“7 summits”: Το μεγάλο “παράσημο” των ορειβατών!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο και η αγωνία ανεβαίνει μπροστά στην εικόνα των απρόσιτων κορυφών, που συμπεριλαμβάνονται μέσα στην πρόκληση των “7 summits”. Πρόκειται για μια άκρως ριψοκίνδυνη δοκιμασία, που θεωρείται το παγκόσμιο «παράσημο» κάθε ορειβάτη και αφορά την κατάκτηση των επτά ψηλότερων βουνών στις εφτά ηπείρους από τον Βόρειο έως το Νότιο πόλο! Η δημοφιλής πρόκληση τρέχει σε ταχέως αναπτυσσόμενο αριθμό από αλπινιστές που κάθε χρόνο προσπαθούν να εκπληρώσουν το όνειρό τους, το τρόπαιο του “summiting”.

Υπομονή, καλούς χορηγούς, απέραντο χρόνο και γνώσεις ορειβασίας είναι ορισμένα από τα απαιτούμενα στοιχεία των ορειβατών, που κατευθύνονται προς την πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής τους. Οι ξένοι πολιτισμοί αλλά και οι συνθήκες κάτω από -70 °C πλέκονται με έναν ιδανικό τρόπο. Από το υψηλό Everest έως το πολικό Μακ Κίνλει της Αμερικής και την Πυραμίδα Κάρστενζ της Ωκεανίας, οι ορειβάτες αντιμετωπίζουν με σχετική ευκολία τα πρώτα τέσσερα βουνά αλλά μετά τα επίπεδα δυσκολεύουν… Πάντως, το συνολικό κόστος της πρόκλησης στοιχίζει στον κάθε ορειβάτη 150.000 ευρώ, με τα αεροπορικά εισιτήρια από ήπειρο σε ήπειρο να κοστίζουν πάνω από 15.000 ευρώ!

«Αν πάμε με τη μέθοδο -πάμε κι αν κουραστούμε γυρίζουμε-, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο. Πάμε και σταματάμε μόνο στην κορυφή. Ο στόχος μας είναι η κορυφή. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση και το λίγο οξυγόνο μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στη φυσιολογία του οργανισμού, αλλά θα ήθελα να δοκιμάσω ανάβαση χωρίς οξυγόνο στο Έβερεστ, κάτι που έχουν κάνει ελάχιστοι στον κόσμο», είχε δηλώσει ο Νίκος Μαγγίτσης, ο πρώτος Έλληνας κατακτητής των “7 summits” σε γνωστό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι κατακτητές των “7 summits”!

Μέχρι σήμερα, οι κατακτητές των “7 summits” φτάνουν μέχρι και τους 234 ορειβάτες. Ο πρώτος που κατάφερε να ολοκληρώσει το επίτευγμα ήταν ο Πατ Μόροου το 1986. Αργότερα ακολούθησαν δύο έφηβοι που κατάφεραν να ανέβουν με επιτυχία τα επτά πιο υψηλά βουνά των ηπείρων, όπως ο 15χρονος Ιορδανός Romero που ολοκλήρωσε την αποστολή μέσα σε 165 ημέρες. Παράλληλα, στην ιστορία των “7 summits” συμπεριλαμβάνονται και γυναίκες, με την πρώτη να είναι η Τζούνκο Ταμπέι το 1992. Ο γηραιότερος κατακτητής των επτά κορυφών ονομάζεται Τακάο Αραγιάμα και ήταν 74 χρόνων…

Μέσα στο σύνολο των ορειβατών των “7 summits” συμπεριλαμβάνεται και ο μοναδικός Έλληνας ορειβάτης Νίκος Μαγγίτσης, ο οποίος κατάφερε να ανέβει στις ψηλότερες κορυφές όλων των ηπείρων!

«Καλό θα είναι να γνωρίζει ο ορειβάτης ότι δεν σκαρφαλώνει στο βουνό για να το κυριεύσει αλλά το βουνό τον δέχεται και τον φιλοξενεί, όταν αυτό “θέλει”. Στο βουνό δεν υπάρχει πολυτέλεια για δοκιμές και πρόβες. Εκεί ψηλά και ιδιαίτερα πάνω από τα 7000 μέτρα υπάρχει χρόνος για μια και μόνο παράσταση», είχε αναφέρει ο Νίκος Μαγγίτσης.

Οι 7 πιο ψηλές κορυφές βουνών παγκοσμίως

Κιλιμάντζαρο: Πρόκειται για το πιο ψηλό βουνό της Αφρικής, το οποίο αν και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες, φτάνει σε υψόμετρο μέχρι και τα 5.895 μέτρα. Το ότι πρέπει να «κατακτηθεί» μέσα από ορειβασία 5-6 ημερών μετατρέπει τη δοκιμασία σε επικίνδυνη.

Καύκασος: Αποτελεί το βουνό της Ευρώπης, ανάμεσα στη Μαύρη και την Κασπία θάλασσα, που δέχεται απεριόριστους ορειβάτες το χρόνο και φτάνει μέχρι και τα 5.642 μέτρα. Κυρίως χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους.

Βίνσον: Ανήκει στην Ανταρκτική και οι θερμοκρασίες του φτάνουν στους -50°C. Μέσα σε υψόμετρο 4.897 μέτρων, το βουνό χαρακτηρίζεται από ψυχρούς ανέμους και πτώση χιονοστιβάδων. Η ανάβαση δεν θεωρείται τεχνικά δύσκολη, αλλά ο πάγος δυσκολεύει υπερβολικά την κατάσταση.

Ακονκάγκουα: Με υψόμετρο 6.962 μέτρων, το ονομαζόμενο και ως «Βουνό των ανέμων» βρίσκεται στην Αργεντινή και αποτελεί το κέντρο χιονοπτώσεων και καταιγίδων που οδηγούν μέχρι και στον αποκλεισμό των ορειβατών. Πολλοί αποτυγχάνουν να φτάσουν στην κορυφή λόγω της τεράστιας τεχνικής δυσκολίας του βουνού.

Έβερεστ: Πρόκειται για την οροσειρά με την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, με υψόμετρο 8.848 μέτρα. Βρίσκεται στην καρδιά των Ιμαλάϊων και απαιτεί μεγάλη αντοχή και ειδικές τεχνικές ικανότητες, καθώς περιβάλλεται από παγωνιά και «εγκληματικούς» ανέμους. Οι ορειβάτες αντιμετωπίζουν πτώσεις πάγων, γεγονός που απαιτεί εξοπλισμό αξίας πάνω από $ 5000.

Μακ Κίνλει: Θεωρείται η υψηλότερη κορυφή της Βορείου Αμερικής, με 6.194 μέτρα υψόμετρο. Βρίσκεται κοντά στον Πολικό κύκλο και δεν προσφέρει τη δυνατότητα βοήθειας από αχθοφόρους. Οι ορειβάτες πρέπει να είναι ειδικευμένοι στην αναρρίχηση μέσα σε συνθήκες -40° C και να προσέχουν τις χιονοστιβάδες.

Πυραμίδα Κάρστενζ: Διαθέτει υψόμετρο 4.884 μέτρων και η ποιότητα του βράχου θεωρείται εξαιρετική για αναρρίχηση. Η ζούγκλα των Παπούα και οι ανθρωποφάγες φυλές δυσκολεύουν τη διαδρομή σε μεγάλο επίπεδο. Στη συνέχεια ακολουθεί μια πλαγιά 800 μ. που χρειάζεται καθαρή αναρρίχηση βράχου, με τους ορειβάτες να είναι 16-17 ώρες δεμένοι στα σχοινιά.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.