9 τύποι μη λεκτικής επικοινωνίας και πώς να τους καταλάβετε

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε τη λεκτική επικοινωνία σε τακτική βάση, η μη λεκτική επικοινωνία συχνά δεν συμβαίνει σκόπιμα, αλλά μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για διάφορες καταστάσεις.

Οι ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση τόσο προσωπικών όσο και επαγγελματικών σχέσεων. Υπάρχουν δύο κυρίαρχοι τύποι επικοινωνίας: η λεκτική και η μη λεκτική.

Τι είναι η μη λεκτική επικοινωνία;

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι η μεταφορά πληροφοριών μέσω της γλώσσας του σώματος, των εκφράσεων του προσώπου, των χειρονομιών, του δημιουργούμενου χώρου και άλλων. Για παράδειγμα, το χαμόγελο όταν συναντάτε κάποιον μεταδίδει φιλικότητα, αποδοχή και διαφάνεια.

Η μη λεκτική επικοινωνία εξαρτάται από τις εκφράσεις και τις σωματικές κινήσεις σε αντίθεση με τη λεκτική επικοινωνία ή τη χρήση της γλώσσας για τη μεταφορά πληροφοριών μέσω γραπτού κειμένου, ομιλίας ή νοηματικής γλώσσας.

Γιατί είναι σημαντική η μη λεκτική επικοινωνία;

Η μη λεκτική επικοινωνία είναι σημαντική επειδή μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για μια κατάσταση, όπως το πώς μπορεί να αισθάνεται ένα άτομο, πώς λαμβάνει κάποιος πληροφορίες και πώς να προσεγγίσει ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων. Το να δίνετε προσοχή και να αναπτύσσετε την ικανότητα να διαβάζετε τη μη λεκτική επικοινωνία είναι μια ανεκτίμητη δεξιότητα που μπορείτε να αξιοποιήσετε σε κάθε στάδιο της καριέρας σας.

Τύποι μη λεκτικής επικοινωνίας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μη λεκτικών επικοινωνιών που πρέπει να γνωρίζετε, μεταξύ των οποίων:

1. Η γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος τοποθετεί το σώμα του ανάλογα με την κατάσταση, το περιβάλλον και το πώς αισθάνεται.

2. Κίνηση

Ο τρόπος με τον οποίο κινείτε τα χέρια και τα πόδια σας, όπως το γρήγορο ή αργό περπάτημα, η ορθοστασία, το κάθισμα ή η νευρικότητα, μπορεί να μεταφέρει διαφορετικά μηνύματα στους θεατές.

3. Στάση του σώματος

Ο τρόπος που κάθεστε ή στέκεστε μπορεί επίσης να επικοινωνήσει το επίπεδο άνεσης, τον επαγγελματισμό και τη γενική σας διάθεση απέναντι σε ένα άτομο ή μια συζήτηση.

4. Χειρονομίες

Αν και οι χειρονομίες ποικίλλουν ευρέως στις διάφορες κοινότητες, χρησιμοποιούνται γενικά τόσο σκόπιμα όσο και ακούσια για να μεταφέρουν πληροφορίες στους άλλους.

5. Χώρος

Η δημιουργία ή η μείωση της απόστασης μεταξύ του εαυτού σας και των ανθρώπων γύρω σας μπορεί επίσης να μεταφέρει μηνύματα σχετικά με το επίπεδο άνεσής σας, τη σημασία της συζήτησης, την

επιθυμία σας να υποστηρίξετε ή να συνδεθείτε με τους άλλους και πολλά άλλα.

6. Παρα-γλώσσα

Η παρα-γλώσσα περιλαμβάνει τα μη γλωσσικά στοιχεία της ομιλίας, όπως η ταχύτητα ομιλίας σας, ο τόνος, ο τονισμός, η ένταση και άλλα.

7. Εκφράσεις του προσώπου

Μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές μη λεκτικής επικοινωνίας είναι οι εκφράσεις του προσώπου. Η χρήση των φρυδιών, του στόματος, των ματιών και των μυών του προσώπου για τη μετάδοση συναισθημάτων ή πληροφοριών μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική.

8. Επαφή με τα μάτια

Η στρατηγική χρήση του περιεχομένου των ματιών (ή η έλλειψη οπτικής επαφής) είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να επικοινωνήσετε την προσοχή και το ενδιαφέρον σας.

9. Άγγιγμα

Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης το άγγιγμα ως μορφή επικοινωνίας. Συνηθέστερα, χρησιμοποιείται για να επικοινωνήσει υποστήριξη ή άνεση. Αυτή η μορφή επικοινωνίας θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και μόνο όταν γνωρίζετε ότι ο αποδέκτης είναι εντάξει με αυτό. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται για να μεταφέρει θυμό, απογοήτευση ή άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Πώς να διαβάζετε τα μη λεκτικά συνθήματα

Η ανάγνωση μη λεκτικών ενδείξεων, όπως η γλώσσα του σώματος, είναι μια δύσκολη δεξιότητα που θα συνεχίσετε να αναπτύσσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας σας. Ενώ κάθε άτομο χρησιμοποιεί τη μη λεκτική επικοινωνία με διαφορετικό τρόπο, υπάρχουν αρκετά κοινά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε και τα οποία θα σας πληροφορήσουν για τα συναισθήματα, τις προθέσεις και τα κίνητρα ενός ατόμου.

Όταν επικοινωνείτε με κάποιον, είναι χρήσιμο να προσέχετε τυχόν σημάδια μη λεκτικής επικοινωνίας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τη λεκτική του επικοινωνία. Ακολουθούν μερικές ενδείξεις που μπορεί να παρατηρήσετε:

1. Στάση σώματος

Εάν ένα άτομο έχει τους ώμους του πίσω και τη σπονδυλική στήλη του ευθεία, αυτό είναι σημάδι ότι είναι αφοσιωμένο, ακούει και είναι ανοιχτό στις ιδέες ή τις πληροφορίες που παρουσιάζετε. Αν επιδεικνύει κακή στάση του σώματος με τους ώμους σκυφτούς ή ανασηκωμένους και τη σπονδυλική στήλη λυγισμένη, μπορεί να είναι νευρικός, αγχωμένος ή θυμωμένος.

2. Χρήση των χεριών

Εάν ένα άτομο έχει τα χέρια του κάτω στο πλάι, πάνω στο τραπέζι ή τοποθετημένα με κάποιον άλλο ανοιχτό τρόπο, αυτό είναι σημάδι ότι αισθάνεται θετικά και έτοιμο να απορροφήσει πληροφορίες. Αν τα χέρια του είναι σταυρωμένα ή κλειστά, μπορεί να βιώνει κάποιο αρνητικό συναίσθημα.

3. Χρήση των ποδιών

Εάν ένα άτομο έχει και τα δύο πόδια τοποθετημένα επίπεδα στο έδαφος, αυτό είναι ένα σημάδι ότι αισθάνεται ανοιχτό στην επικοινωνία. Αν τα πόδια τους είναι σταυρωμένα ή τοποθετημένα σε κάποιον άλλο κλειστό σχηματισμό, μπορεί να νιώθουν εκνευρισμό ή άγχος.

4. Χρήση εκφράσεων του προσώπου

Αν επικοινωνείτε με κάποιον που συνοφρυώνεται, έχει σμιχτά φρύδια ή σφιγμένα χείλη, ίσως κάνετε μια παύση για να βεβαιωθείτε ότι δεν αισθάνεται σύγχυση, θυμό ή κάποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα. Αν επικοινωνείτε με κάποιον που έχει ένα απαλό χαμόγελο, χαλαρούς μύες του προσώπου ή απαλά ανασηκωμένα φρύδια, αυτό είναι σημάδι ότι αισθάνεται καλά για τις πληροφορίες που παρουσιάζετε.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.