτη εντύπωση και σύνδεση που, με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο, μας «δένει» μαζί του!

Μόνο η χημεία αποτελεί τη βάση μιας σχέσης;

Η χημεία αποτελεί το πρώτο βήμα της σχέσης μας με κάποιον και είναι σημαντική «μονάδα μέτρησης» της μεταξύ μας συμβατότητας. Είναι η φυσική αντίδραση που επιβεβαιώνει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος μάς ελκύει με έναν έντονο τρόπο από την αρχή της γνωριμίας μας.

Πολλές φορές μιλάμε για έρωτα με την πρώτη ματιά ή κεραυνοβόλο έρωτα! Εκείνη η στιγμή που το σώμα μας απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες της ντοπαμίνης, της λεγόμενης ορμόνης του έρωτα.

Όμως, δεν αρκεί μόνο η χημεία για να θεωρήσουμε ότι έχουμε έτοιμο το τέλειο οικοδόμημα της ερωτικής αγάπης. Η σχέση με τον ερωτικό μας σύντροφο είναι απαραίτητο να έχει ουσία και γερές βάσεις. Το να ενθουσιαστούμε και να ερωτευτούμε την εικόνα του άλλου και τον τρόπο που μας κάνει να νιώθουμε όταν μας αγγίζει και μας κοιτάζει είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που μας «δένουν» σε μια σχέση. Η ερωτική χημεία για να μετατραπεί σε βαθιά ριζωμένη αγάπη χρόνων χρειάζεται και τα άλλα, τα απλά που είναι τόσο σύνθετα κατά βάθος!

Ναι, μιλάω για την επικοινωνία, την υπομονή, το σεβασμό, την κοινή επίλυση των προβλημάτων, την ειλικρίνεια, την υποχώρηση. Αυτά τα συστατικά στοιχεία που χαρίζουν τη μεγαλύτερη δύναμη στη χημεία, με σταδιακό τρόπο και βιωματικά. Αυτή είναι η πραγματική, ουσιαστική, πνευματική συμβατότητα· το κλειδί της ερωτικής επιτυχίας! Και φυσικά εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς και τον σύντροφό μας πόσο ανάγκη και επιθυμία έχουμε να χτίσουμε μια όμορφη σχέση και να μην αφήσουμε να χαθεί η μεταξύ μας χημεία.

Υπάρχουν τύποι χημείας στις ερωτικές μας σχέσεις;

Φυσικά και υπάρχουν! Είναι σημαντικό να κυριαρχούν και είναι ωφέλιμο να μην γυρνάμε την πλάτη μας στα σημάδια τους.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο που διάβασα, ο γιατρός βαν Κερκ, γυναικολόγος και μαιευτήρας, επισημαίνει έξι τύπους χημείας σε μια ερωτική σχέση! Ο πρώτος και πιο σημαντικός τύπος είναι η προσωπικότητα, η επικέντρωση σε αυτήν και στα χαρακτηριστικά της και όχι η αποκλειστική προσκόλληση στην εξωτερική εμφάνιση του μελλοντικού μας συντρόφου. Η σχέση, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, αφορά τα ουσιαστικά στοιχεία που τη θεμελιώνουν.

Επόμενος τύπος χημείας είναι ο τρόπος ζωής των συντρόφων και πώς αυτός επηρεάζεται από την προσωπικότητα των δύο. Συγκλίνει ή διαφέρει; Στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή!

Και περνάμε στα πιο εσωτερικά ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με το πνευματικό και διαλεκτικό κομμάτι: Πιστεύουμε στις ίδιες αξίες με τον σύντροφό μας; Απολαμβάνουμε τις συζητήσεις μαζί του; Οι δυο τελευταίες μορφές χημείας αφορούν τον οικονομικό και τον σεξουαλικό τομέα. Όπως τονίζει ο γιατρός βαν Κερκ, το οικονομικό ζήτημα έχει ως κέντρο τον τρόπο που βλέπουν και διαχειρίζονται τα χρήματα οι δυο σύντροφοι. Και η σεξουαλική επαφή παίζει, επίσης, έναν πολύ καθοριστικό ρόλο στη σωματική, αλλά και στην πνευματική συμβατότητα μεταξύ τους.

-Αλλάζοντας σελίδα-

Ποιος ο ρόλος της χημείας στις κοινωνικές μας σχέσεις;

Θα σας μιλήσω ειλικρινά και με βάση τις εμπειρίες μου σε επαγγελματικές και φιλικές μου σχέσεις. Όπως και στις ερωτικές σχέσεις, έτσι και σε κάθε είδους σχέση και κοινωνική επαφή η χημεία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά την πρώτη εντύπωση. Πολλές φορές θα σας έχει τύχει και εσάς να πείτε ότι θα εμπιστευτείτε το ένστικτό σας στην πρώτη γνωριμία με τον μελλοντικό εργοδότη ή τον πιθανό φίλο/φίλη με τον οποίο μόλις συστηθήκατε!

Οι πρώτες κουβέντες για να σπάσει ο πάγος, η προσέγγιση του άλλου και ο τρόπος με τον οποίο θα ανταλλάξουμε οπτικά μηνύματα παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η γλώσσα του σώματος δεν πέφτει έξω (ίσως καμιά φορά) και δεν μπορεί να μας κρυφτεί! Γιατί πολύ απλά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να την ελέγξουμε.

Φυσικά, δεν θα μείνουμε στις πρώτες αυτές εικόνες του άλλου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ερωτικό μας σύντροφο. Η χημεία στις κοινωνικές μας συναναστροφές, ειδικά όταν έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα θετικά δείγματα αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης, χρειάζεται κόπο, δουλειά και σωστή συνεργασία. Σταδιακά, είναι σημαντικό να δίνουμε και να παίρνουμε. Έτσι θα χτίσουμε πιο ουσιαστικά τη μεταξύ μας χημεία.

Μας βοηθά να νιώσουμε πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι, να αισθανθούμε ότι η ζωή μας αποκτά ειλικρινές νόημα. Γιατί έχουμε προσθέσει σε αυτήν ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, με τους οποίους γελάμε μαζί, που στηρίζουμε ο ένας τον άλλον στα δύσκολα, που θα μαλώσουμε, αλλά στο τέλος της ημέρας θα τα βρούμε ξανά, γιατί η σχέση μας είναι δυνατή!

Αυτό είναι το νόημα της χημείας. Να εξελίξει την ανθρωπιά, την αγνότητα, το ηθικό, ατόφιο στοιχείο που μας κάνει να νιώθουμε ότι θα τα καταφέρουμε μαζί!

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδάστρια του τμήματος ‘Δημοσιογραφίας-Συντακτών και Ρεπόρτερ’…