8χρονη προτείνει τη θεραπεία του καρκίνου
Στις περισσότερες οικογένειες, η συζήτηση στο τραπέζι περιορίζεται σε ό,τι συνέβη στο σχολείο ή αν ολοκληρώθηκε το διάβασμα. Ωστόσο, ο Michael Lisanti ζήτησε από την 8χρονη κόρη του να βρει τη θεραπεία του καρκίνου, και η πρότασή της φαίνεται να είναι σωστή.
Η Camilla Lisanti πρότεινε τη χρήση αντιβιοτικών σκεπτόμενη ότι έτσι θεραπεύεται ο πονόλαιμός της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως όταν έχω πόνο στο λαιμό». Οι γονείς της, μέλη ερευνητικής ομάδας για τον καρκίνο ήταν επιφυλακτικοί στην αρχή, αλλά δοκίμασαν τη θεωρία της σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
Ο Michael και η σύζυγός του, Federica Sotgia, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι πολλά φθηνά και ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά κατέστρεψαν τα καρκινικά κύτταρα σε δείγματα από μαστό, προστάτη, πνεύμονα, ωοθήκες, πάγκρεας, δέρμα, καθώς και όγκους του εγκεφάλου. Μερικά από τα αντιβιοτικά απέτρεψαν την παραγωγή μιτοχονδρίων, που είναι τα «εργοστάσια ενέργειας» των κυττάρων, χωρίς μάλιστα να βλάψουν τα υγιή κύτταρα. Πιο συγκεκριμένα, ένα αντιβιοτικό, η δοξυκυκλίνη, χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της ακμής και πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.
«Σκέφτηκα ότι ήταν πολύ αφελές να νομίζω ότι θα μπορούσε ο καρκίνος να θεραπευθεί με αντιβιοτικά, αλλά στο τέλος της ημέρας η Camilla είχε δίκιο» είπε στην Daily Mail. «Συνήθως είναι σωστή στις απόψεις της.»
Προς το παρόν, αν και η έρευνα είναι ελπιδοφόρα, περιορίζεται σε εργαστηριακά αποτελέσματα και πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους.
Σε ένα σχόλιο στην εφημερίδα The Independent, ο Δρ Alan Worsley, ανώτερος επιστήμονας Cancer Research UK, δήλωσε ότι ορισμένα αντιβιοτικά είναι γνωστό ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες από το 1960 και αποτελούν μέρος της θεραπείας του καρκίνου σε συνδυασμό με τις χημειοθεραπείες.
Μερικές φορές υπάρχουν απαντήσεις ακριβώς μπροστά μας σε μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα. Αλλά χωρίς τη συνεχή δέσμευση στην αναζήτηση αυτών των απαντήσεων, δεν θα τις βρούμε. Το επιμύθιο της ιστορίας κατά τον Michael είναι ότι η ιστορία τονίζει τη σημασία του να ακούμε τι λένε τα παιδιά.
Οι γονείς της Camilla έχουν αναγνωρίσει τη συμβολή της στην έρευνά τους με την ονομασία της ως συγγραφέας της μελέτης τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Oncotarget.